BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'ye cari açık uyarısı----

Türkiye'ye cari açık uyarısı

Türkiye'ye cari açık uyarısı
02 Ağustos 2014 - 07:48 www.finansgundem.com

Arjantin’in teknik iflasa düşmesi ülkenin geleceği ve dünya ekonomisine de etkileyecek

Arjantin’in temerrüde düşmesi başta ülke ekonomisi olmak üzere dünya ekonomisi üzerindeki soru işaretlerini artırdı. Arjantin’in temerrüt ilanından sonra bu durumdan nasıl çıkacağı, borç krizinin gelişmekte olan diğer ülkelere ne derece sıçrayacağı ve Türkiye’ye etkisi merak konusu oldu.

Hürriyet'ten Barış Balcı'nın haberine göre, Arjantin’den yetişen ve küresel sermaye hareketleri, ani duruş literatüründe dünyanın sayılı ekonomistleri arasında yer alan eski Inter American Development Bank başekonomisti, Columbia Üniversitesi öğretim üyesi Guillermo Calvo ülkenin içinde bulunduğu durumu ve dünya ekonomisine etkisini Hürriyet’e değerlendirdi.

GREVE GİTMEYE HAZIRLANIYORLAR

Calvo’nun ülkesi Arjantin için çizdiği tablo pek parlak değil. Arjantin’in sermaye piyasalarının dışında kaldığının altını çizen Calvo “Kısa vadede bu yüzden yaşanan şok büyük olmayabilir. Ancak hükümet açığını finanse etmek için uluslararası kurumlardan borç almayı planlıyordu. Bu da enflasyonu yüzde 30’un üstüne çıkardı. Ayrıca sendikalar da durumdan rahatsızlığını dile getirmeye başladılar ve birkaç hafta içinde genel greve gitmeye hazırlanıyorlar. Bu durum enflasyonu daha da yükseltebilir ve işsizliğin patlamasına yol açabilir. Eğer borç sorunu kısa vadede çözülmezse orta vadede görünüm umutsuz” diye konuştu.

ÇIKIŞ PLANI

Calvo’nun Arjantin için önerdiği çıkış planı ise enflasyonu düşürücü önlemler içeriyor. “Ben olsam Ocak ayına kadar RUFO hakkının (Arjantin’in borçlu olduğu hedge fonlara sunması muhtemel imkanın diğer borç verenlere de genişletilmesi hakkı) süresinin dolmasını beklerim” diyen Calvo çıkış planını ise şöyle anlattı: “Bundan sonra ABD’de hukuk savaşını kazanmış olan hedge fonlara borcu öderim. Aşama aşama da enerjiye devlet desteğini azaltırım. Bu hamle enflasyonu düşürürken iç pazarı da yeniden hareketlendirecektir. Ancak mevcut yönetimin kredibilitesi bu yolda önemli bir engel. Neyse ki Ekim 2015’te gerçekleşecek genel seçimlerle muhalefet partileri bu kredibiliteyi yeniden inşa etme şansına sahip olacak.”

TÜRKİYE’YE CARİ AÇIK UYARISI

Peki Arjantin’in yaşadığı bu çıkmaz çevre ülkelere ve Türkiye gibi ülkelere yayılma potansiyeline sahip mi? Calvo’ya göre Arjantin’in temerrüdü ancak Brezilya gibi Arjantin ile ticari bağları kuvvetli yakın ülkeleri olumsuz etkileyecek. Ancak Calvo Türkiye’ye farklı bir uyarı yapmayı da ihmal etmiyor. “Ben daha çok ABD’nin beklenen faiz artışından endişeleniyorum” diyen Calvo “Büyük cari açığa sahip Türkiye gibi ülkeler için ani duruş sonucunu yaratabilir” uyarısında bulundu.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)