BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTürkiye'den İslami finans için çifte atak----

Türkiye'den İslami finans için çifte atak

Türkiye'den İslami finans için çifte atak
24 Mart 2017 - 05:22 www.finansgundem.com

Hazine Müsteşarlığı kira sertifikası (sukuk) ihraç olanaklarını araştırmak için Birleşik Arap Emirlikleri’nde toplantı yapacak. Türkiye Varlık Fonu da İslami finansı önceliği olarak belirledi

Türkiye, İslami finans ürünlerinde iki koldan atağa geçiyor. Türkiye Varlık Fonu, önceliğini İslami finans olarak belirlerken İslami Finans ürünleri kanalıyla değer yaratmayı hedefliyor. Hazine Müşteşarlığı da uluslararası sermaye piyasalarında kira sertifikası (sukuk) ihracı olanaklarını araştırmak üzere Dubai Islamic Bank, HSBC ve Standard Chartered’a yetki verdi. Bu çerçevede, 28 Mart salı günü Birleşik Arap Emirlikleri’nde yatırımcılarla bir dizi toplantı yapılması planlanıyor. Thomson Reuters servislerinden IFR’da yer alan bir habere göre Türkiye’nin planladığı dolar cinsi kira sertifikası gösterge büyüklükte ve beş ile sekiz yıl arası vadede olacak.

Türkiye Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan, dün 12. Türk Arap Ekonomi Forumu’nda “Varlık Fonu İslami finans ürünleri kanalıyla değer yaratacak. İslami finans Türkiye Varlık Fonu’nun önceliklerinden biri” diye konuştu.

İslami finans ürünü deyince ilk akla gelen kira sertifikaları yani sukuk ihracı. Türkiye, Pakistan, Malezya, Endonezya ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Bahreyn, Suudi Arabistan, Oman, Katar, Kuveyt’ten oluşan Körfez İşbirliği Konseyi, 2016’da 40 milyar dolarlık sukuk ihracı gerçekleştirirken, global sukuk ihraç piyasası 67.4 milyar dolara ulaştı. Geçen yıl yapılan sukuk ihracının yüzde 60’ını devletler yaptı. Öyle ki Malezya tek başına 28.4 milyar dolarlık ihraç gerçekleştirirken, Endonezya da 7.3 milyar dolarlık ihraçla öne çıktı. Türkiye’de de kira sertifikalarının yüzde 66’sı Hazine tarafından ihraç edilirken, yüzde 34’ü bankalar ve şirketler tarafından piyasaya sunuldu. Uluslararası kredi derecelendirme kurumu Standard&Poor’s bu yıl sukuk ihracının 60-65 milyar dolar seviyesinde olmasını bekliyor. Ancak S&P’nin diğer öngörüsü çok daha önemli. Körfez İşbirliği Konseyi üyesi ülkelerin 2017-2019 arasında ihtiyaç duydukları 275 milyar dolarlık finansman kaynağının yarısının da sukuk ihraçlarından karşılanmasını bekliyor.

HEDEF YÜZDE 15

Varlık Fonu Başkanı Bostan, sermaye piyasası yatırımlarında yeni bir söylemin geliştirilebileceğini belirterek, gelişmekte olan ülkelerde global talebin trilyon dolar seviyelerinde olduğunu kaydetti. Bostan, “Şu anda bizim finansal varlıklarımızın sadece yüzde 5’i İslami finansmandan istifade ediyor. Kısa süre önce Türkiye yüzde 15 hedefi belirledi” dedi.

İslami finansmanın dünya çapındaki kapsamının hâlâ kısıtlı olduğunu, global bir sektör olmaktansa hala bölgesele odaklandığını aktaran Bostan, bunun da en önemli sebeplerinden birisinin standartlaşmanın olmaması olduğuna işaret etti.

Bostan, şunları kaydetti: “Mesela bono ihracında 3 aşama varken, sukuk ihracı 6 ile 7 aşama gerektiriyor ve aylarca sürüyor. Burada yapılacak düzenlemeler, bu sektörün büyümesine de destek verecek. Türkiye, İslami finansmandan daha fazla faydalanmalı. TVF, İslami finansın büyümesinde rol oynayacak. Bu yatırım alanlarında İslami finans ile ilgileniyoruz, yatırım ürünlerinin çeşitliliğini artırmak, standartları yükseltmek ve yatırımcı ilgisini çekmek istiyoruz. Bu gaye ile sadece İslami finansa odaklanan bir kısmımız da olacak.” (Hürriyet)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)