BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı yatırımcılar Türkiye'ye akın edecek----

Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye akın edecek

Yabancı yatırımcılar Türkiye'ye akın edecek
11 Kasım 2017 - 07:46 www.finansgundem.com

Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcının bürokratik işlemlerini hemen halletmesi için tek durak ofis sistemine geçiliyor

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye’ye gelen yabancı yatırımcının bürokratik işlemlerini hızlandırmak için ülke genelinde “tek durak ofis” sistemine geçileceğini belirterek, “Maliye Bakanlığıyla ilgili yapılması gereken bir işlem varsa Maliye Bakanlığı temsilcisi o yatırımcının işini orada çözüyor” dedi.

Elvan, dün TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda bakanlığının 2018 yılı bütçe tasarısını sundu. Elvan, cari açığın finansmanı için doğrudan yabancı yatırımların payını artıracak yapısal önlemler alındığını, bu yıl sonunda tasarrufların gayrisafi yurtiçi hasılaya oranının yüzde 25, yatırımların oranının ise yüzde 29.5 seviyesinde gerçekleşmesini beklediklerini bildirdi.

BES 7 milyona koşuyor

Elvan, TÜİK’in nüfus projeksiyonu çalışmasını yenilediğini ifade ederek, “İnşallah önümüzdeki yılın ilk çeyreğinde tamamlamış olacağız” dedi. BES’te toplam katılımcı sayısının 6 milyon 840 bin kişiye, fon büyüklüğünün devlet katkısıyla 73.5 milyar liraya ulaştığını anlatan Elvan, önümüzdeki dönemde döviz ve altının tabi olduğu vergi uygulumalarının gözden geçirileceğini, kamu tasarrufunda “sıfır tabanlı bütçe” ilkesi kullanılacağını anlattı.

Elvan, 2018’de, “tek durak ofis” yaklaşımı ile yabancı yatırımcıya hizmet verileceğini belirterek şunları söyledi:

“Yatırım destek ofislerini çok daha etkin bir şekilde kullanacağız. Bunun bir örneğini İstanbul’da, İstanbul Kalkınma Ajansı’nda başlattık. ‘İstanbul’da Yatırım Yap’ sloganıyla başlattık. Özellikle yabancı yatırımcılara hizmet veriyor. Her bir bakanlığımızdan bir temsilci var ajansımızda. Örneğin yabancı bir yatırımcı geldi Türkiye’de yatırım yapmak istiyor. Bununla ilgili her türlü bilgi, belge, danışmanlık hizmeti İstanbul Kalkınma Ajansımız tarafından veriliyor. Burada bir şirket kurmak istiyor, eleman almak istiyor. Maliye’de, Çalışma Bakanlığı’nda, belediyede, birçok kurumda bu yatırımcının işi olacak. Bu yatırımcıyı biz kurum kurum dolaştırmıyoruz.

Her bakanlıktan temsilci

Yatırımcı sadece İstanbul Kalkınma Ajansımıza geliyor, oturduğu yerden, orada bulunan temsilcilerimiz, Çalışma Bakanlığı temsilcilimiz Çalışma Bakanlığı’yla ilgili iş ve işlemleri yapıyor. Ajansımızdan her bir bakanlığın tüm verilerine ve altyapısına online bağlantı söz konusu. Maliye Bakanlığı’yla ilgili yapılması gereken bir işlem varsa Maliye Bakanlığı temsilcisi o yatırımcının işini orada çözüyor. İzin ve ruhsat işlemlerini tamamıyla tek bir merkezden çözen bir yaklaşım. Buna, ‘tek durak ofis’ diyoruz. Bunu tüm bölgelere, tüm illerimize yaygınlaştıracağız 2018’de.”

1 trilyonu ‘ilk kez’ geçecek

Elvan, “2018 programımızda kamu ve özel kesim yatırımları ilk kez 1 trilyon lirayı geçecek. Özel kesimin 922 milyar lira, kamunun ise 141.2 milyar liralık yatırımı söz konusu olacak” dedi. Elvan, altına dayalı tahvil ve kira sertifikasına ilişkin vergi uygulaması için “Basında, sanki yeni bir vergi uygulaması gibi anlaşılmış. Böyle bir şey söz konusu değil” diye konuştu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)