BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkÜç aracı kurumun banka tavsiyeleri----

Üç aracı kurumun banka tavsiyeleri

Üç aracı kurumun banka tavsiyeleri
29 Ağustos 2016 - 11:35 www.finansgundem.com

Bankacılık sektörünün 2016 net altı aylık kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 artışla 19 milyar TL'ye yükseldi

İkinci çeyrekte güçlü performanslarıyla dikkat çeken bankalar, kârlılık, aktif büyüklük, kredi ve mevduat kalemlerinde önemli büyüme oranları yakaladı. Bunda faiz politikalarının, BASEL-III'e uyum düzenlemelerinin ve Visa gelirlerinin etkisi var. Yılın ikinci yarısında, faiz düşüşü, sektörü destekleyici tedbirler ile kredi ve yatırımlardaki artışla olumlu sonuçların süreceği öngörülüyor.

Bankalarda 28 Temmuz'da başlayan ikinci çeyrek bilanço dönemi sona erdi. Borsa İstanbul'da (BİST) endeksin yaklaşık yüzde 45'ini oluşturan bankacılık hisselerinin 2016'nın ilk yarısında, özellikle aktif büyüklük, kârlılık, krediler ve mevduat rasyolarında geçen yılın aynı dönemine göre daha iyi bir performans sergilediği görülüyor. Bankaların bu dört rasyodaki görünümleri gerekse BDDK tarafından açıklanan bankacılık sektörüne ilişkin veriler de bu kanıyı doğruluyor.

Buna göre, bankacılık sektörünün 2016 net altı aylık kârı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 39,6 artışla 19 milyar TL'ye yükselirken, sektörün aktif büyüklüğü 2015 yıl sonuna göre yüzde 5,1 artışla 2 trilyon 477 milyon TL oldu. Öz sermaye kârlılığı rasyosu ilk yarıyıl sonunda yüzde 13,9 olurken, bu rakam yüzde 10,5 olan 2015 yılı sektör ortalamasının oldukça üstünde gerçekleşti. Bu dönemde en büyük aktif kalemi olan krediler 1 trilyon 570 milyar TL, menkul değerler 329 milyar 679 milyon TL olarak hesaplandı. Böylece geçen yılın sonuna göre krediler yüzde 5,8, menkul değerler yüzde 0,5 arttı. Bankaların kaynakları içinde en büyük fon kaynağı durumunda olan mevduat ise geçen yılın sonuna göre yüzde 5,3 artışla 1 trilyon 312 milyar TL’ye yükseldi.

KAR ARTIŞININ NEDENLERİ

Bilanço dönemi başlamadan önce analistlerin genel beklentisi, kârlılıkların çeyreksel ve yıllık bazda artacağı yönündeydi. Bankaların ilk yarıyıl sonuçlarını nasıl değerlendirdiğini sorduğumuz Destek Yatırım Araştırma Müdürü Murat Tufan, başta kârlılık olmak üzere temel göstergelerde iyi yönlü değişim beklentisiyle girdikleri bilanço döneminde sonuçların öngörülerini aştığını dile getiriyor. Buna neden olan faktörleri de, TCMB'nin Faiz indirimleri, faiz ve komisyon gelirlerinin yükselmesi ve artan krediler olarak sıralıyor.

GÜÇLÜ SONUÇLAR

Bankacılık sektörü, son iki yıllık dönemde zorluklar yaşadı ve kârlılık önemli ölçüde baskılandı. Gedik Yatırım'ın bankacılık analisti Erol Gürcan da bu noktaya dikkat çekiyor ve yılın ilk yarısında yüzdesel bazda yüksek seviyelerdeki kârlılık artışlarında, bu baskılanmayla ilgili 'baz etkisi'nin de rol oynadığını söylüyor. Faiz indirimleriyle kredi getirişi/mevduat maliyeti makasının da kârlılığı desteklediğini kaydeden Gürcan, "Faaliyet giderlerindeki iyileşme, TL'nin 2015'e göre çok daha istikrarlı bir seyir izlemesi, BASEL-III'e uyum için risk ağırlıklarında ve karşılıklarda yapılan düzenlemeler ve Visa birleşmesinden kaynaklı gelirler de kârlılığı artırdı" diye konuşuyor.

