BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk lirası prim yapmakta zorlanıyor----

Türk lirası prim yapmakta zorlanıyor

Türk lirası prim yapmakta zorlanıyor
20 Mayıs 2016 - 14:30 www.finansgundem.com

Türk lirasında uzun vadeye yayılan bir kalıcı değerlenme yapmak zor...

Son dönemde iç ve dış faktörlerde aleyhimizde olan gelişmeler Türk varlıklarının prim yapmasını engelleyici ve yatırım kararlarını da etkileyici düzeyde gerçekleşmiştir. Fed tutanakları, verilerin iyi gelmesi halinde Haziran’da faiz artırımı olabileceğine dair yeşil ışık yaktı. Bununla beraber, Fed üyelerinin de faiz artırımına destek veren konuşmaları dün ve ondan önceki gün de devam etti. Bu gelişmeler dolar endeksinin de 95 üzerine yerleşmesini ve doların diğer para birimlerine karşı güçlenmeye devam etmesini sağladı.

İçeride siyasi gündemin ısınması, şu anki konjonktür içinde bizim istemeyeceğimiz gelişmelerden biriydi, ancak Cumhurbaşkanı – Başbakan görüşmesinden sonra girilen süreç ile Ak Parti kulislerindeki başkanlık bilmecesi ve buna bağlı olarak kabinede olabilecek değişimler gündemimizin merkezine girdi. Piyasalar açısından asıl önemli olanın Başbakan’dan ziyade olası bir kabine revizyonunda ekonomi yönetiminde bir değişiklik olup olmayacağı durumu olduğu düşüncesindeyiz.

Küresel piyasalardaki nispeten iyi hava ve kurdaki stabilleşme bundan önce Merkez Bankası’nın iki defa borç verme faizinde indirim yapmasına zemin oluşturmuştu. Ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin geldiği bölgeler ve Faiz koridorunu simetrikleşme anlamında Merkez Bankası’nın borç verme faizinde indirim için yeri var gibi görünüyor. Ancak siyasi gündemin ısındığı, dolar kurunun 3’e geldiği ve Fed kanadında yakın zamanda faiz artırımına destek veren ifadeler buna ne kadar izin verir tartışılır. Bu nedenden dolayı 25 baz puanlık borç verme faizinde bir indirim veya bu ayın pas geçilmesi daha ağırlıklı senaryolardır. Oluşan iç ve dış konjonktür nedeniyle bu ay bir faiz indirimi gerçekleşmeyeceği düşüncesine daha yakınız.

USDTRY paritesinde fiyatlamalardaki eğilimin halen yukarı doğru olduğunu, Türk lirasının prim yapmakta zorlandığını görmekteyiz. Doların diğer para birimlerine karşı güçlü olması neticesinde dün paritenin 3 seviyesi üzerine gittiğini, ancak bu bölgede henüz kalıcı olamadığını görüyoruz.

Türk lirasında uzun vadeye yayılan bir değerlenmenin zor olduğu düşüncemizi koruyoruz. Kurda 2,95’ler altında kalıcılık sağlanmadıkça 3 lira seviyesi üzerinde kalıcılık olması ihtimali fazladır. Bu durumda kur, önceki zirve seviyelerini de hedefleyebilir. Küresel anlamda ise doların diğer para birimlerine karşı biraz daha güçlü seyretmesini bekliyoruz. Bu durum Euro ve emtia tarafında da baskılayıcı olabilir.

Kapital FX Araştırma Uzmanı- Enver Erkan

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)