BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaLeasing-FaktoringTürk Factoringi dünyaya örnek oluyor----

Türk Factoringi dünyaya örnek oluyor

Türk Factoringi dünyaya örnek oluyor
13 Eylül 2012 - 13:18 www.finansgundem.com

Çağatay Baydar, “Türkiye, faktoringin dünyada yeni ülkelerde var olmasına aracılık edecek” dedi

Faktoring Derneği Yönetim Kurulu; Faktoring Derneği’nin 14 Eylül 2012 Cuma günü Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Factors Chain International (FCI) iş birliğiyle gerçekleştireceği Uluslararası Faktoring Konferansı öncesinde bir araya geldi.
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman ve Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Üyeleri Oya Yüksel, Çağatay Baydar, Dr. Ramazan Başak ve Nida Bektaş’ın katılımıyla gerçekleşen basın buluşmasında, dünyada Çin’den sonra ikinci büyük ihracat faktoringi hacmine sahip olan Türkiye’nin bölgede faktoring üssü olarak konumlanması değerlendirildi.
“Türkiye bölgesel güç”
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman: “Biz Faktoring Derneği olarak, 14 Eylül’de Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası (EBRD) ve Factors Chain International (FCI) ile uluslararası bir faktoring konferansı düzenliyoruz. Çünkü Türkiye, KOBİ’ler nezdinde geliştirmiş olduğu yetkinliklerle, ki bu gerek ürün çeşitliliği anlamında gerek risk yönetimi anlamında gerekse KOBİ’lerin yeni pazarlara açılmasında gereken finansman dışı garanti hizmetlerinin faktoring bünyesinde verilebilmesi anlamında, bölgesel bir güç haline geliyor.”
“Türk faktoring sektörü 20 yılı aşkın geçmişine rağmen Çin’in ardından dünyanın ikinci faktoring ihracatçı ülkesi, FCI’ın başkanı bir Türk. Yani Türkiye’nin birikmiş bir tecrübesi ve dünya bazında kanıtlanmış bir başarısı var. Bu konferans işte böyle bir dönemde yapılıyor. Bu kapsamda “Türkiye’nin 20 yılı aşkın bir süredir edindiği know howı, gelişmiş ülkelerdeki uygulayıcılarıyla birlikte, gelişmekte olan Doğu ülkelere nasıl aktarabiliriz”i tartışmak için bir araya geliyoruz.” dedi.
Küresel ticarete açılmak isteyen ülkelerin ekonomilerinde kamusal ve mesleki örgütlenmeler özellikle önem taşıdığına değinen Ataman, bu yapılanmanın içerisinde sektörün Türkiye’de BDDK ile yaşadığı tecrübenin KOBİ ve ihracatçılarla daha yakından temas edebilmek ve onlara daha üretken çözümler getirebilmek amacıyla TİM, KOSGEB, TOSYÖV gibi sosyal paydaşlarıyla yaptığı çalışmaların faktoringin henüz gelişmekte olduğu ülkeler için de örnek çalışmalar oluşturduğuna dikkat çekti.
“Türk faktoringi, küresel ticareti de destekleyecek”
Ataman, “İhracat faktoringi, ihracatın alternatif finansman kaynakları arasında çok önemli yer tutuyor. İhracat artışına paralel olarak ihracat faktoringine olan ilgi de artıyor. Bu kapsamda TİM ile iş birliği içerisindeyiz. Türkiye’de Eximbank’ın sektörümüz ile iş birliği de önem taşıyor; çünkü faktoring uygulamalarının henüz yaygınlaşmadığı Doğu ülkelerine yapılan ihracatı Eximbank garanti altına alıyor, sigorta ediyor. Bu bölgelerde faktoring çok az gelişmiş, dolayısıyla Eximbank ile Türk faktoring şirketlerinin arasındaki bu olası iş birliği küresel ticarete de destek vermemiz anlamında bir ilk olacak ve sektörümüz için büyük önem taşıyor.” dedi.
“Türkiye, faktoringin dünyada yeni ülkelerde var olmasına aracılık edecek”
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Factors Chain International (FCI) Başkanı Çağatay Baydar ise: “Dünyada 70 ülkede faktoring yapılıyor. FCI’ın da bu ülkelerden 256 üyesi var. Türkiye’nin bölgesel güç olmasının sebebi bu 70 ülkenin dışındaki ülkelere Türkiye dolayısıyla faktoring yapılacak olması. Dünyada faktoringin artmakta olduğu bölgelerde coğrafi bölgede köprü konumunda bulunması. Bu ülkelere olan ihracat artıyor. Bu konferans da bu anlamda bir kilometre taşı; çünkü Türkiye’nin halihazırda ihracat yapıyor olduğu ülkeler küresel ticarete yeni dahil olmakta olan ülkeler. Bunların arasındaki hem Türki Cumhuriyetler hem de Afrika ülkelerine Türkiye’nin ticareti her geçen gün artıyor. Ve Türkiye’nin 2023’teki 500 milyar ihracat hedefindeki ülkelere Türkiye ihracat yaparken Türk ihracatçısıyla beraber bu bölgelerde faktoring de yapılıyor. Böylece, henüz faktoringle tanışmamış olan bu ülkelerin faktöringle tanışması ve sadece Türkiye ile yaptığı ticarette değil, dünyada yapıyor olduğu küresel ticarette de faktoringi bir enstrüman olarak kullanmaları Türkiye’nin deneyimi ile mümkün olacaktır.” dedi.
