BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkTuncalı'dan tahsili gecikmiş alacaklarda çarpıcı yanıtlar ----

Tuncalı'dan tahsili gecikmiş alacaklarda çarpıcı yanıtlar

Tuncalı'dan tahsili gecikmiş alacaklarda çarpıcı yanıtlar
16 Mayıs 2017 - 18:29 www.finansgundem.com

Basınla sohbet buluşması düzenleyen Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Tuncalı finansgundem.com’un banka alacakları sorularına çarpıcı yanıtlar verdi.

SERAP SÜRMELİ-FINANSGUNDEM.COM

Son dokuz yılda bankalardan yaklaşık 30 milyar TL tahsili gecikmiş alacakları devralan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Selçuk Tuncalı, KGF garantörlüğünde verilen KOBİ kredileri için çarpıcı bir yorum yaptı. Tuncalı, “Bankalar burada riskin bir kısmını devlete aktarmış olsalar da yine de riskin önemli kısmı bankaların üzerinde” dedi.

 Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Selçuk Tuncalı ve Başkan Vekili Hasan Tengiz, 2017 yılı öngörülerini ve hedeflerini basın mensuplarıyla paylaşırken finansgundem.com’un sorularına da yanıt verdi.

Bugün yapılan sohbet toplantısında konuşan Selçuk Tuncalı kamu bankalarının tahsili gecikmiş alacaklarını satacağı yönündeki haberlere yönelik sorumuz üzerine şunları söyledi: “Tahsili gecikmiş alacak satışı gündemde. BDDK tarafından taslak yayınlanmış durumda ama taslak çok da bir şey söylemiyor doğrusunu isterseniz.”

“500 BİNDEN FAZLA MÜŞTERİMİZİ BORÇLULUKTAN KURTARDIK”

BDDK lisanslı 12 varlık yönetimi şirketini çatısı altında toplayan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği'nin Başkanı Selçuk Tunalı, "500 binden fazla müşterimizi borçluluktan kurtarıp özgürlüğüne kavuşturduk, yeniden kredi alabilir, kredi kartı kullanabilir hale getirdik. Kısa zamanda önemli başarılar elde ettik. 1.5 milyon müşterimizi daha finansal özgürlüğüne kavuşturmayı ümit ediyoruz diye konuştu. Tunalı, sektör olarak bugün sistemdeki tahsili gecikmiş alacakların üçte birini üstlendiklerini söyledi.

Selçuk Tunalı, bankalar tarafından gerçekleştirilen toplam satışlar içinde bireysel alacakların daha fazla pay tuttuğunu belirterek "Mart 2017 itibariyle bankalar tarafından 16.4 milyar TL tutarında bireysel, 12.3 milyar TL tutarında ise ticari/KOBİ tahsili gecikmiş alacak satışı gerçekleştirildi. Bu toplamda 2008'den beri devreden krediler var. Tunalı, bankalardan satın alınan yaklaşık 29 milyar TL tahsili gecikmiş alacağı 3.4 milyar TL bedelle satın aldıklarını, ancak tahsilat miktarında henüz bu rakama ulaşamadıklarını belirtti.

"DIŞARDAN ÇOK CAZİP GÖRÜNÜYOR"-

Selçuk Tunalı, artan rekabetin yanı sıra tahsilat güçlükleri, zorlaşan ekonomik koşullar ve işsizlik nedeniyle varlık yönetimi sektörüne yeni girişler beklemediklerini ve yabancı şirket ilgisinin de azaldığını belirterek, "Şu anda yetkili 12 varlık yönetim şirketi olarak faaliyet gösteriyoruz. Belki yerli bir iki şirket daha katılabilir” dedi.

FİNANSGUNDEM.COM’UN SORULARINA VERDİĞİ YANITLAR

Toplantıda finansundem.com’un sorularını da yanıtlayan Varlık Yönetim Şirketleri Derneği Başkanı Selçuk Tuncalı çarpıcı açıklamalarda bulundu.

 -Kamu bankalarının tahsili gecikmiş alacaklarını satacağı yönünde bir gelişme var mı?

-Evet bu sene kamu bankalarının tahsili gecikmiş alacakları satışı gündemde. BDDK tarafından taslak yayınlanmış durumda ama taslak çok da bir şey söylemiyor doğrusunu isterseniz.

Konu ile ilgili üç kamu bankası var. Ziraat Bankası, Vakıfbank ve Halkbank. Öncelikli olarak Vakıfbank ve Halkbank tahsili gecikmiş alacaklarını satabilir.

Bakın 2016 yılında 6.4 milyar TL, bu yılın ilk çeyreğinde de 1.3 milyar TL tutarında tahsili gecikmiş portföyü bankalar tarafından satışa sunuldu. Bu yılın toplamında özel bankaların 7-8 milyar TL civarında portföy satışı yapacaklarını bekliyoruz. Bu yıl kamu bankalarının da tahsili gecikmiş alacaklarını satış ihalesine çıkacaklarını tahmin ediyoruz.

Kamu bankalarının ilk çeyrek sonu itibariyle tahsili gecikmiş alacak toplamının 17 milyar TL düzeyinde. Bu rakamın biz 3 milyar TL civarında bir bölümünün ihale yoluyla varlık yönetim şirketlerine satışını bekliyoruz. Böylece 2017 sonu itibariyle toplam devredilen portföy miktarının 10 milyar TL'ye ulaşacağını öngörüyoruz.

-Bankaların Kredi Garanti Fonu garantörlüğünde verdiği kredilerle ilgili neler söylemek istersiniz?

-Bankalar burada riskin bir kısmını devlete aktarmış olsalar da yine de riskin önemli kısmı bankaların üzerinde. O yüzden verilen kredilerin prosedürlerini çok esnettiklerini düşünmüyorum. Eğer esnetiyorlarsa, bu belli bir zaman sonra bizlere satış şekline dönüşebilir. Tabi bu dönüş bu seneye etki etmez.

 “ELEKTRİK VE TELEKOM FİRMALARIYLA ÇALIŞMAK İSTİYORUZ”

-Banka dışında çalıştığınız kurumlar var mı? Mesela elektrik ve Telekom şirketleri gibi…

Biz BDDK’nın kurallarına tabi olduğumuz için sadece finansal kurumlardan borç satın alabiliyoruz. Elektrik ve Telekom bizlerin ilgi alanı değil. Bizler o şirketlerden satın alamıyoruz. Ama almak istiyoruz. Bakın bir borçlu banka kredi kartını ödeyemediği zaman elektriğini de ödeyemiyor telefon faturasını da ödeyemiyor. Tabi durum böyle olunca bütün dünyada ve gelişmiş piyasalardaki uygulama bu borçların konsolide olması ve tek elde toplandığı zaman tabi çözüm daha kolay hale geliyor. Baktığınızda aynı kişinin piyasaya 100 lira borcu varsa ve karşısında bir tane muhatap varsa onunla pazarlık yapabilmesi çok daha kolay. O açıdan bizlerde diğer alacakları (enerji-telekom vs.) alabilirsek, borçlar açısından pozitif bir durum ortaya çıkacaktır. İnşallah uzun bir zaman olmadan da bu değişiklik olmuş olur. Bunun da olabilmesi için de BDDK’nın düzenlemeyi değiştirmesi gerekiyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)