BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTürk Lirası 2017'nin pembe filamingosu mu olacak?----

Türk Lirası 2017'nin pembe filamingosu mu olacak?

Türk Lirası 2017'nin pembe filamingosu mu olacak?
09 Ocak 2017 - 06:27 www.finansgundem.com

Türk Lirası'nın 2017 yılında yükselişini öngören analistler var

Türk Lirası global piyasalarda değer kaybetmeye devam ediyor. Yeni yılda ise değerlenmesine pek de şans verilmiyor. Makro ekonomik veriler Türk Lirası'ndaki yükseliş umudunun önüne geçiyor. Dünya yazarı Serhat Gürleyen konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Trump zaferi sonrası en popüler yatırımcı tercihi olan ABD doları ‘AL’, devlet tahvili ‘SAT’ tavsiyesi kaybettirmeye başladı. Aralık ayında 103,8 seviyesine kadar yükselen DXY dolar endeksi yüzde 2’den fazla gerileyerek 102,2 seviyesine geriledi. Yüzde 2,60 seviyesini deneyen 10 yıllık ABD devlet tahvili faizleri yüzde 2,42 seviyesine gerileyerek en çok kazandıran yatırım araçlarından birisi oldu.

2016 yılının son çeyreğinde dolara karşı ciddi anlamda değer kaybeden Japon yeni, avro, Kore wonu, Polonya Zlotysi ve Norveç Kronu gibi para birimleri yeni yılda dolara karşı ciddi anlamda değer kazandı. Gelişmekte olan ülke borsaları sene başından beri yüzde 2 son bir ayda yüzde 4’ün üzerinde getiri sağladı. Türkiye varlıkları ise jeopolitik risk primindeki artış nedeniyle dünyadaki yükseliş dalgasının çok gerisinde kaldı.

Yatırımcıların çoğunluğunun satış yönünde pozisyon aldığı ve sürpriz şekilde iyi performans sağlayan yatırımlara finans jargonunda “pembe flamingo” deniyor. Bloomberg döviz piyasası yorumcusu Mark Cudmore “Türk lirası 2017’nin pembe flamingosu olabilir mi?” diye soruyor. Trump sonrası aşırı değer kaybeden bazı yatırım araçlarının kayıplarının önemli kısmını geri aldığını Türk lirasının da onlardan birisi olabileceğini söylüyor.

Elimizdeki veriler Türk lirasının kısa vadede değer kazanmaya başlayacağına yönelik bir işaret vermiyor. Geçmiş verinin incelenmesi, gelişmekte olan para birimlerinin değer kazanması için makro beklentilerde bir iyileşme - “ödemeler dengesinin iyileşmesi”, “enflasyonun gerilemesi” “reel faizlerin yükselmesi” gibi – gerektiğini gösteriyor.

Oysa bizim tahminlerimiz dış denge ve enflasyon cephelerinde iyileşme değil kötüleşme gösteriyor. Reel faizler yükselmeye başladı. Ancak faiz düzeyi halen gelişmekte olan ülkelere göre yeterince yüksek değil. Bu yüzden kısa vadede Türk lirası değer kazanmaya başlar görüşünü savunamıyoruz.

Buna rağmen “Türk lirası 2017 yılının pembe flamingosu olabilir mi?” sorusunun ciddiye alınması gerektiğine inanıyoruz. Türk lirasının aşırı satım bölgesinde olması orta vadede iyimser olmamızı sağlıyor. Türk lirası için olumlu görüş veren – biz dahiltek bir yatırım bankası yok. Gerek Türkiye’deki yabancı yatırımcılar gerekse Türk şirketleri uzun süredir dolar almaya çalışıyor. Suriye’de barış sağlanması, ABD Türkiye ilişkilerinin düzelmesi gibi iyi bir haber gelmesi durumunda Türk lirası en çok kazandıracak gelişmekte olan ülke paralarından olacaktır.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)