BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı yatırımcı ‘al-sat’ı sevdi----

Yabancı yatırımcı ‘al-sat’ı sevdi

Yabancı yatırımcı ‘al-sat’ı sevdi
20 Ağustos 2017 - 08:59 www.finansgundem.com

Borsa zirvedeyken günlük 2.5 milyar dolara çıkan rekor hacimlerle gerçekleşen işlemler 5 bin puanlık oynaklığa neden oldu. Zeynep Aktaş Milliyet’te yazdı..

Borsa zirvede iken gerçekleşen rekor hacim yatırımcıları ürküttü. 8,6 milyar TL’lik yani yaklaşık 2,5 milyar dolarlık rekor işlem hacmi ile en yüksek noktada yaşanan sirkülasyon ve artan spekülatif işlemler yatırımcılarda soğuk duş etkisi yarattı. Endeks 110 bin 232 seviyesindeki zirveden 104 bin 939 seviyesine kadar geriledi ve haftayı yeniden 107 bin 202 seviyesinden tamamladı. Gözlerini ekrandan ayıramayan yatırımcı ise neler olduğunu anlamaya çalışıyor. Bunun en önemli nedeni ise 104 bin seviyesinin aşağı doğru kırılması halinde teknik olarak sıkıcı bir sürecin başlayabilecek olması. Öte yandan gerçekleşen yüksek hacim bir çok soru işaretini de beraberinde getiriyor. Ancak yaşanan sadece yabancıların şimdilik düşük miktarlarda da olsa bazı hisselerde pozisyon azaltması ve bazılarında artırması.

Pozisyonlar korunuyor

Verilere baktığımızda borsa İstanbul’da günlük 2,5 milyar dolarlık hacimle gerçekleşen işlemler hisse senetlerinde küçük miktarda da olsa bir el değişiminin yaşandığını gösteriyor.

Yatırımcının korkusu

İşte bu noktada yatırımcıların korkusu yabancı yatırımcıların satışa geçip geçmediği. Yabancı yatırımcıların borsadaki haftalık net alım ve satımlarına baktığımızda hisse senetlerinde Temmuz sonu ve ağustos başında gözlenen düşük miktardaki satışların yeniden alıma döndüğünü görüyoruz. Hatırlanacağı üzere yabancılar 27 Temmuz haftasında hisse senetlerinde 12,7 milyon dolarlık, 4 Ağustos haftasında ise 41,3 milyon dolarlık net satış gerçekleştirdi. Profesyonel para yöneticileri bu satışların çok düşük olmasından dolayı bir yabancı çıkışı olarak yorumlamayarak temkini de elden bırakmadı. Bir trende dönüşüp dönüşmeyeceğini takip ediyorlar. 11 Ağustos haftasına geldiğimizde ise yabancı yatırımcılar 144,5 milyon dolar hisse senedi aldı. Satışların bir trende henüz dönüşmediği görüldü. Fakat asıl önemli olan önümüzdeki hafta açıklanacak veriler. O zaman tablo daha net ortaya çıkacak. Öte yandan günlük takas değişimleri takip edilerek son fotoğraf da görülebilir. Orada da yabancıların genel olarak pozisyonlarını artırdıklarını görüyoruz. Hafta başında yüzde 65,40 olan yabancı payı hafta sonunda yüzde 65,78’e yükseldi. Ancak yabancı yatırımcılar bazı hisselerde düşük de olsa pozisyon artırırken bazılarında azalttı. Bu da piyasada oynaklığı getirdi.

Borsada büyük satış dalgasının yaşandığı geçtiğimiz hafta yabancı yatırımcılar yüzde 10 ve üzerinde payları bulunan hisse senetlerinden 40 tanesinde pozisyonlarını artırırken 66 tanesinde de pozisyonlarını azalttı.

