BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürkiye Petrolleri’ne 100 milyon dolarlık yatırım----

Türkiye Petrolleri’ne 100 milyon dolarlık yatırım

Türkiye Petrolleri’ne 100 milyon dolarlık yatırım
30 Mayıs 2017 - 15:31 www.finansgundem.com

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, 500 milyon TL’lik satın almanın ardından şirket için çizilen yeni yol haritasını anlattı.

SERAP SÜRMELİ-FINANSGUNDEM.COM

Turkuaz Petrol, 2016 yılının en büyük özelleştirme ihalesine imza atarak Türkiye Petrolleri Petrol Dağıtım’ın yeni sahibi oldu. Turkuaz Petrol, satın almanın ardından yola Türkiye Petrolleri markasıyla devam etme kararı aldı. Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ, Türkiye Petrolleri’nin yeni yol haritasını, stratejilerini ve hedeflerini basın mensuplarıyla paylaşırken finansgundem.com’un sorularına da yanıt verdi.

Bugün Grand Hyatt İstanbul’da düzenlenen toplantıda konuşan Çağdaş Demirağ, “halka arz planı var mı ?” sorumuz üzerine “Şimdilik çok erken. Halka arz için minimum 5 yıla ihtiyacımız var” dedi.  Demirağ, yeni istasyon yatırımları ve değişimi için de yaklaşık 100 milyon dolar harcayacaklarını belirtti.

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Çağdaş Demirağ toplantıda 700’ü aşkın akaryakıt istasyonu, 10 akaryakıt depolama tesisi, 4 LPG tesisi ve 150 bin metreküpün üzerindeki akaryakıt depolama kapasitesi ile Türkiye akaryakıt dağıtım sektöründeki ilk 5 şirketten biri olduklarını ve toplam cirolarının 3,6 milyar TL’ye yükseldiğini söyledi.

Turkuaz Petrol’ün Türkiye Petrolleri’ni satın alması sonrasında iki büyük şirketin birleşiminden dev bir milli akaryakıt dağıtım şirketinin ortaya çıktığını vurgulayan Çağdaş Demirağ şunları ifade etti: “Turkuaz Petrol olarak, 2016 yılının en büyük özelleştirmesine imza attık ve 490 milyon TL’lik en yüksek teklifi vererek Türkiye Petrolleri’ni satın aldık. Bu satın alma, hem ülke ekonomisine hem sektöre değer katacak son derece önemli bir gelişme oldu. Yıl sonuna kadar iki şirketin resmi birleşme sürecini de tamamlayacağız. Türkiye’nin en köklü markalarından Türkiye Petrolleri’ni sektörel deneyim ve birikimimizle daha da büyüteceğiz. Öncelikli hedefimiz, sektörde pazar payı açısından ilk 3 şirket içinde yer almak. Bu kapsamda organik ve inorganik büyüme fırsatlarını değerlendiriyoruz.”

2018 SONUNA KADAR 800 İSTASYON HEDEFİ

Turkuaz Petrol ve Türkiye Petrolleri’nin satın almasının ardından toplam akaryakıt istasyonu sayılarının 700’ü aştığını belirten Demirağ, “Yolumuza Türkiye Petrolleri olarak devam etmeyi planlıyoruz. Marka dönüşümünü tamamlarken bir yandan da istasyon sayımızı artırmayı ve 2018 sonuna kadar 800 adet istasyona ulaşmayı planlıyoruz. Bu sayede yenilikçi hizmet anlayışımızı daha fazla noktada tüketicilerimizle buluşturacak ve yeni istihdam olanaklarıyla Türkiye ekonomisine değer katmaya devam edeceğiz” dedi.

Turkuaz Petrol ve Türkiye Petrolleri olarak doğrudan ve dolaylı istihdamla 7 bin 500 ailenin hayatına dokunduklarını sözlerine ekleyen Demirağ, 2018 sonunda istasyon sayısının 800’e çıkmasıyla birlikte bin yeni ailenin geçimine daha katkı sağlayacaklarını söyledi.

