BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTüfenkci: Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğimize inanıyorum----

Tüfenkci: Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğimize inanıyorum

Tüfenkci: Türkiye'nin yüzde 4 büyüyeceğimize inanıyorum
26 Eylül 2016 - 11:31 www.finansgundem.com

Bakan Tüfenkci, son büyümemiz biraz beklentilerin altında olsa da büyüme oranlarıyla 21 Avrupa ülkesini geride bıraktık, dünyada 7. sıraya yerleştik

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, "Bir yandan terörle, bir yandan dış güçlerle mücadele ederken bir yanda da girişimcilere, insanımıza, Türk milletine güvenerek, onların ortaya koyduğu performansla büyümeye devam edeceğiz. 2016 sonunda yüzde 4 oranında büyüyeceğimize inanıyorum." dedi.

Bakan Tüfenkci, yaptığı açıklamada,  Türkiye'de ekonomik göstergelerin olumlu ilerlediğini, büyümenin sürdürüldüğünü anlatarak, "Türkiye ekonomisi birçok çevrenin beklentisinin aksine o çevreleri de şaşırtacak şekilde 27 çeyrektir büyüyor." diye konuştu.

Ekonominin ağustos ayı verilerine bakıldığında 3,6 milyar lira bütçe fazlası verdiğini hatırlatan Tüfenkci, "İlk 8 ayda da 4,9 milyar lira fazla verdik. Bu önemli bir gösterge. Yine bazılarına inat özellikle Merkez Bankamız faiz indirimlerine devam ediyor. Toplamda bakıldığında 250 baz faiz indirimi yaptı. Bunun reel sektöre de ekonomiye de yansımalarını bekliyoruz. Yine bankaların bu anlamda Merkez Bankasının politikasına koşut, Faiz indirimlerini bekliyoruz. Mevduat faizlerinde de iyileşme bekliyoruz. Bizim 27 çeyrektir büyümemiz en son büyümemiz biraz beklentilerin altında 3.1 oranında oldu ama büyüme oranlarıyla 21 Avrupa ülkesini geride bıraktık. Dünyada 7. sıraya yerleştik." ifadelerini kullandı.

Tüfenkci, dış talepteki azalma ve yatırımlarındaki gerilemenin etkisiyle ikinci çeyrekteki büyüme biraz ivme kaybetse de AB ülkeleriyle kıyaslandığında en hızlı büyüyen 6. ekonomi haline gelindiğine işaret ederek, 2016'nın ikinci çeyreğindeki üretim bazında büyümenin itici gücünün hizmet sektörü, alt sektörlerin ise finans, sigorta faaliyetleriyle toptan ve perakende ticareti olduğunu kaydetti.

'Geleceğe daha umutla bakabiliriz'

İkinci çeyrekte büyümenin düşük olmasının tarım sektöründeki hava şartlarından kaynaklı üretim kayıpları olduğuna dikkati çeken Tüfenkci, şunları kaydetti:

"Özellikle gıda fiyatlarındaki enflasyonun düşme eğiliminde olması, teşviklerle yeni yatırım ve üretim mekanizmalarının devreye girmesiyle geleceğe daha umutla bakabiliriz. Üçüncü çeyrekte büyüme oranlarımız biraz beklentilerin altında kalabilir ama dördüncü çeyrekle beraber 2017'ye güçlü bir şekilde gireceğimize inanıyorum. Bir yandan terörle, bir yandan dış güçlerle mücadele ederken bir yanda da girişimcilere, insanımıza, Türk milletine güvenerek onların ortaya koyduğu performansla büyümeye devam edeceğiz. 2016 sonunda yüzde 4 oranında büyüyeceğimize inanıyorum."

'Karar gerçeği yansıtmıyor'

Tüfenkci, uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's'in, Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine ilişkin de "Bunlara baktığımızda Türkiye'de alınan tedbirleri ve yapılan işlemleri iyi analiz etmediğini görüyoruz. Varlık fonundan tutun da Bireysel Emeklilik Sistemine kadar tasarrufu arttırmaya yönelik yaptığımız düzenlemeler, iç piyasayı rahatlatacak ve daralmayı önleyecek uygulamalarımız var. En son da bilindiği gibi kredi kartı taksitlerinde düzenlemeye gittik. Bu gayretlerimiz görülmemiştir. Fakat milletimiz rahat olsun, biz derecelendirme kuruluşlarını her zaman şaşırttık, mahcup ettik. Bu zamana kadar derecelendirme kuruluşlarının Türkiye ile ilgili tahminleri büyük oranda tutmadı. Moody's'in bu kararı gerçekleri yansıtmamaktadır. Biz her şeye rağmen daha çok üretmeye, çalışmaya devam edeceğiz. Milletimize iş, aş sağlamaya devam edecek, ihracatımızı artıracak, yeni uygulamalarla ülkemizi kalkındıracağız." değerlendirmesinde bulundu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)