BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiS&P'den Türkiye'ye bir iyi bir kötü haber----

S&P'den Türkiye'ye bir iyi bir kötü haber

S&P'den Türkiye'ye bir iyi bir kötü haber
07 Ekim 2015 - 17:23 www.finansgundem.com

S&P, Türkiye için büyüme tahminlerini revize etti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu S&P, Türkiye için 2015 ve 2016 büyüme tahminlerini revize etti. 2015 için büyüme tahminini yüzde 3'den 3,1'e çıkaran S&P, 2016 büyüme beklentisini  ise yüzde 3,2'den 2,8'e düşürdü.

     S&P kıdemli ekonomisti Tatiana Lysenko, "Biriken Ters Rüzgarlar Türkiye için 2016'da Düşük Ekonomik Büyüme Anlamına Geliyor" başlıklı raporunda yaptığı değerlendirmede,  "Gelişmekte olan piyasalar dünyası  için dış ortam Çin'in ekonomik sıkıntılarının gelişmekte olan piyasa varlıklarında tetiklediği global satışların etkisiyle geçtiğimiz 2 ayda daha zorlu hale geldi" ifadelerini kullandı.

    Türkiye'nin Çin'e doğrudan ihracat miktarının düşüm olduğunu, bununla birLikte global risk algılamalarında artışın Türk Lirası ve Türk tahvil piyasaları üzerinde baskı yarattığını ifade eden S&P, Türkiye'nin özellikle kırılgan dış pozisyonu nedeniyle Çin'deki yavaşlama ve Fed'in para politikasını sıkılaştıracağı öngörülerine karşı kırılgan olduğunu ifade eden S&P, bunun yanı sıra siyasi belirsizlik ve jeopolitik endişelerin yatırımcı güvenini daha da düşürmekte olduğunu vurguladı.

     Türk Lirası'nın Temmuz-Eylül döneminde yüzde 12 değer kaybettiğini ve yılın ilk 9 ayında değer kaybının yüzde 23'ün üzerinde olduğunu ifade eden S&P, Türk Lirası cinsinden 10 yıl vadeli tahvilde faiz oranının Eylül sonunda yıl başındaki yüzde 7,84'ten 10,74'e yükseldiğini hatırlattı.

     Yoğunlaşan dış ve iç ters rüzgarların, ekonomide yılın ilk yarısında görülen güçlü performansın yılın ikinci yarısında devam etmesinin muhtemel olmadığına işaret ettiğini savunan S&P, Eylül ayında Türk Lirasında zayıflığın düşük enerji fiyatlarının dezenflasyonist etkisini dengelemesine bağlı olarak yüzde 7,95'e yükselen enflasyonun reel hanehalkı gelirini vurduğunu ifade etti.

    Temes senaryoda TCMB'nin para politikasını kademeli şekilde sıkılaştıracağını ve 2016 sonunda politika faizini yüzde 8,5'e yükselteceğini öngören S&P, ancak daha erken veya daha güçlü faiz artırımı riskini şu anda arttığını vurguladı. S&P, Kasım ayında yapılacak erken seçimle ilişkili siyasi belirsizliğinde yabancı ve yerli yatırıcımların güveni üzerinde baskı yarattığını anlattı.

     Petrol fiyatlarında zayıflığın geliri ve petrol üreticisi ticari ortaklardan (Rusya-OPEC üyeleri) dış talebi frenlediğini ifade eden S&P, mal ve hizmetk ihracatında yılın ilk yarısındaki zayıflığın yılın ikinci yarısında Avrupa'dan gelecek taleple sadece ılımlı bir toparlanma göstermesini beklediklerini aktardı.

    Lysenko raporunun sonunda, "Tüm bu faktörleri hesaba kattığımızda, Türkiye için 2015 GSYH büyüme tahminimizi yüzde 3'den yüzde 3,1'e yükseltiyor ve 2016 için büyüe beklentimizi yüzed 3,2'den 2,8'e düşürüyoruz" ifadelerini kullandı.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)