BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiSanayi üretimi çok güçlü geldi----

Sanayi üretimi çok güçlü geldi

Sanayi üretimi çok güçlü geldi
18 Eylül 2018 - 06:15 www.finansgundem.com

Sanayi üretimi temmuzda % 1.8-2 olan beklentilerin üzerinde % 5.6 büyüyerek sürpriz yaptı. Bu veri Ekim 2016 sonraki en yüksek artışa işaret ediyor. Büyümenin en büyük nedeni ise gıda sektöründeki üretim artışı.

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 5.6, mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretimi de bir önceki aya göre yüzde 3.5 arttı. Yüzde 3.5’lik artış, Ekim 2016’dan bu yana en yüksek rakam oldu. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank veri sonrası yaptığı açıklamada, “Sanayi üretimi 22 aydır hız kesmeden büyüyor. Gelen veriler sanayimizin finansal saldırılara karşı dayanıklılığını sürdürdüğünü bir kez daha göstermektedir” dedi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), temmuz ayı sanayi üretim endeksi sonuçlarını açıkladı. Takvim etkisinden arındırılmış sanayi üretim endeksi haziran seçimleri sonrası siyasi belirsizliğin azalmasına paralel alt sektörlerin geneline yayılan bir artış gösterdi. Gıdada temmuzda üretim yüzde 14.2 arttı ve sanayiye katkısı 1.7 puan oldu. Gıdada hem sebze meyvenin işlenmesi hem de süt ürünleri üretimindeki artış dikkat çekti.

Yüksek teknoloji katkısı

Halk Yatırım Başekonomisti Banu Kıvcı Tokalı, temmuzda güçlü üretim aktivitesinde tüketim mallarının etkisinin belirgin gerçekleştiğini, ara ve yatırım mallarında da güçlenmenin eşlik ettiğini, yüksek teknoloji ürünlerinin yüksek performansının da korunduğunu söyledi. Tokalı, “Temmuzda güçlü üretim verilerine karşın, ağustosta hem bayram tatiline bağlı işgünü kaybı hem de finansal dalgalanmanın etkisiyle, ilk hesaplamalarımıza göre düzeltilmemiş verilerde yüzde 5 - 6 yıllık daralma, düzeltilmiş olarak da yüzde 2’ler seviyesine inen yıllık artış oranları görebiliriz” yorumunu yaptı.

TL’deki düşüş destekledi

Sanayinin alt sektörleri incelendiğinde, temmuzda madencilik ve taşocakçılığı sektörü endeksi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 8.5, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 5.6 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme sektörü endeksi yüzde 3 arttı.

Capital Economics kıdemli ekonomisti Jason Tuvey, beklentilerden çok daha güçlü gelen verinin mayıs ve haziranda TL’de görülen düşüşün yarattığı rekabetçiliğin sektörü desteklediğine işaret ettiğini söyledi.

10 konuttan birini yabancılar satın aldı

Yabancı yatırımcı için cazibe merkezi olarak öne çıkan Türkiye, dünyanın çeşitli ülkelerinden yatırımcı çekmeye devam ediyor. Yükselen döviz kuru nedeniyle yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları başta olmak üzere her ay daha fazla yabancı yatırımcı çeken Türkiye’de geçen ay satılan her 10 konuttan biri yabancıya satıldı.

Markalı konut projelerinde alım yüzdesi artışını sürdüren yabancı alıcılara yapılan satışlar yıl içinde önemli bir rekora imza atmış oldu. REİDİN-GYODER Yeni Konut Fiyat Endeksi sonuçlarına göre ağustos ayında, markalı konut projelerinin yüzde 11’i yabancı yatırımcılara satıldı. Bu oran, son 6 aylık ortalama olan yüzde 9 seviyesinin de 2 puan üzerinde yer alıyor.

Yabancılara yapılan konut satışları, 2018’in ikinci çeyrek sonu itibarıyla, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23.15’lik büyüme ile 11 bin 816 adet seviyesine yükseldi. Ayrıca, markalı projelerden konut satın alan müşterilerin Ağustos ayında peşinat kullanım oranı yüzde 34, banka kredisi kullanım oranı yüzde 17 ve senet kullanım oranı yüzde 49 oranında gerçekleşti. Yabancı yatırımcılar, Türkiye’deki konutları sadece yatırım yapmak için almıyor. Yılın belli dönemlerinde Türkiye’de yaşamak için alım yapan yabancılar, bu nedenle en çok 2+1 konut aldı. Bu konutları 3+1 seçeneği izledi.

Cirolar temmuzda fırladı

Takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret  ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.9 artış gösterdi. TÜİK, temmuz ayı ciro endekslerini açıkladı. Buna göre, takvim etkisinden arındırılmış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 26.9 yükseldi.

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplam ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3.8 artış kaydetti. Sanayide takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksine bakıldığında, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 36.3 artış görüldü. Mevsim ve takvim  etkisinden arındırılmış sanayi ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 5.1 yükseldi.

İnşaattan ticarete kadar

İnşaat sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksindeki artış, Temmuz 2017’ye göre yüzde 28.3 oldu. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış inşaat ciro endeksi de bir önceki aya göre yüzde 2.1 arttı.

Takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 20.5 arttı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış ticaret ciro endeksi ise bir önceki aya göre yüzde 3.6 artış gösterdi.

Hizmet sektöründe takvim etkisinden arındırılmış ciro endeksi, temmuzda geçen yılın aynı ayına göre yüzde 28.9 arttı. Mevsim ve takvim  etkisinden arındırılmış endekste de önceki aya göre yüzde 2.6 artış oldu.

 

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorum18 Eylül 2018 11:19

    İhracat artar yabancı para cinsinden senin kendi paran deyersizleşirse elindeki malı iç piyasaya zor dış piyasaya daha kolay satarsın bu sonuçla ihracatımız da rekor kıracak demektir italattada azalış olacak yani fırsatı değerlendiren firma sağlam büyür

  • pardus18 Eylül 2018 09:06

    tüketim azalırken üretim nasıl artar? büyüme hesaplamalarını yanlış yapıyorlar, ürünlerin fiyatı artınca üretim artmaz, sadece üretilen ürünlerin toplam fiyatı artmış olur. Onu zaten biliyoruz, enflasyon aldı başını gitti!