BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinTürkiye'nin turizm geliri azaldı----

Türkiye'nin turizm geliri azaldı

Türkiye'nin turizm geliri azaldı
31 Temmuz 2015 - 12:35 www.finansgundem.com

Türkiye'nin turizm geliri, ikinci çeyrekte geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 13,8 azalarak 7 milyar 733 milyon 677 bin dolar olarak gerçekleşti

Türkiye ekonomisinin yumuşak karnı sayılan cari açığın finansmanında önemli payı olan turizm gelirleri yılın ikinci çeyreğinde yüzde 13.8 azalarak 7.73 milyar dolara indi. Turizm gelirleri ilk çeyrekte 4.87 milyar dolar olmuştu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre ilk çeyrekte 911 dolar olan ziyaretçilerin kişi başına ortalama harcaması ikinci çeyrekte 719 dolara geriledi.

Yabancıların ikinci çeyrekte ortalama harcaması 691 dolar, yurtdışında ikamet eden vatandaşların ortalama harcaması ise 921 dolar oldu.

TURİST SAYISI DA DÜŞTÜ

Verilere göre Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısı ikinci çeyrekte yüzde 2.0 azalarak 10.75 milyon kişi oldu. Bunların yüzde 89.6’sına karşılık gelen 9.64 milyon kişiyi yabancılar, yüzde 10.4’ünü oluşturan gelen 1.1 milyon kişiyi ise yurt dışında ikamet eden vatandaşlar oluşturdu.

Bu çeyrekte yurt dışını ziyaret eden vatandaş sayısı bir önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 20.6 artarak 2.46 milyon kişi oldu ve kişi başı ortalama harcama 627 dolar olarak gerçekleşti.

Türkiye’nin 2014’te 46.5 milyar dolar olan cari açığının yüzde 53’üne karşılık gelen 25 milyar dolarlık net turizm geliri ile yarısından fazlası turizm gelirleriyle karşılandı. Ancak, turizm sektörünün temsilcileri, bu yıl net turizm geliri hedefinin 30 milyar dolar dolayında olmasına karşılık, geçen yılın gelirlerini yakalamanın da giderek zorlaştığına dikkat çekiyorlar.

 "ALGI OPERASYONLARI FİYATLARI DÜŞÜRDÜ"

Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Abdurrahman Arıcı,  yurtdışında "Türkiye'nin güvenli ülke olmadığı"na dair algı operasyonu yürütüldüğünü, buna karşın geçen yılki turist sayısına ulaşılacağını belirtti.

Turizm sezonunun 2015 yılına parlak bir giriş yapamadığını fakat mevcut tablonun iç karartıcı olmadığını söyleyen Arıcı şöyle konuştu:

"Biz otellerdeki fiyatların düşürülmesini istemiyorduk çünkü fiyatların düşürülmesi bizim önümüzdeki 5 yılın aynı fiyatla gitmemiz demektir. Olumsuz algı operasyonuyla otellerdeki fiyatlar düşürülmeye çalışıldı ve nitekim de bir yere kadar başarılı oldular. Bu tuzağa düşmeyelim dedik ama kısmi olarak düştük" değerlendirmesinde bulundu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)