Aktif büyüme oranlarına ve kâr rakamlarına bakıldığında Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve İş Bankası'nın öne çıktığı görülüyor. Her dört banka da ilk yarı itibarıyla 245 milyar TL'nin üzerinde aktif büyüklüğe ve 2 milyar 280 milyon TL'nin üzerinde kârlılığa sahip. Bu iki rasyoda, Yapı Kredi Bankası ve Halkbank da güçlü sonuçlar elde etti. Bu iki banka, kredi ve mevduat kalemlerinde de ilk sıralarda yer alıyor.

Bu noktada Murat Tufan, kredi büyüme oranı açısından yüzde 18,27 ile Halkbank'a, yüzde 12,91 ile Garanti Bankası'na dikkat çekerken, faiz gelirlerinde Halkbank'ın gösterdiği artışı dikkat çekici buluyor. Tufan, daha küçük ölçekli bankalarda Finansbank ve Denizbank'ı beğendiğini söylüyor.

GARANTİ, İŞ BANKASI, AKBANK

Bankaların bilançolarına ek olarak genel performansın yıl sonu hedefleriyle uyumu da önem arz ediyor. Bu üç kriter açısından Garanti Bankası, İş Bankası ve Akbank'ın bir adım ileride olduğunu söyleyen Erol Gürcan, uzun vadeli yatırım perspektifiyle TSKB'yi potansiyel taşıdığı yönünde değerlendiriyor. Gürcan, Garanti Bankası için, "Net faiz ve net ücret komisyon gelirlerindeki güçlü sonuçlar dikkat çekici" diyor. Akbank'ı faaliyet giderlerindeki gerileme, kredideki seçici tutumu, aktif kalitedeki güçlü seyriyle beğeniyor. İş Bankası'nda muhafazakâr beklentilerin yakalanabilir olması, kuvvetli komisyon gelirleri öne çıkıyor.

İKİNCİ YARIYIL ÖNGÖRÜLERİ

Önümüzdeki süreçte global merkez bankalarının ve TCMB'nin faiz politikaları takip edilecek. Beklenti, indirimlerin süreceği yönünde. Kredi faizlerindeki düşüş ve bankacılığı destekleyen önlemlerle iktisadi faaliyetlerin hızlanması bekleniyor. Bunun kredi talebini, yatırımları, kârlılığı destekleyeceği yorumu yapılıyor. Konut kredisi faizlerindeki indirimlerin bankacılığa olumlu yansıyacağına da dikkat çekiliyor.

Ayrıca TCMB'nin bankaların munzam karşılık oranını 50 baz puan düşürmesi ve rezerv opsiyon katsayılarında yukarı yönlü artış yapması, bankaların ikinci yarıyıl performansları açısından önemli olarak değerlendiriliyor. Bu değişikliklerin 1,1 milyar TL ve 0,6 milyar dolar yabancı para likiditeyi piyasaya bırakacağı hesapladı. Ak Yatırım bankacılık analistleri yaptıkları hesaplamaya göre değişikliğin bankaların 2016 net kâr beklentisine yüzde 0,3 olumlu katkısı olabileceğini öngörüyor. Analistler, olumlu beklenti nedeniyle banka hisse fiyatlarında daha kuvvetli etkinin gözlenebileceği yorumunu da yapıyor.

"YILIN GERİ KALANINDA BOZULMA OLABİLİR

Dr. Vedat Mizrahi / Ünlü&Co Araştırma Bölümü Yönetici Direktörü

"Bankaların 2016 ilk yarı bilanço performansları oldukça kuvvetliydi. Ancak bankacılık sektöründe, yılın ikinci yarısındaki performansın ilk yarıyıla göre bir miktar bozulmasını bekliyoruz. Her ne kadar net faiz marjındaki artışın üçünü çeyrekte devam edeceğini öngörüyor olsak da, kredi büyümesinin istenilen seviyede olmamasının negatif etkilerini de göreceğiz, ikinci yarıyıldaki potansiyel yavaşlamaya rağmen bankacılık sektörünün bu yılı yüksek bir kâr artışı ile tamamlaması olası gözüküyor”. (Ceren Oral/Ekonomist Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)