BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemVergi kaçırma ve sahte faturaya son----

Vergi kaçırma ve sahte faturaya son

Vergi kaçırma ve sahte faturaya son
25 Aralık 2017 - 09:48 www.finansgundem.com

Rusya'da değişen sistemle birlikte vergi kaçırmak ve sahte fatura imkansız hale geldi

"Rusya'da artık bir devirn sonuna geldik... Yarısı resmi, yarısı gri-gayrıresmi muhasebe günlerinin tabutu çivilendi... Sistem büyük bir hızla değişti... Kesilen her faturaya yeni sistemle anında çifte kontrol yapılıyor... Vergi kaçırmak da, sahte fatura da imkansız hale geldi..."

Bu ve benzer tespitler son dmnemde artık Rusya iş çevrelerinde herkesin telaffuz ettiği ve üzerine mutabık kalınan "yeni dönemer" işaret ediyor.

Çünkü kriz döneminde gelirleri arttırmayı gedefleyen devlet, vergi kontrolünü en üst düzeye çıkardı ve sonulları da bariz olarak hissedilmeye başlandı. Şirket temsilcileri devletin çeşitli sistemler aracılığıyla ülkedeki ticareti yakından takip ettiğini ve kanun dışı uygulamalara "göz açtırmadığını" söylüyor.

Rusya Birleşik Enformasyon Sistemi (YEGAİS) ve Otomatize KDV Beyan Sistemi (ASK NDS) gibi ağlar üzerinde topladığı verileri analiz ederek vergi kaçırma girişimlerinin önüne geçmeye çalışıyor.

Business FM, söz konusu sistemlerde her yıl işlenen veri sayısının 15 milyarın üzerinde olduğunu, bu sayede Rus maliyesi Federal Vergi Servisi'nin (FNS) büyük başarı kazandığını yazıyor. Son dokuz ayda hazineye giren vergi gelirleri 2 trilyon ruble artmış durumda.

Rusya Vergi Mükellefleri Birliği İcra Komitesi Başkanı Artyom Kİryanov gümrük veri tabanlarının FNS erişimine açıldığını, bu sayede her faturanın ve ticari işlemin, tedarik zincirinin en başından itibaren izlenebildiğini söylüyor.

Bu şartlar altında bütün mükellefler "beyaz" tabir edilen kanuna birebir uygun bir fatura ve bordro politikası yürütmek zorunda.

Uzmanlar sistemi genel olarak olumlu bulmakla birlikte olası yan etkilere de işaret ediyorlar. Buna göre, "beyaz" çalışan firmaların maliyetlerin artacak, bu da son tüketici fiyatlarına yansıyacak.

Yetkililer şirketlerin ardından bireysel çalışan, ama vergi vermeyen dadı, özel ders öğretmeni, taksici ve benzeri vatandaşları da mükellef haline getirmeyi kafasına koymuş görünüyor. Ancak şimdilik Rus devletinin elinden gelen bu kişilerin "gönüllü olarak" gelip vergi kayıtlarını yapmaları.

Kaynak: Turkrus

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)