BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaYabancı durdu, yerli doları tırmandırıyor----

Yabancı durdu, yerli doları tırmandırıyor

Yabancı durdu, yerli doları tırmandırıyor
24 Mayıs 2018 - 14:13 www.finansgundem.com

TCMB'nin olağanüstü faiz artırım kararına rağmen yoğun lokal talebi ile dolar/TL dalgalı bir seyir izliyor.

Merkez Bankası'nın (TCMB) Ocak 2014'ten beri dün ilk kez gerçekleştirdiği olağanüstü Para Politikası Kurulu (PPK) toplantısında geç likidite penceresi borç verme faiz oranını 300 baz puan artırması ardından sert değerlenen dolar/TL bugün dalgalı bir seyir izliyor.

Kurda bugün görülen sert dalgalanmada düşüşü alım fırsatı olarak kullanan lokal yatırımcıların yoğun dolar talebinin etkili olduğu belirtiliyor.

Bir analist, "Lokallerin çok ciddi döviz talebi var, TCMB yabancı yatırımcıyı ikna etti ama yerlileri iknada başarısız. Bugün öğlene kadar lokallerin 1 milyar dolara yaklaşan döviz talebini gördük. Bugün bu rakamın 2 milyar doları bulması sürpriz olmaz. Yerli düşüşü alım için kullandı, yabancı ise satıyor. Dolar/TL dün 4.54'e kadar düşmüştü, bugün 4.74'ü gördü, dalga boyu çok yüksek" dedi.

Dün 4.9290'a kadar yükselerek tarihi zirveyi gören dolar/TL, faiz artırım kararı sonrası dün 4.5433'e kadar gerilemişti. Bu sabah ilk işlemlerde 4.623 seviyesinde olan dolar/TL, gün içinde 4.7414'e kadar yükseldikten sonra geri döndü ve 4.65'e indi. Kur, bu seviyede kalıcı olmadı ve yeniden yükselişe geçti. Dolar/TL, saat 14:00'te 4.72 seviyesinde bulunuyordu.

Dün 5.34 ile tarihi zirveyi gören sepet bazında TL bu sabah 5.0122/5.0186 civarında iken aynı dakikalarda 5.1250, dün tarihi zirve olan 5.7608'e kadar yükselen bu sabah ise 5.4066/5.4096 seviyesinde olan euro/TL ise 5.53 seviyesinde bulunuyor.

Ciddi bir talep var

Lokallerin talebi ile dolar/TL'nin bu sabah 4.60'lardan 4.74 seviyelerine kadar geldiğini söyleyen başka bir bankacı ise, "Kur 4.90 seviyelerini gördüğü için 'TCMB bir hamle yapsın, kur gerilesin de alayım' diye bekleyen çok vardı. Dolayısıyla sabahtan beri ciddi bir lokal talebi var ve bu talebin karşılanması gerek. Londra'da çok fazla spekülatif uzun dolar pozisyonu var, bunlar çözülürse dolar/TL tekrar 4.50'ler civarına düşebilir. Yabancı yatırımcı bu artırımdan tatmin oldu mu o önemli ve piyasanın hareketini de bu belirleyecek" dedi.

TCMB Türkiye piyasaları kapandıktan sonra yaptığı yazılı bir açıklamayla önce PPK'nın "yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere" toplandığını duyurdu. Daha sonra PPK kararına ilişkin yapılan yazılı açıklamada, bankanın piyasada izlenen en önemli Faiz oranı olan Geç Likidite Penceresi faiz oranı (GLP) yüzde 13.5'ten yüzde 16.50'ye yükseltildiği açıklandı.

Analistler her ne kadar güveni tam olarak sağlama adına 7 Haziran'daki olağan toplantıda da bir miktar daha sıkılaştırma yapılması gerektiğine dikkat çekse de, dünkü açıklamadan "gerektiğinde ek parasal sıkılaştırma yapılacaktır" ifadesinin çıkarılması nedeniyle TCMB'nin 300 baz puanlık artışı yeterli görebileceğini ve daha fazla sıkılaştırma yapılmayabileceğini belirtiyor. Ancak bu noktada TL'deki seyrin TCMB'nin 7 haziran kararı açısından belirleyici olması bekleniyor.

BNP Paribas/TEB Stratejisti Erkin Işık, söz konusu ifadenin açıklamadan kaldırıldığını ve TCMB'nin daha dengeli bir duruşa geçtiğini söyleyerek, "Bunun da 7 Haziran toplantısında faiz artırım ihtimalini azalttığını düşünüyorum. Kurda belirgin iyileşme olmazsa, enflasyon önümüzdeki aylarda yüzde 14 seviyesine, çekirdek enflasyon da yüzde 15 seviyesine ulaşabilir" dedi ve şöyle devam etti:
"Enflasyon görünümünde kısa vadeye yönelik bozulma beklentisi ve büyüme odaklı mali politikaların enflasyon ve cari açık risklerini artırması ile kurdaki olumlu tepkinin sınırlı kalabileceğini düşünüyorum."

Artırım kararına olumlu tepkinin nispeten sınırlı olduğunu söyleyen Işık, "Enflasyon, cari açık görünümü kötü ve mali politikalar büyümeyi desteklediği sürece faiz artırımlarının çok etkili olmadığını görebiliriz. Bugüne baktığımızda yüksek döviz borçları nedeniyle şirketlerin döviz talebi devam ediyor olabilir. Bireysel yatırımcının döviz mevduatı da son dönemde belirgin düşüş göstermişti, kurlar yükseldikçe kar realizasyonuna gitmişlerdi. Onlar da dövizlerini geri alıyor olabilir" dedi.

Tahvil faizlerinde sınırlı düşüş

Tahvil tarafında ise gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta ortalama yüzde 15.14, valörde yüzde 15.28'e kadar yükseldikten sonra son işlemde yüzde 14.71 seviyesindeydi. Bu sabah ise yüzde 14.59 seviyesinden açıldıktan sonra yüzde 14.48'e kadar geriledi. Gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi spot kapanışta ortalama yüzde 14.54 seviyesindeydi.

27 Nisan haftasını yüzde 12.60 seviyesinden kapayan gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi dün itibariyle üç haftada 268 baz puan yükselmişti.
Gösterge iki yıllık tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama yüzde 17.22, valörde son işlemde yüzde 17.05 seviyesindeydi. Bugün yüzde 17.09 seviyesinden açıldı. (Reuters)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)