AKARYAKIT SEKTÖRÜNDE SATIN ALMALAR DEVAM EDECEK

Türkiye Petrolleri’nin özelleştirilmesiyle devletin akaryakıt dağıtım sektöründen tamamen çekildiğine değinen Demirağ sözlerine şöyle devam etti:  “15 yıl öncesine kadar 20 dağıtıcının faaliyet gösterdiği sektörde bugün 85 firma var. 12 bin 550 akaryakıt, 10 bin de LPG istasyonunun olduğu akaryakıt dağıtım sektörü, hem yeni satış ağları hem de satın almalarla büyüme ekseninde rekabete sahne oluyor. Devletin bu alandan çekilmesinin ve artık denetleme ve düzenleme rolü üstlenmesinin de hem sektörün gelişimi hem de rekabet açısından avantajlar yaratacağını düşünüyorum. Rekabette güçlenmek ve pazar paylarında artış sağlamak için satın alma ve birleşmeler bekleniyor. Önümüzdeki dönemde sektörde hem satın almaların devam edeceğini hem de büyük yatırımlar beklendiğini söyleyebilirim. Türkiye Petrolleri olarak biz de planlarımızı bu doğrultuda yapıyor; fırsatları yakından takip ediyoruz.”

SEKTÖRÜN LİDERLERİNİ TEKNOLOJİK DÖNÜŞÜME UYUM BELİRLEYECEK

Akaryakıt sektöründe fiyatların yüzde 56’sının vergi olduğunu belirten Demirağ, “Sektörün toplam kârlılığı brüt yüzde 13-15 düzeyinde seyrediyor. Regülasyonlar sebebiyle maliyetlerin arttığı, kâr marjlarının daraldığı ve global krizin etkileriyle işletim sermayelerinin arttığı bir dönemden geçiyoruz. Aslında sektörün kabuk değiştirdiğini de söyleyebiliriz. Teknolojinin ve full otomasyonun kullanıldığı yeni bir döneme giriyoruz. Bu dönemde gelişmelere ayak uyduran ve iş yapış biçimlerini yenileyenler yükselirken değişime kapalı olanlar küçülecek. Bizim stratejimiz, teknolojiye uyumu önceliklendirip sektördeki dönüşüme öncülük ederek farklılaşmak ve liderlik iddiamızı güçlendirmek olacak” dedi.

TÜRKİYE PETROLLERİ GENEL MÜDÜRÜ DEMİRAĞ’INFİNANSGUNDEM.COM’UN SORULARINA VERDİĞİ YANITLAR

Toplantıda finansundem.com’un sorularını da yanıtlayan Turkuaz Petrol Genel Müdürü Çağdaş Demirağ çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Türkiye Petrolleri’nin halka arz planı var mı?

Şimdilik çok erken. Tabi ki borsanın durumuna da bakmak lazım. Eğer sürdürülebilir bir seviyede olursa neden olmasın. Ancak şirketleri birleştirip, hazırladıktan sonra halka arz etmek lazım. Onun için de minimum 5 yıla ihtiyacımız var.

“ELEKTRİKLİ ARABA VE MOTORLARA HİZMET VERMEK İÇİN YURTDIŞI ŞİRKETLERİYLE GÖRÜŞÜYORUZ”

Tamamen Türkiye Petrolleri olduğunuz zaman bayilerinize ne gibi standartlar gelecek?

T.C. kanunları gereği her akaryakıt şirketi aynı speklerde malı satmakta zorunludur. Bir dizel, bir de benzin. LPG spekleri de bellidir. Onun için üründe farklılaşamıyorsunuz. Üründe farklılaşamadığınız noktada ne yapmanız lazım, hizmet standartlarınız farklılaştırmanız gerekiyor. Bizde bu noktada ciddi atılımlar için hazırlanıyoruz ve teknolojik altyapımızı tamamlıyoruz. Bir kere 700 kusür istasyonumuzu 2018 sonunda 800 verimli istasyona çıkaracağız. Bazı verimsiz istasyonlarımla zaman içerisinde yollarımızı ayıracağız. Daha büyük şehir merkezlerinde bir yatırım politikası güdüyoruz.

İstasyonlarımızda ilk defa elektrik ikmali sağlayabileceğimiz (satışı diyemiyorum çünkü onun için kanun henüz netleşmedi) elektrikli araba ve motorlara hizmet vermek için yurtdışı şirketleriyle görüşmelerimiz yapıldı. Pazarı araştırdıktan sonra bazı istasyonlarımıza bu konuda yatırımlarımız olacak.

2018 sonuna kadar yeni istasyon yatırımları ve istasyonların değişimi için toplam bütçe yaklaşık 100 milyon dolar. Ama tekrar söylüyorum bununla ilgili çalışmalar bankalar nezdinde devam ediyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)