BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemTEOG'un yerine ne gelecek?----

TEOG'un yerine ne gelecek?

TEOG'un yerine ne gelecek?
19 Eylül 2017 - 04:11 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarıyla gündeme oturan TEOG'un kaldırılmasıyla ilgili gelişmeleri ve yanıt bekleyen soruları köşesine taşıdı. İşte Selvi'nin o yazısı:

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılmasıyla ilgili açıklamasından sonra hummalı bir çalışma yapılıyor.

Muhtemelen bugün Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın bir açıklama yapması bekleniyor. Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın dönüşüne de bırakılabilir.

AK Parti iktidar olduğunda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Milli Eğitim Bakanı’na ilk talimatı, “Dershanelerin kapatılması” olmuştu. Dershaneler ancak 2014-2015 öğretim yılında kapatılabildi. TEOG konusu hem nitelik itibarıyla farklı hem de 13 yıl beklenmeyecek.

Cumhurbaşkanı ve Başbakan’ın mutabakatına göre TEOG olmayacak. ‘Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş’te yeni bir sistem kurulacak.

TEOG SORULARINDAN BETER

TEOG kaldırılırken cevaplandırılması gereken çok önemli sorular var.
1- TEOG bu yıl uygulanacak mı?
2- Bir geçiş dönemi yaşanacak mı?
3- TEOG kaldırılacak ama onun yerine nasıl bir sistem kurulacak? TEOG gidecek MEOG mu gelecek?

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın TEOG’un kaldırılması yönündeki açıklamasından sonra hükümette bir kararlılık var ama ne olacağına dair belirsizlik giderilebilmiş değil. Bunun başında da takvim konusu geliyor. 2017-18 öğretim yılında yani bu dönem TEOG kaldırılırsa, yeni sistem ne olacak? TEOG’u kaldırırken, bir kaosa meydan vermemek gerekiyor. O nedenle bir yıllık bir geçiş süreci yaşanması ve TEOG’un bu yıl devam etmesi üzerinde duruluyor. Tabii Cumhurbaşkanı Erdoğan ikna edilebilirse.

TEOG’dan önce Seviye Belirleme Sınavı (SBS) vardı. Ancak dershanelere bağımlılığa neden olması ve öğrencilerin 4 yıllık performansının 1.5 saatlik bir sınavla ölçülmesinin yanlışlığı nedeniyle bu sistemden vazgeçildi. Onun yerine 2013-2014 öğretim yılında daha sağlıklı olduğu düşünülen Temel Eğitimden Orta Öğretime Geçiş (TEOG) sistemi kuruldu.

TEOG’da öğrencilerin okullarında sınava girmesi, üç yanlışın bir doğruyu götürmemesi, her öğretim döneminde sınavlardan birinin merkezi sistem tarafından hazırlanan sorularla yapılması gibi olumlu yanları vardı. Ayrıca tek ölçü sınav sonuçları değildi; 6’ncı,7’nci ve 8’inci sınıflardaki başarı puanı da hesaplamaya esas alınıyordu. Bu öğretim döneminde ise bazı soruların açık uçlu olması düşünülmüştü. Gelecek öğretim döneminde ise kültürel, sosyal, sanat ve sportif faaliyetlerde başarı puanının hesaplanmasına dahil edilecekti. Böylece sınavların etkisinin azaltılması yoluna gidiliyordu. TEOG dediğimiz 1 milyon 200 bin öğrencinin kaderini belirleyen bir sistem.

TEOG kaldırılacak ama kararın bu yıl uygulanıp uygulanmayacağı henüz netleşmedi. Bir belirsizlik ve kargaşa yaşanmaması için TEOG bu yıl uygulanabilir deniliyor. Hemen geçilsin görüşünü savunanlar da mevcut. Öncelikli olarak bu öğretim yılı için takvim netleştirilecek ve belirsizliğe meydan vermemek üzere kısa süre içerisinde açıklanacak. Buna çok büyük ihtiyaç var çünkü kasım ayında TEOG sınavının yapılması gerekiyor.

YENİ SİSTEM NE OLACAK?

Bundan sonra üzerinde durulması gereken nokta yeni sistemin ne olacağı...

Bu noktada çok önemli sorular var. Getirilecek olan sistemin bu sorulara cevap verecek şekilde hazırlanması gerekiyor.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın belirttiği gibi okullar kendi sınavlarını kendileri mi yapacak? Sorular Milli Eğitim Bakanlığı tarafından merkezi sistemle hazırlanacak. Ancak Türkiye’de ailelerin çocuklarını göndermek istedikleri okul sayısının 500 civarında olduğu söyleniyor. Bu durumda sınav tarihleri birbirine çakışmadan nasıl belirlenecek? Hakkâri’den bir çocuk Ankara’da ve İstanbul’daki okulların sınavına girecekse aileler şehir şehir gezecek mi? Zaten sorunlu olan fırsat eşitliği ne olacak?
Okullarda yapılan sınavlar, yerel siyasetin ve nüfuz sahiplerinin etkisinden nasıl uzak tutulacak? Çocuğu okula giremeyen ailelerin, faturayı yerel siyasete kesmesinin önüne nasıl geçilecek?
Çocuklarımızı sınav stresinden ve yarış atı olmaktan çıkarırken, bir kaosa meydan vermemek gerekiyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıklamasından sonra bu sorulara cevap aranıyor. TEOG gidiyor ama ne geleceği henüz belli değil. İşin en can alıcı noktası da burası. TEOG’la ilgili çalışmaları izleyip, aktarmaya devam edeceğim.

YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • sena nur22 Eylül 2017 20:09

    Ne olacak yani şimdi bizim o kadar çalıştığımız boşuna gidip gerizekalı zengin çocukları torpille beni mi geçecek bizim sabrımız kalmadı artık bi açıklama istiyoruz

  • rıza silahlıpoda19 Eylül 2017 21:55

    zengin çocuğu bu rıza efendi zaten sınava ihtiyacı yok... Mantık hatanı düzelt. ihl olmasın sakın o kaygı?

  • rıza19 Eylül 2017 11:17

    ahahaha harbiden yaa zenginlerin akılsız çocukları sınavlarda başarısız oluyordu şimdi parayı basar okula girerler

  • Bilemiyorum19 Eylül 2017 09:52

    Herkes bir anda TEOG karşıtı oldu, anında sistem değişti. Cumhurbaşkanı bir şey söyleyince konu önemli oldu. Ya kelam etmeseydi!? O zaman aynı şekilde devam edecekti...Var mı böyle bir garip durum yahu? Ne memleket be, yıldım ulan!

  • Deli19 Eylül 2017 08:46

    Rüşvet sistemi ağam paşam sistemi gelecek