BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiUmut Oran'dan zam vurgusu----

Umut Oran'dan zam vurgusu

Umut Oran'dan zam vurgusu
05 Nisan 2014 - 16:58 www.finansgundem.com

CHP Genel Başkan Yardımcısı Oran: "Ekonomide temel girdi niteliğindeki enerji ürünlerine yapılan zamlar, zincirleme biçimde etki gösterecek"

CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, "Ekonomide temel girdi niteliğindeki enerji ürünlerine yapılan zamlar, zincirleme biçimde iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerin fiyatına yansıyacak, ete, süte ve diğer nihai tüketim maddelerine yayılacak" ifadesini kullandı.  

Oran, yazılı açıklamasında, seçimlerden sonra zamların başladığını savunarak, Türkiye'nin çevirmesi gereken yüklü miktarda dış borcu olduğunu, dış kaynak girişinin ise giderek kıtlaştığını öne sürdü. 

Döviz fiyatındaki yükselme nedeniyle hem halkın temel ihtiyacı hem de sanayinin temel girdisi niteliğindeki benzin, mazot, doğalgaz ve elektrik fiyatlarının artmaya devam edeceğini iddia eden Oran, "Ekonomide temel girdi niteliğindeki enerji ürünlerine yapılan zamlar, zincirleme biçimde iğneden ipliğe tüm mal ve hizmetlerin fiyatına yansıyacak, ete, süte ve diğer nihai tüketim maddelerine yayılacak. Dalga dalga yayılacak zamlarla, enflasyon azacak. Gelirleri bu paralelde artmayan geniş halk kitleleri, reel olarak daha da yoksullaşacak" görüşünü savundu.  

İktidar partisinin, halkın tepkisinden korkarak, ekmek zammını bile yerel seçim sonrasına bırakma kararı aldığını ileri süren Oran, şunları kaydetti:

"Bazı vergilerde geçici indirimlere de giden AKP, seçimin bitmesiyle birlikte faturayı vatandaşa kesecek. Seçimin hemen ardından zam sağanağının ucu gözüktü; siftah elektrikle yapıldı. Elektrik tarifesinde yüzde 6,1 artış öngören EPDK kararı Resmi Gazete’de yayımlandı. Elektrik zammı, önümüzdeki günlerde vatandaşların elektrik faturalarını kabartmakla kalmayacak, üretiminde elektrik kullanılan tüm ürünlere zincirleme biçimde yansıyacak. Doğalgaz zammı da artık kaçınılmaz hale geldi. Sektör temsilcileri, döviz kurundaki artış nedeniyle doğalgaza yüzde 20-25 zam yapılması gerektiğini söylüyor. Özel hastanelere giden hastalar da provizyon alamadıkları için yüzde 40 daha fazla tedavi ücreti ödemek zorunda kalacak. Bu sağlık hizmetlerine yapılan gizli bir zamdır. Son bir yılda patates yüzde 170, kuru fasulye yüzde 52, pirinç yüzde 42 zamlandı. Bu fiyat artışlarında dünya fiyatlarındaki yükselişlerin yanı sıra Türkiye’deki üretim yetersizliğinin payı büyük."
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)