Piyasa değerleri

Pozisyonlarını artırdıkları 40 hisse senedini toplam piyasa değeri 275 milyar TL olurken, pozisyon azalttıkları 66 hisse senedinin toplam piyasa değeri 378 milyar TL oldu. Gerçekleşen azaltmalar ortalama yüzde 0,80 oranında, ortalama artırımlar yüzde 0,65 oranında oldu.  Bu şu anlama geliyor yabancı yatırımcılar pozisyonlarını koruyor ancak hisse senetlerindeki primleri de göz önünde bulundurarak paylarının çok düşük bölümleri ile al-sat yapıyor. Bu da onlar için büyük hareket dalgaları içerisinde küçük işlemleri ifade ediyor.

Hangi hisseler hareketlendi?

Yabancılar 40 tane hisse senedinde pozisyonlarını ortalama yüzde 0,65 oranında artırdı. Bu hisselerde yüzde 10’un üzerinde payları var. Listedeki şirketleri piyasa değeri 10 milyarın üzerinde olanlara göre sırladığımızda en fazla ilgi gören 10 şirket şunlar: Koç Holding, İş Bankası (C), Ereğli Demir Çelik, ENKA İnşaat, BİM Mağazalar, Vakıflar Bankası, Ford Otosan, Tofaş Oto. Fab., Türk Hava Yolları ve Anadolu Efes.

Yabancıların ana pozisyonlarını korudukları ve kâr realizasyonuna dönük satış yaptıkları şirket sayısı ise 66. Bu 66 hissede ortalama yüzde 0,80 oranında paylarını azalttılar. Bu şirketleri piyasa değerlerine göre sıraladığımızda ilk 10 içerisinde ağırlıklı olarak bankalar var. Listedeki hisseler ise şöyle: Garanti Bankası, Akbank, Tüpraş, Turkcell, Aselsan, Türk Telekom, Sabancı Holding, Yapı ve Kredi Bank., T. Halk Bankası, Arçelik.

Dolar yeniden 3.50 kritik eşiğinde

Dolar kuru bir kez daha 3.50 seviyesindeki kritik eşiğe geriledi. Kurda her yukarı atak, bu hareketlerden yararlanmak isteyenler için satış fırsatı olarak değerlendirilirken yurtiçi yerleşik yatırımcılar pozisyonlarını koruyor. Hatta Ağustos ayının ikinci haftasında düşük de olsa mevduatlarında artış var. Önceki hafta 161 milyar 146 milyon dolar olan yurtiçi yerleşiklerin bankalardaki mevduatları, 161 milyar 530 milyon dolara çıktı. Verilere baktığımızda dolar kuru dip seviyelerde yatay hareket edebilir. 3,50’nin aşağı kırılması halinde beklentiler zayıflayacaktır. Hedef ise 3,40-3,35 olacaktır. Yurtiçi yerleşiklerin yılbaşından bu yana dolar kurunda alım maliyetleri ortalama 3,65 seviyelerinde. O nedenle satış için 3,65’i bekliyorlar. Fakat bu arada al-sat’lar devam ediyor. ABD’deki gelişmeler kurda ciddi bir hareketin yaşanma ihtimalini zayıflatıyor. ZEYNEP AKTAŞ- MİLLİYET

 

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • KILIÇ20 Ağustos 2017 20:36

    PARANIN ROTASI BORSAYA ÇEVRİLMİŞ OLUP İYİ BİR YIL GEÇECEGİNİ TAHMİN EDİYORUM.

  • borsa20 Ağustos 2017 18:08

    endeks tüm zamanların en yükseğinde,110 bin.bu kadar pahalı malı kim alır?bir düzeltme yapması,bayağı düşmesi lazım ki alıcı bulsun.beklemek lazım.ytd

  • mzd20 Ağustos 2017 15:22

    yabancı dediği bizim maho ağadır bilesiz

  • mzd20 Ağustos 2017 14:39

    sene sonuna yaklaşırken yabancı olcam bu kadar karmaşa olacak ve ben dövizimi alıp geri çekilmeyecem anlatabildimmi yani yabancı filan masal