BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTL üzerindeki baskı devam ediyor----

TL üzerindeki baskı devam ediyor

TL üzerindeki baskı devam ediyor
25 Ekim 2016 - 17:52 www.finansgundem.com

Dolardaki küresel güçlü seyir kurda baskı unsuru olmayı sürdürüyor

Merkez Bankası'nın (TCMB) faiz indirimlerine ara vermesinin ardından piyasalarda artan güven unsurunun desteğiyle geçen hafta tarihi zirveden yönünü aşağı çeviren kur dolardaki küresel güçlü seyirle baskı altında kalmaya devam ediyor.

Bankacılar TL'nin bugün benzer para birimlerine göre bir miktar daha kötü performans gösterdiğini belirtirken bu gelişmeyi de yaklaşan ABD faiz artışlarına Türkiye'nin daha hassas bir ülke olmasına ve bugün Türkiye için önemli bir turizm merkezi olan Antalya'da henüz sebebi belirlenemeyen patlamaya bağladılar.

Dolar ABD'den açıklanan pozitif fabrika aktivite göstergeleri ve üst düzey Fed yetkililerinin dün yaptıkları açıklamalarda yıl sonu itibariyle faizlerin artırılabileceği ihtimalini güçlendirmesiyle diğer altı büyük para birimi karşısında dokuz ayın zirvesine yakın bir seyir izlemeyi sürdürüyor.

Dolar endeksi bugün 99 seviyesini de aşarken ay genelinde şu ana kadar yükseliş de yüzde 4'e yaklaştı.

Bankacılar bu hafta Merkez Bankası'nın açıklayacağı enflasyon raporu öncesi jeopolitik gelişmelerin, doların küresel seyrinin piyasalarda belirleyici olmaya devam edeceğini öngörüyorlar.

Başkanlık sistemi tartışmalarının reformları geciktireceğine dönük tedirginlik, jeopolitik riskler ile küresel piyasaların etkisiyle geçen hafta 3.1140'a kadar yükselen kur TCMB'nin Faiz indirimlerine ara verme kararı ile yönünü aşağı çevirmişti.

Bu sabah saatlerinde 3.08 civarında güne başlayan dolar/TL, piyasaların kapanış saatlerinde 3.0807/3.0815 seviyesinde işlem gördü. Kur her ne kadar anlamlı bir değişim göstermemiş olsa da bugün gelişmekte olan para birimleri genelinde yaşanan dolar karşısında değer kazancı trendini yakalayamadı.

Bu sabah 3.2150 civarında seyreden sepet bazında TL aynı saatte 3.2112/3.2120 3.35 civarındaki euro/TL ise 3.3428/3.3441 seviyesinden işlem görüyor.

Tahvil-bono piyasasında ise 11 Şubat 2026 itfalı 10 yıllık gösterge tahvilde bileşik faiz dün spot kapanışta yüzde 9.80, valörde son işlemde yüzde 9.83 seviyesindeydi. Bugün spot kapanış yüzde 9.89 seviyesinden gerçekleşirken valörde son işlem yüzde 9.92 oldu.

Öte yandan iki yıllık gösterge olan 11 Temmuz 2018 itfalı tahvilin bileşik faizi dün spot kapanışta yüzde 9.01 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik faiz yüzde 9.06 oldu.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)