BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkEn fazla kadın çalıştıran banka----

En fazla kadın çalıştıran banka

En fazla kadın çalıştıran banka
25 Mayıs 2011 - 10:36 www.finansgundem.com

En fazla kadın çalıştıran ilk 25 işveren yer alıyor. Gördüğünüz gibi ilk 5’te 2 perakendeci, 2 banka ve THY var

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Prof. Dr. Ömer Dinçer’in, kadın istihdamı artsın diye nicedir samimi bir çaba içinde olduğunu biliyorum. Geçen yıl tam da bu günlerde Kadın Girişimciler Derneği KAGİDER’in aylık kahvaltı toplantısında bizim isteğimiz üzerine, çalışan kadınlarla ilgili istatistiki bilgilerin artması için girişimde bulunacağına söz vermişti.
Geçtiğimiz günlerde gazetelerde “Migros, kadın istihdamında ipi göğüsledi” başlığını görünce ilk aklıma gelen Prof. Dinçer oldu. Yanılmamışım. Habere göre Migros, Sosyal Güvenlik Kurumu SGK’nın hazırladığı, “2010 yılında en fazla kadın sigortalı çalıştıran işverenler” kategorisinde birinci olmuş; ödülünü Çalışma Bakanı Dinçer’den almıştı.
SGK, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal kalkınmasına katkı sağlayan kurumları her yıl ödüllendirir; ancak bugüne kadar sadece “En yüksek prim ödeyen işverenler” kategorisinde ödül verilirdi. Pek muhtemeldir ki Dinçer’in talebiyle bu yıl 2 kategori daha eklenmiş: En fazla kadın çalıştıranlar ve en fazla özürlü çalıştıranlar...

Garanti ve Yapı Kredi yok
Üstteki tabloda, Migros’tan başlayarak en fazla kadın çalıştıran ilk 25 işveren yer alıyor. Gördüğünüz gibi ilk 5’te 2 perakendeci, 2 banka ve THY var. İlk 5’in hemen ardından yine bir banka HSBC geliyor. İlk 6 işverenden yarısının bankalar olmasında şaşılacak bir şey yok. Zira bankacılığın, kadın istihdam oranının en yüksek olduğu sektörlerin başında geldiğini biliyoruz.
Buna karşılık 12 bin kadın çalışanı olan İş Bankası ile 9’ar bin kadın çalışanı olan Garanti ve Yapı Kredi’nin kadın çalışan sayısı, yukarıda adı geçen 3 bankadan çok daha fazla olduğu halde ilk 25’te neden yer almadıklarını anlamak kolay değil.
SGK’nın listesinin dipnotunda “İşverenlerce 2010 yılı içinde bildirilen kadın sigortalı sayısı, ortalama aylık bazda gösterilmiştir” diyor. Acaba Yapı Kredi ya da Garanti Bankası, talep edildiği halde SGK’ya bu yönde bir bildirimde bulunmayı ihmal etmiş
olabilirler mi? Yoksa işin püf noktası “ortalama aylık baz”
kıstasında mı yatıyor?
SGK’dan bilgi elde etmenin zorluğunu bu son örnekte yaşamış bir gazeteci olarak, bu konuda bankalarımızın beni bilgilendirmelerini bekliyorum. Sonuç ne olursa olsun önemli olan, kurumların ilk kez “en çok kadın sigortalı” çalıştırdıkları için ödüllendirilmiş olmalarıdır.
Eğer sıralamada eksik bilgilendirmeden ya da başka bir nedenle hata yapılmışsa, eminim gelecek yıl düzeltilecektir.
 

Meral Tamer Milliyet

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)