BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisTürkiye’den vergi kaçırma yolu----

Türkiye’den vergi kaçırma yolu

Türkiye’den vergi kaçırma yolu
05 Mayıs 2016 - 16:27 www.finansgundem.com

Derin Ekonomi Dergisi, son sayısında kapak konusu yaptığı ‘Offshore’ haberinde 8 adımda vergi kaçırmanın yolunu yazdı

Dünya ticaretinde bir yılda oluşan küresel para trafiği 72 trilyon dolar. Bunun yarısı offshore merkezlerinde dönüyor. Peki ya Türkler? Derin Ekonomi Dergisi’nin Mayıs 2016 sayısında ‘kapak konusu’ olarak işlediği “Offshore’un dayanılmaz hafifliği” araştırmasına göre Türk şirketleri offshore’u yoğun olarak kullanıyor. Haberde Türkiye’den vergi kaçırma yolu adım adım açıklanıyor. İşte o yol…

8 ADIMDA VERGİDEN KAÇINMA YA DA VERGİ KAÇIRMA!

Adım 1: Türkiye’de merkezli A Şirketi Afrika’dan ham madde satın alacak.

Adım 2: A şirketinin sermayedarı olan Ticari Grup, vergilerin sıfır olduğu Panama'da B adında ve Hollanda'da C adında 2 tane offshore şirketi kurar.

Adım 3: B şirketi Afrika'dan 10 milyon dolara hammadde satın alır.

Adım 4: B şirketi Afrika'dan 10 milyon dolara satın aldığı hammaddeyi Hollanda'da kurulu diğer bir grup şirketi olan C'ye 20 milyon dolara satar.

Adım 5: Hollanda'daki C şirketi aynı hammaddeyi Türkiye'deki ana şirket olan A'ya aynı fiyata, yani 20 milyon dolara satar.

Adım 6: A şirketi 20 milyon dolara mal ettiği hammaddeyi işleyerek iç pazarda 22 milyon dolara satar,

Adım 7: A şirketinin bilançosunda malın maliyeti 20 milyon dolar, satış bedeli ise 22 milyon dolar olacağından vergiye esas olan kazancı (kârı) 2 milyon dolar olarak belirlenir.

Adım 8: A, B,C şirketlerinin gerçek sahibi olan Ticari Grup bu operasyon sonucunda 10 milyon dolara satın aldığı hammaddeyi 22 milyon dolara satarken aradaki 12 milyon dolarlık farkın 10 milyon dolarını yurtdışındaki kasalarında bırakmış, Türkiye'deki vergi otoritesine ise sadece 2 milyon dolarlık kâr beyan etmiş ve 2 milyon doların vergisini ödemiştir Eğer, Türkiye'de kurulu A şirketi hammaddeyi Afrika'dan doğrudan kendisi 10 milyon dolara satın alıp 22 milyon dolara satmış olsaydı, Türkiye'ye 12 milyon dolarlık kâr beyan edecek, 12 milyon doların vergisini ödeyecekti. Ancak offshore'da kurduğu B ve C şirketleri sayesinde Türkiye'deki ana şirketin elde ettiği kârın 10 milyon dolarını Türkiye dışındaki vergi cennetinde bıraktığı için vergiden kaçınmış oldu ya da dünyada oluşan yeni yeni yaklaşıma göre vergi kaçırmış oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)