BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiTürkiye'nin notu açıklandı----

Türkiye'nin notu açıklandı

Türkiye'nin notu açıklandı
21 Kasım 2014 - 18:53 www.finansgundem.com

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor’s (S&P) Türkiye’nin BB+ notunu ve negatif görünümünü teyit etti.

S&P yaptığı açıklamada, Türkiye'nin bu yılki gayri safi yurtiçi hasıla performansının en önemli unsuru olarak net ihracatı gördüğünü, iç talebin düşük olduğunu, liranın ise zayıfladığını belirtti. Açıklamada ayrıca "Türkiye'nin büyüme potansiyelinin, özel sektörün büyük ve açık döviz pozisyonu gibi süregelen dış kırılganlıklardan kötü etkilendiğini düşünüyoruz" ifadeleri yer aldı.

Kredi derecelendirme kuruluşunun değerlendirmesinde bu yıl cari açığın milli gelire oranının yüzde 5.2'ye gerileyeceği tahmini yer alırken, görünümün negatif olmasına neden olarak da 'Türkiye'nin dış finansmana büyük oranda bağımlılığının 2015'te sürme riski olması gösterildi.

Açıklamanın gerekçe kısmında teyit kararının, S&P'nin GSYH büyümesinin yüzde 3'ün üstüne çıkacağı, dış borç metriklerinin istikrarlı hale geleceği ve mali politikanın sıkı olmayı sürdüreceğine ilişkin senaryosunu yansıttığı belirtilmiş. S&P bu senaryoda Türkiye'nin 2017'daki durumunun bugünküne benzer olacağı tahmini yaparken, bunun istikrarlı kamu maliyesi, özel sektörün dış finansmana bağımlılığının sürmesi ve artan enflasyonun gelir artışını tükettiği anlamına geldiği belirtiliyor.

Gerekçe kısmında ayrıca, Türkiye'nin kontrolünde olmayan risklerin ekonomiyi etkileme ihtimalinin sürdüğü ifade ediliyor. Buna örnek olarak da, ABD Merkez Bankası Fed'in tahvil alımını sonlandırma tartışmasına başladığı ilk dönemden bu yana geçen 18 ayda TL'nin dolar karşısında yüzde 25 değer kaybetmesi gösterilmiş. Bu durumun da Türkiye'nin uluslararası şoklara karşı kırılganlığını yansıttığı vurgulanıyor.

Türkiye'nin bu şoklara karşı kırılganlığının nedenlerinden biri olarak da, Türkiye'deki özel sektörün büyük (100 milyar dolardan fazla) miktardaki kısa döviz pozisyonu ve bu durumun şirketlerin yerli bankalara borç verme kapasitesini etkilemesi ifade edilmiş. Bir başka neden olarak da, Türk bankalarının artan dış borçlanması gösterilirken, gayri safi finans sektörü dış borcunun Aralık 2010 ila Eylül 2014 arasında iki katına çıkarak 184 milyar doları bulduğunun altı çizilmiş. Bu borcun çoğunluğunun kısa vadeli olduğunu tahmin eden S&P, bu rakamın yıllık dış borç akışı olarak GSYH'nin yüzde 3'ünü teşkil ettiğini belirtiyor.

Türkiye'nin 2014 sonunda yüzde 5.2 olması beklenen cari açığının da dış şoklara karşı kırılganlığa sebep olduğu söyleniyor.

S&P en son 23 Mayıs 2014’te notu ve görünümü teyit ederek “Türkiye’nin siyasi ikliminin daha az tahmin edilebilir hale geldiğini ve bu durumun dış şoklara dayanıklılığını ve uzun vadede büyümesini olumsuz etkileyebileceğini” belirtmişti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)