Bir Türk olarak Factors Chain International (FCI)ın başkanlığını yapmaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Baydar “Belirtmek isterim ki uluslararası faktoring teşkilatlarında Türkler olarak etkin bir şekilde yer alıyoruz. Bu da Türkiye’nin faktoring konusundaki tecrübesinin ve Türk profesyonellerinin faktoring konusundaki bilgisinin küresel normlarda olduğunun göstergesidir.” dedi.
“İhracatçılarımızı yeni pazarlarda desteklemek, alacaklarını garanti altına almak istiyoruz”
Türkiye’de faktoring işlemlerine ihracatla başladığına değinen Oya Yüksel, “İhracatçıların yeni pazarlara açılması aşikar. Biz de bu pazarlarda yardımcı olmak istiyoruz onlara, risklerini düşürmek istiyoruz, alacaklarını garanti altına almak istiyoruz, bunun için de bu konferans önemli ve anlam taşıyor.” dedi. Türk faktoringinin ihracat faktoringinde dünyada Çin’den sonra ikinci sırada olduğunu hatırlatan Yüksel, “Bu know- how’ı ihracatçılarımıza yeni pazarlarda aktarmak istiyoruz, faktoring garantisinin verilemediği pazarlara da açılmak istiyoruz.” dedi.
“2006, sektör için bir milattır”
Dr. Ramazan Başak: 1994 yılına kadar Hazine’ye bağlı olan sektörün 2006 yılında BDDK’ya bağlanmasının önemine değinen Ramazan Başak: “2006 sektör için bir milattır. Sektörün yaşadığı bu gelişmelerde BDDK’nın da çok büyük katkısı var, bunu özellikle belirtmek gerekir. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu, sektörün gelişmesi için bizlere çok büyük destekler vermiş ve sektöre getirdiği düzenleme ve denetlemeler sektöre ivme kazandırmış ve faktoring algısının da bankacılık gibi önemli bir finans enstrümanı olarak algılanmasında çok önemli bir rol oynamıştır.” dedi. BDDK’nın sektördeki düzenleme ve denetlemeleri devam ederken hazırladığı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanun Tasarısı’nın 2012’de hem düzenleyici kurumun hem de sektörün değişiklik talepleri dikkate alınarak TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda tekrar devreye alındığına ve değişiklik taleplerinin kabul edilerek Genel Kurul gündemine alındığına değinen Başak “Kanunumuzun birkaç ek güncelleme ile bu yılsonuna doğru Meclis Genel Kurulu’ndan geçerek yasalaşmasını umuyoruz.” dedi
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu üyeleri, yaptıkları konuşmalarda kanunun, bankacılıkta olduğu gibi finans kuruluşlarına verilen hakların sektöre de sağlanması konusunda önem taşıdığını ve kanunun beklendiği bu günlerde uluslararası arenada Türkiye’nin bölgesel bir güç olarak kabul edildiği bir toplantının yapılmasını heyecanla karşıladıklarını belirttiler.
“Faktoring reel sektörün hep yanında”
Nida Bektaş: Özellikle gelişmekte olan ülkelerde alternatif finansman teknikleri ve ürün çeşitliliği, ticaretin finansmanında özellikle reel sektörün özkaynak ihtiyacı ve mevcut yapısı dikkate alındığında faktoring son derece ön plana çıkıyor. Faktoring gerçek ticaretin içinde bire bir alacak finansmanı yapıyor olması dolayısıyla hem müşterinin hem reel sektörün hep yanında olan ve özellikle KOBİ tarafında dikkatle incelenmesi ve kullanılması gereken bir ürün.
Faktoring Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Ataman, 6 Eylül’de Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Eximbank ile ihracatçıların farklı finansman ihtiyaçlarını karşılamak ve finansman anlamında yaşadıkları sorunları paylaşmak amacıyla bir araya geldikleri toplantıda, faktoringin daha iyi tanımlanabilmesi ve sözcük anlamıyla da daha kolay anlaşılabilmesi için Türkçe terminoloji oluşturulması yönünde öneri yapıldığını belirtti ve “ticaretin finansmanı ve alacağın yönetimi hizmetlerinin tamamını kapsayacak bir isim”e üyelerin de olumlu yaklaşacağına inandığını belirtti.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)