BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaTESK'ten bankalara fedakarlık çağrısı----

TESK'ten bankalara fedakarlık çağrısı

TESK'ten bankalara fedakarlık çağrısı
05 Ekim 2018 - 13:12 www.finansgundem.com

TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, "Bankaların kredi faizleri çok yüksek. Bankaların ekonomik dalgalanmada artık kar yerine fedakarlık etmeleri gerekiyor" dedi

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, bankaların kredi faizlerinin çok yüksek olduğunu belirterek, "Faizlerin düşmesi, ekonomik dalgalanmadan olumlu çıkabilmemiz için en önemli adım. Bankaların ekonomik dalgalanmada, artık kar yerine fedakarlık etmeleri gerekiyor." ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, ekonomik dalgalanmadan olumlu etkilenen belki de tek sektörün bankalar olduğuna işaret ederek, bu kurumların ocak-ağustos döneminde elde ettikleri faiz gelirlerinin, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 41,6 artarak 156,6 milyar liradan 221,8 milyar liraya çıktığını bildirdi.

Yüksek kredi faizlerinin, esnaf ve sanayiciden bedelli askerlik yapmak isteyen yarım milyon gence kadar tüm kesimleri zorladığına dikkati çeken Palandöken, "Bankaların kredi faizleri çok yüksek. Faizlerin düşmesi, ekonomik dalgalanmadan olumlu çıkabilmemiz için en önemli adım. Bankaların ekonomik dalgalanmada, artık kar yerine fedakarlık etmeleri gerekiyor. Aksi halde reel sektörü vuran dalgalanma dönüp dolaşıp mutlaka finans sektörüne de yansıyacak. Dolayısıyla bankalar vatandaşı, ekonomiyi ve ülkemizi düşünerek yüksek faizleri mutlaka düşürmeliler." değerlendirmesinde bulundu. 
Palandöken, nakit ödeme zorluğu yaşayan esnaf ve vatandaşların harcamalarında kredi ve banka kartına yüklendiğini vurgulayarak, şunları kaydetti: 
"Banka faizlerinin çok yüksek olması, vatandaşı bir borcu kapatmak için diğer bankaya borçlanmaya zorluyor. Yüksek faiz oranları mutlaka düşmeli ancak vatandaş da kartlara yüklenmekten vazgeçmeli. Bu yılın ilk 6 ayında toplam kredi kartı sayısı 64 milyon 829 bin 970, toplam banka kartı sayısı ise 136 milyon 408 bin 538 olarak kayıtlara geçti. Bu yüksek kart sayıları, kartlara ne kadar düşkün olduğumuzu gösteriyor." 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TRabzonlu Bankacı05 Ekim 2018 22:32

    Bankalar hayır kurumu gibi konuşmuş lakin bankalar da kar odaklı işletmeler girdi çıktı hesap edilerek ayakta kalabilirler. Suç bankalarda değil borcu borçla kapayıp gediği devamlı büyütenlerde. Ayağını yorganına göre uzat demiş atalarımız.

  • hikmet benol05 Ekim 2018 13:41

    Bu memlekette faizlerin keyfe keder düşürülüp yükseltilemeyeceğini, bu işin bir matematiği olduğunu, faiz artışlarından en çok BANKALARIN zarar gördüğünü, ekonominin birilerinden fedakarlık isteyerek sevk ve idare edilemeyeceğini anlayamayan, anlamak istemeyen, bu vaziyeti kavramakta güçlük çeken bir güruh var maalesef. Üç kalem istatistiki veri ele geçiren sektörü çözdüğünü, sektörün her türlü dinamiğine hakim olduğunu düşünüp ahkam kesiyor. Sendikasyon temini hususunda bankalarımız ne tür güçlüklerle boğuşuyor mesela? Veyahut an itibarıyla elinde bir miktar birikmiş parası olan mudi bankaları daha yüksek faiz nasıl birbirine kırdırıyor? Davet etsenize mudileri ve uluslar arası fonları / kreditörleri fedakarlık yapmaya!Bırakın artık işler bir parça istediğiniz gibi gitmeyince veyahut terse dönünce bankalara yüklenmeyi...