BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlak"TL'ye dönün" demenin diğer anlamı ne?----

"TL'ye dönün" demenin diğer anlamı ne?

TL'ye dönün demenin diğer anlamı ne?
08 Aralık 2016 - 08:30 www.finansgundem.com

Özellikle AVM'lerde şimdiye kadar neden döviz üstünden kira sözleşmesi yapıyorduk? Dünya yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşesinde bu soruya yanıt verdi ve TL'ye dönüşün ardından farklı anlamı okuyucularıyla paylaştı. İşte o yazı;

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın çağrısı ve kimi zaman doğrudan müdahalesiyle özellikle AVM'lerde kiraların birer ikişer dövizden Türk Lirası'na döndürüldüğü haberleri geliyor. Bu, kendi paramızı kullanma adına olumlu bir durum kuşkusuz. Ama durun! Öyle hemen avuçlarımız patlarcasına alkışlamadan önce biraz düşünelim...

Önce şu soruya bir yanıt verelim: "Şimdiye kadar neden döviz üstünden kira sözleşmesi yapıyorduk?"

Dövize dayalı kiralama, mal sahibi için de, kiralayan için de avantajlıydı da ondan. AVM'lerin yapımında önemli boyutta döviz ya da dövize dayalı borçlanma söz konusu olmuştu ve bu borcun ödenmesi için de dövize ihtiyaç vardı. Dolayısıyla kiranın döviz üstünden alınmak istenmesi gayet normaldi.

Kira sözleşmesinin döviz üstünden yapılması kiralayan açısından da avantaj doğuruyordu. Çünkü uzun bir dönem dikkate alındığında dövizdeki artış, fiyat artışının altında kalıyordu.
Ama son birkaç aydır döviz kurlarında yaşanan hızlı artış sıkıntı yaratmaya başladı. Hem Türkiye ekonomisinde işler pek iyi gitmiyordu ve ekonomi eski canlılığını mumla arıyordu, hem de bu kur artışı sorunu daha da büyütüyordu.

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Dövizinizi bozdurun" çağrısı doğrudan AVM'lere dönük bir çağrı da sayılmaz. Erdoğan, her kesimin döviz yerine Türk Lirası kullanması gerekliliğinden hareketle bu çağrıyı yaptı. Tüm Türkiye'ye yayılmış olan ve ticarette önemli bir yeri bulunan AVM'lerdeki döviz cinsi kiralar da bu süreçte şikayet konusu olmaya başladı. İşte Erdoğan da bu aşamada yaptığı açıklamalarla ve bazı AVM sahip ve yöneticilerini bizzat arayarak dövizden vazgeçmeleri çağrısında bulundu.

Yapılan ağırlıkla ne?

Kiralarda dövizden TL'ye geçildiği ifade ediliyor. Bu tam olarak doğru değil, bu konuda bir kavram karmaşası yaşanıyor.

Bu konuyu en iyi bilecek konumda bulunan isimle, Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği (AYM) Yönetim Kurulu Başkanı Hulusi Belgü ile konuştuk.

Hulusi Belgü'nün verdiği bilgiye göre dövizden TL'ye geçiş öyle çok yaygın değil.

Belgü, ağırlıklı olarak döviz kurunun cari kurdan daha aşağı çekilerek sabitlenmesi ya da cari kur uygulamakla birlikte kira tutarında indirim yapılması uygulamasına gidildiğini söyledi.
Kuru aşağı çekme anlamında tek bir düzey verilemeyeceğini, aynı şekilde indirim için de tek bir oran ifade edilemeyeceğini dile getiren Belgü, genel olarak yüzde 20 dolayında indirimle cari kur uygulanmak kaydıyla yeni sözleşme yapıldığına dikkat çekti. Hulusi Belgü, bir diğer yöntem olarak kurun bir miktar geri çekilmek suretiyle sabitlendiğini, ama bu durumda kira tutarının değiştirilmediğini söyledi.

Yani örneğin 1000 dolarlık kira ya 800 dolara indiriliyor ve cari kur uygulanmaya devam ediliyor... Ya 1000 dolarlık kira aynı düzeyde tutuluyor ama kur daha aşağıda çekilerek sabitleniyor.

"TL'ye dönün" demenin diğer anlamı

Sözleşmelerde tümüyle TL'ye dönüşün çok da yaygın olmadığını gözlemledik. Aslında bu öneri çok tehlikeli.

Tehlikeli, çünkü "Döviz cinsinden olan kira sözleşmelerini TL'ye döndürün" demek, dolaylı biçimde "Döviz daha da artacak" demekten başka bir şey değil.

"Döviz kurunu daha aşağıda sabitleyin ya da kira sözleşmesindeki tutarı indirin" demek başka, "Dövizden TL'ye geçin" demek başka...

Ya döviz kuru gerilerse?

Varsayınız ki bir işyerinde kiracısınız. Aylık kiranız da 1000 dolar. Yapılan çağrıları mülk sahibi de dikkate aldı ve doların daha da artacağı kaygısıyla 1000 doları TL'ye çevirip sabitleyeceksiniz. TL'ye geçişi cari kurdan, örneğin 3.50'den yaptınız ve kiranız artık 3500 lira.
Bu yeni sözleşmeden sonra kiracı olarak şöyle bir temenniniz vardır artık: "Kur daha yukarı gitse bari..."

Ama tersi oldu ve dolar hızla gerilemeye başladı. Önce 3.40, ardından belki 3.30, belki 3.20... Siz 1000 dolar, yani 3200 lira ödeyecekken, 3500 liraya kendinizi mahkum etmişsiniz bir kere.
Cari kurdan TL'ye geçişin böyle bir açmazı var işte. Hatta cari kurdan TL'ye geçiş, bu açmazdan öte, daha önce de belirttiğimiz gibi örtülü biçimde kurun daha da artacağını kabullenmekten başka bir şey değil.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ercüment09 Aralık 2016 06:49

    herseyi döviz ile belirlemek demek kendi paranizi kendidinzin esir almasi demek ve dövize bagimli olmak demektir..avrupa da zaten bunu istiyor....