BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTrump, güçlü dolara niçin itiraz ediyor----

Trump, güçlü dolara niçin itiraz ediyor

Trump, güçlü dolara niçin itiraz ediyor
09 Şubat 2017 - 05:41 www.finansgundem.com

Dünya Gazetesi Yazarı Ekonomist Uğur Civelek, Trump'ın aşırı dolar tepkisini ve piyasa fiyatlamalarını değerlendirdi. İşte o yazı:

ABD'de Donald Trump'ın başkanlığı devralması, ekonomi politikalarında belirsizliği ortadan kaldırmadı. Piyasalar hala stratejisini oluşturmaya çalışıyor. Her söylem fiyatlamaları başka yöne çekiyor. Son olarak geçen hafta Trump'ın doların aşırı değerli olmasından dolayı bazı ülkeleri suçlaması ve Dodd Frank'ı (*) gevşetmeye yönelik çalışması yeni soru işaretleri yarattı. Bazı çevreler doların değer kaybetmesi ve ABD bankalarının daha az regülasyona tabi tutulmasını gelişen ülkeler açısından olumlu olarak değerlendirdi. Dünya Gazetesi Yazarı Ekonomist Uğur Civelek ise bu görüşe ve buna göre yapılan piyasa değerlendirmelerine katılmıyor.

Trump güçlü dolardan gerçekten rahatsız mı?

Korumacılığa baş koymuş biri için para biriminin değerli olması olumsuz değildir tam tersi istenilen bir durumdur. Çünkü korumacılık enflasyonu hızla yukarı iter. Paranın değerli olması enflasyon ve faizdeki yükseliş olasılığını geciktirir, bu da siyasi ve ekonomik hedeflere ulaşmasını kolaylaştırır.

Trump, işine yarayacağı halde neden güçlü dolara itiraz ediyor?

Çünkü bunu ticaret savaşlarına gerekçe olarak kullanıyor. Dış politikada da bunun üzerinden bir şeyler elde etmeye çalışıyor. Ayrıca Avrupa'nın daha fazla deniz aşırı risk almasını istiyor.

Durum böyleyse fiyatlamalar neden bu şekilde gerçekleşiyor?

Piyasalar kısa bir süre için, riskleri azaltmak için ve durumun farkında olmayanları tuzağa düşürmek için gelişmeleri yanlış yorumlayabiliyor.

Bu durumda ne olabilir?

Dolardaki değer kaybı geçici olabilir. ABD bankaları da böyle bir ortamda deniz aşırı risk almaz. Dolayısıyla gelişen ülkelere akan para sınırlı kalır.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)