BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakÜstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?----

Üstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?

Üstüne ev olup eşi konut alanlar emlak vergisi ödeyecek mi?
04 Eylül 2016 - 10:37 www.finansgundem.com

Tek konutu olup emlak vergisi ödemeyen vatandaşların eşlerinin bir konut edinmesi durumunda vergi durumları ne olacak?

Sözcü Gazetesi yazarı Sezgin Özcan tek konutu olup emlak vergisi ödemeyen vatandaşların eşlerinin bir konut edinmesi durumunda vergi durumlarının ne olacağını açıkladı.

SORU: Ben emekli öğretmenim. Tek konutum olduğu için emlak vergisi ödemiyordum. 8 Haziran 2016 tarihinde eşim adına bir daire satın alındı. Dairenin kat irtifak tapusu var. Binanın yapı kullanım izni (iskan ruhsatı) henüz alınmamış. Benim sıfır oranlı emlak vergisinden yararlanma durumum sona erecek. Bu durumda; evimin bulunduğu belediyeye bu durumu ne kadar süre içerisinde bildirmem gerekiyor? Benim emlak vergisi ödeme yükümlülüğüm 2016 yılında mı, 2017 yılında mı, yoksa yeni alınan dairenin yapı kullanım izni (iskan ruhsatı) alınınca mı başlar? Bina fiilen kullanılıyor. Belediyeye beyanname verildi.

CEVAP: İndirimli (sıfır oranlı) emlak vergisi uygulamasından yararlanma şartlarının sağlanıp sağlanmadığının tespitinde, eşlerin durumları ayrı ayrı değerlendirilir. Eşiniz adına daire alınması sizin durumunuzu etkilemez. Geliriniz sadece emekli aylığından ibaret ise Türkiye sınırları içinde brüt alanı 200 metrekareyi geçmeyen adınıza kayıtlı tek meskeniniz varsa, eşinizin daire alması indirimli emlak vergisi uygulamasından yararlanmanıza engel değil. Eşinizin emlak vergisi ödeyip ödemeyeceği ise Emlak Vergisi Kanunu'nun aradığı şartları sağlayıp sağlamadığına bağlı.

Buna göre, indirimli emlak vergisi için gerekli şartları kaybetmiş iseniz 2017 yılından itibaren emlak vergisi ödemeniz, bildirimi de yılsonuna kadar yapmanız gerekir. Eşiniz de aldığı daire ile ilgili bildirimi yılsonuna kadar ilgili belediyeye yapmak zorunda. İndirimli vergi oranından yaralanma şartlarını sağlıyorsa, durumuna uyan bildirim formunu da ayrıca vermesi gerekiyor. Şartları sağlamıyorsa, 2017 yılından itibaren emlak vergisi ödemeye başlar.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)