BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaUluslararası ekonomistler: Dolar kısa süre içinde düşüşe geçecek----

Uluslararası ekonomistler: Dolar kısa süre içinde düşüşe geçecek

Uluslararası ekonomistler: Dolar kısa süre içinde düşüşe geçecek
09 Haziran 2018 - 12:27 www.finansgundem.com

Analistler son dönemde gelişmekte olan ülkelerin para birimleri karşısında gözle görülür bir değer artışı kaydeden ABD dolarının birkaç ay içinde gerileme sürecine gireceğini ileri sürdü.

60 ekonomistin yarısından fazlası doların küresel piyasalardaki yükselişinin 'kısa süreli' olduğu ve önümüzdeki süreçte düşüşe geçeceği tahmininde bulundu.

ABD ekonomisindeki toparlanma ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) para politikalarını daha da sıkılaştıracağı beklentisi Türkiye'nin de içinde bulunduğu gelişmekte olan ülkelerin para birimleri üzerinde baskı oluşturuyor.

Ankete katılan 60 ekonomistten 35'i doların küresel piyasalardaki yükselişinin 3 ay süreceğini belirtirken, 10 ekonomist söz konusu yükseliş trendinin 1 ay, 15 ekonomist ise 6 ay süreceği görüşünü dile getirdi.

Reuters'ın anketine göre bu yılın başında yapılan bir diğer beklenti araştırmasında ABD'nin yeni vergi sistemini gerekçe gösteren çoğu ekonomist dolar için 'zayıf bir pozisyonda olacağı' öngörüsünde bulunmuştu.

Ankete göre doların yeniden düşüş trendine geçeceğini söyleyen analistler, diğer ülke merkez bankalarının dolara karşı aldıkları pozisyonun ABD para biriminin düşüşünde önemli rol oynayacağı görüşünde.

Avrupa Merkez Bankası Baş Ekonomisti Peter Praet'in geçtiğimiz haftalarda para politikalarını sıkılaştıracakları yönündeki sinyali Euro'yu dolar karşısında son 10 günün zirvesine taşımıştı.

Türk Lirası en fazla değer kaybeden para birimleri arasında

Dolar karşısında önlenemeyen değer kaybı sonrası Türkiye Merkez Bankası likidite faiz oranlarını artırma kararı almıştı. Merkez Bankasının bu adımı sonrası gerileyen dolar, TL karşısındaki güçlü pozisyonunu koruyor.

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, Geç Likidite Penceresi (GLP) oranlarını 300 baz puan arttırarak yüzde 16,5'e yükseltmiş daha sonra faiz politikalarında sadeleştirmeye giderek gösterge faiz oranlarını da yüzde 16,5 olarak belirlemişti. Banka 7 Haziran'daki olağan toplantısında da 125 baz puanlık artışla yüzde 17,75'e çekme kararı aldı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Faruk09 Haziran 2018 22:26

    Hepsi yalan fed faiz artırırken parasal genişleme bitti derken dolar nasıl gerileyecekmiş aceb onuda söyleselerdi

  • 🇹🇷09 Haziran 2018 19:36

    Düşer tabi seçimin sonucuda belli olmuş olacak nihayetınde algı operasyonu seçime kadar devam bak ekonomi çok kötü kur tavan seçimini yap türk halkı sizin yatacak yerınız varmı acaba hayatınız film folofot dürzüler

  • memo09 Haziran 2018 14:45

    bu faızlerle uretm nasıl olacak.

  • ....10 Haziran 2018 07:39

    Uretim mi o da ne olaki

  • tam traji komik09 Haziran 2018 13:05

    Amerikan ekonomisinin durumu sanılandan çok daha iyi yüksek dolar ile diğer ülkelerden bedava ürün almak varken neden doları düşürsünler ? İsatnbulda 2 yıl önce 1 ev 1 milyon dolar iken şimdi 500 bin dolar daha ne olsun ?

  • alev09 Haziran 2018 12:52

    tamamda 490dan bozanlar odeyenler ne olacak.

  • kerim10 Haziran 2018 07:39

    4.20den yeniden poxisyon acacaklar