BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye yabancılar için hala cazip----

Türkiye yabancılar için hala cazip

Türkiye yabancılar için hala cazip
06 Şubat 2017 - 15:25 www.finansgundem.com

Yabancı yatırımcılar ihracata yönelik üretim yapan şirketlere odaklanmış durumdalar

Türkiye'de ihracat ağırlıklı üretim yapan şirketler yabancıların radarında. Uzun vadeli bakan yabancılar, şirket satın alma görüşmelerini sürdürüyor.
Siyasi ve ekonomik nedenlerle şirket birleşme ve satın alma işlem hacmi ve sayısı düşse de yabancılar hâlâ Türkiye'ye ilgi gösteriyor. Birleşme ve satın almalara danışmanlık veren yerli şirket Pragma'nın Yönetici Direktörleri'nden Özlü Yalaza, şirket olarak 30 yakın işlemi takip ettiklerini, bunun üçünün yurtdışına yatırım yapmak isteyen Türk şirketlerinin işlemi olduğu bilgisini veriyor. Yalaza, son 12 ayda yaptıkları işlemler nedeniyle sektörün önde gelen kuruluşu Mergermarket tarafından "Türkiye 2016 yılı şirket birleşme ve devralma finansman danışmanı" seçildiklerini söylüyor. Her yıl verilen ödüle bu yıl Goldman Sachs, Unicredit, İş Yatırım gibi kurumlar da adaydı.
Pragma'nın geçen yıl tamamladığı işler arasında, BigChefs'in azınlık hissesinin Taxim Capital'a satışı, Perkon'a National Bank of Kuwait tarafından finansman sağlanması, Ariel Elektronik'in Mediterra Capital'e çoğunluk hissesinin satışı, Bursa Pazarı’nın İngiliz Bunzl'a çoğunluk hissesinin satışı, Envy’nin Fransız Assystem'e çoğunluk hissesinin satışı, Hisar Çelik'in çoğunluk hissesinin Lodos Maden tarafından satın alınması yer alıyor. Ayrıca, Mado'nun azınlık hissesinin Bahreynli Venture Capital Bank ve Kuveytli Al Sraiya Holding'e satışı ile Bunge BVnin Anadolu Holding'e ait Komili Yağ'ı Ana Gıda) satın alması işlemleri de bulunuyor. Yalaza, son 10 yılda 5 milyar doların üzerinde işlem hacmine sahip 70'in üzerinde işleme danışmanlık verdiklerini söylüyor.
Pragma'nın Yönetici Direktörleri'nden Saltuk Buğra Akbulut da, "15 Temmuz darbe girişimi yaşanmasaydı 2016 şirket birleşme ve satın almalarında rekor bir yıl olabilirdi" diyor. Bu ortamda özellikle borcu yüksek şirketlerin ortak veya satışı konusunda talepleri olup olmadığı konusunda Akbulut, "Bu dönemde iyi şirketlere talep geliyor. Şirket değerlerinin ucuzlaması gibi bir durum da söz konusu değil" diyor.
Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen yatırımcı profilinin son dönemde değişip değişmediği konusunda ise Özlü Yalaza, yine ABD, Avrupalı ve Uzakdoğulu yatırımcıların ilgili olduğunu kaydediyor. Ortadoğulu yatırımcıların sayısının konuşulduğu kadar fazla olmadığını belirterek, yabancıların özellikle ihracat ağırlıklı üretim yapan şirketlerle ilgilendiğini söylüyor. Yalaza, yatırımcıların uzun vadeli baktıklarını belirtiyor. (Ayfer Yıldız/Fortune Türkiye Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)