BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemMerkez Bankası faiz artırdı----

Merkez Bankası faiz artırdı

Merkez Bankası faiz artırdı
23 Mayıs 2018 - 19:13 www.finansgundem.com

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu olağanüstü toplandı. Toplantıda faiz artırma kararı alındığı açıklandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) yakın dönem gelişmelerini değerlendirmek üzere toplandı.

Merkez'in olağanüstü toplantısından 300 baz puanlık faiz artışı geldi. PPK, geç likidite penceresini yüzde 13.5'ten yüzde 16.5'ye yükseltti.

Gecelik faiz oranları, değiştirilmedi. Marjinal fonlama oranı yüzde 9,25, Merkez Bankası borçlanma Faiz oranı yüzde 7,25 düzeyinde sabit tutuldu. Bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ise yüzde 8 düzeyinde sabit tutuldu.

Güçlü parasal sıkılaştırma vurgusu

TCMB'den yapılan açıklamada kararın gerekçeleri şöyle belirtildi:

"Yakın dönemde piyasalarda gözlenen sağlıksız fiyat oluşumları ve enflasyon beklentilerinde süregelen yükseliş genel fiyatlama davranışlarına dair riskleri artırmıştır. Bu çerçevede Kurul, fiyat istikrarını desteklemek amacıyla güçlü bir parasal sıkılaştırma yapılmasına karar vermiştir.

Merkez Bankası fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecektir.

Açıklanacak her türlü yeni verinin ve haberin Kurul’un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır."

Dolar sert düştü

Gün içerisinde yüzde 5 yükselişle 4.9270 seviyesine kadar yükselen dolar/TL, Merkez Bankası PPK'nın olağanüstü toplantısı ve sonrasında gerçekleştirdiği geç likidite penceresinde 300 baz puan faiz artışıyla hızlı bir şekilde geri çekildi. Kur, ilk tepki olarak tarihi zirveden yaklaşık 40 kuruş uzaklaştı. 

4.5549 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, saat 20:20'de yüzde 1 düşüşle 4.62 seviyesinde yer aldı.

Öte yandan gün içerisinde 5.7694'e kadar çıkarak rekor kıran euro 5.3327'ye kadar geriledikten sonra aynı saatte 5.40'ta bulunuyordu.

Kararın gerçek yansıması yarın sabah piyasalar açıldıktan sonra görülmesi bekleniyor.

Dolar, TCMB toplantısı haberiyle düşüşe geçti

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali Ergül 23 Mayıs 2018 19:48

    Padişahlarından izin aldılar mı? Yoksa ben yok ülke dışındayken arkamdan iş çeviriyorlar kazı çevir milleti çevir yapmasın.