BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakTapu alan yabancıya oturma izni!----

Tapu alan yabancıya oturma izni!

Tapu alan yabancıya oturma izni!
23 Eylül 2016 - 08:51 www.finansgundem.com

Türkiye’de gayrimenkul alacak yabancılara kolaylık sağlayacak düzenlemeler geliyor

Yabancıların Türkiye’de gayrimenkul alımını cazipleştirecek çalışmalara hız verildi. 2012 yılında çıkan Mütekabiliyet Yasası’yla yabancıya gayrimenkul satışının önü açılarak 183 ülke vatandaşının Türkiye’den taşınmaz ve arsa alımıma imkan verilmişti. Şimdi ise Mütekabiliyet Kanunu’nun içeriği genişletiliyor. Bu yıl içinde yapılması beklenen düzenleme ile Türkiye’de gayrimenkul alana anında oturma izni verilecek. Böylece uzun bekleme sürelerine son verilecek. Anında oturma izninin dışında yatırım miktarına göre yabancıya vatandaşlığın verilmesinin beklendiği düzenlemeye hükümetin de çok sıcak baktığı belirtiliyor. Bu nedenle düzenlemenin bu yıl içinde çıkacağı beklentisi yükseldi.

Peşin alımlar artacak

“Mütekabiliyet Yasası’nın kapsamı genişletiliyor. Yeni düzenlemeyi bekliyoruz” diyen Bulut Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Bulut, yapılacak düzenleme ile yabancı alıcı gayrimenkulün tapusunu alır almaz hemen oturum hakkı verileceğini söyledi. Eski sistemde mülk alındıktan sonra yabancılara oturum izni vermek için bazen 2 yıla kadar varan sürelerle yabancıların araştırıldığını aktaran Bulut, “Beklenen yasa çıkarsa bu süre ortadan kalkacak. Bu durum hemen tapu almak isteyen yabancıları peşin alıma da yönlendirebilir” dedi. Özellikle Katarlı alıcıların bunu istediğini ifade eden Bulut, şöyle konuştu: “Kişi daireyi aldıktan sonrada araştırma yapabilir. Yasanın bu yıl içinde çıkmasını bekliyoruz. Çünkü yerli alıcının ekonomik girdileri azaldı. Dolayısıyla yabancı yatırımcıyı çekmek zorundayız. Ayrıca satılan mülk ihraç kapsamına gireceği için KDV iadesi de alacağız.” Darbe girişimi sonrası ülkenin prazitlerden temizlendiğini aktaran Bulut, “Darbe sonrası özellikle Ortadoğu’da Recep Tayyip Erdoğan sevgisi çok daha yükseldi. Bu da yurtdışından alımları artıracak. Firma olarak bizde satışlarımızın önemli bir bölümünü yabancılara yapmayı planlıyoruz” yorumunu yaptı.

Vatandaşlık da sonunda gelecek

EYG Grup Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Faruk Çelik ise bu durumun Turkuaz Kart uygulaması kapsamında yürüyeceğini ifade etti. Hükümetin yabancı alıcıya uzun süreli oturma izni vereceği hatta belli bir oranda yatırım yapana ise vatandaşlık hakkı vereceği iradesini ortaya koyduğunu anlatan Çelik, “Düzenlemeler henüz gelmedi ancak irade böyle olduğu için düzenlemeler eninde sonunda gelir” diye konuştu. Düzenlemenin yıl bitmeden yapılacağını aktaran Çelik, “Yabancı Türkiye’ye talebinin olduğu dönemde KONUTDER olarak Mütekabiliyet Yasası’nın çıkması için çok uğraştık. Çünkü çeşme akarken küpü doldurmak daha kolaydı. Körfezin ilgisi de çok yüksekken bunu doğru mecrada çözmek için çok uğraştık ancak 4-5 yıl sürecinde bu noktaya geldik fakat şimdide çeşmenin suyu çok azaldı” diye konuştu. Bir problem çıktığında yasa gereği kişiyi sınır dışı hakkına sahip olduğunu belirten Çelik, bu nedenle oturma izni vermek için beklemenin bir anlamı olmadığını kaydetti.

Teknik Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yabancının Türkiye’de yatırım yapması için birtakım cezbedici unsurların olması gerektiğini belirterek, “Oturma izni alması önemli. Ancak bir o kadar gayrimenkul alanların müktesep haklarının da güvence altında olduğu belirtilmeli. Örneğin yabancı bizden deniz manzaralı bir daire aldığında bir yıl sonra geldiğinde önüne yapılıyorsa bu cazip olmuyor. Ya da bir binanın ruhsatı iptal oluyorsa bu cazip olmuyor” dedi. Yabancılarla ilgili bakanlığa bir paket sunduklarını anlatan Durbakayım, “Bu paketin içinde oturma izni, müktesep haklar gibi sektörün istediği birçok düzenleme var” açıklamasını yaptı.

Bakanla üç görüşme yaptık

Konut geliştiricilerinin de yabancıya ayrı yerliye ayrı fiyat listesi yerine tek fiyat üzerinden satış yapması gerektiğine dikkat çeken Nazmi Durbakayım, “Mütekabiliyet Kanunu çıktı ancak bundan tam olarak beklediğimiz etkiyi alamadık. Yapılacak düzenlemeleri ise önümüzdeki günlerde göreceğiz. Sivil toplum kuruluşları ve sektörün ileri gelen firmaları olarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’yla üç kere bu konuda görüşme yaptık. Bakan da süratle çözüme odaklanıyor. Başbakan da bu düşüncede ve beklemesi için bir neden de olmadığı için yabancıya gayrimenkul alımında kolaylık sağlayacak uygulamalar bu yıl içinde mutlaka çıkar” ifadesini kullandı.

Dünya

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)