BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemRusya, Suriye'deki fosfat yataklarının pay sahibi olacak----

Rusya, Suriye'deki fosfat yataklarının pay sahibi olacak

Rusya, Suriye'deki fosfat yataklarının pay sahibi olacak
18 Aralık 2017 - 16:11 www.finansgundem.com

Suriye iç savaşında Şam rejiminin yanında yer alan ve hayati bir rol oynayan Rusya, şimdi de ülkenin enerji tesislerini yeniden inşa edecek. Yeni anlaşmaya göre Moskova, Suriye’deki fosfat yataklarında pay sahibi olacak

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, Rusya Başbakan Yardımcısı Dimitri Rogozin ile Lazkiye'de bulunan Hımeymim askeri üssünde buluştu.

Görüşme sonrası basına konuşan Rogozin, Suriye’nin enerji tesislerini yeniden inşa etmesini yalnızca Rusya’nın üstlenebileceğini söyledi.

Rogozin, Moskova ve Şam’ın Suriye’deki fosfat yataklarını işletmek ortak bir şirket kuracağını da ifade etti.

Rus heyette dışişleri, savunma, ekonomik kalkınma, enerji, ulaştırma, sanayi ve ticaret bakan yardımcılarının yanı sıra, Rusya’nın Şam büyükelçisi ve Rus önde gelen bir dizi şirket müdürü yer aldı

Petrol sahaları DAEŞ'ten YPG'ye geçti

İç savaşın yüz milyarlarca dolara mal olduğu Suriye'de petrol sahaları çoğunlukla Fırat Nehri havzası, Hama-Humus çevresi ve Türkiye sınırına yakın konumdaki Kamışlı çevresinde yer alıyor. Bir dönem geniş bir alanı kontrol eden terör örgütü IŞİD, özellikle Rakka ve Deyr ez Zor çevresindeki sahalardan elde ettiği petrolü satarak büyük gelirler sağladı. IŞİD'in bölgeden çıkarılmasıyla terör örgütü YPG'ye bağlı güçler söz konusu noktadaki petrol sahalarını ele geçirdi.

Moskova ödülünü alıyor

Suriye iç savaşında Şam rejiminin yanında yer alan ve hayati bir rol oynayan Rusya, ödülünü alıyor. Akdeniz kıyısındaki Tartus'ta deniz üssü bulunan Moskova, 49 yıl daha bölgede kalacak. Yapılan anlaşmaya göre Rusya daha da genişleteceği deniz üssünü ücretsiz kullanacak.

Suriye'nin üste hiçbir kontrolü olmayacak, bölge Suriye'nin sivil ve idari yetkisinden tamamen muaf.

25 yıl uzatma opsiyonu bulunan anlaşmaya göre, Rusya’nın üste barındıracağı taşınabilir ve taşınmaz tüm mallar arama, el koyma ve diğer işlemlere tabi tutulamayacak.

Anlaşmadaki "Rusya, donanma tesisini korumak için gerekli sayıda askeri gönderme hakkına sahiptir" ifadesi dikkat çekiyor.

Rusya lideri Vladimir Putin de geçen hafta Lazkiye'de bulunan Hımeymim askeri üssüne sürpriz bir ziyaret yapmış ve Beşar Esad tarafından karşılanmıştı. Rus askerlerinin Suriye'den kısmen çekileceğini açıklayan Rusya lideri, ülkesinin Tartus ve Hımeymim üslerinde kalıcı olacağını söylemişti.

Eylül 2015'te rejimin yanında savaşa giren Rusya, özellikle terör örgütü IŞİD'in Suriye topraklarından süpürülmesinde rol aldı. Muhaliflerin birçok kentten çıkarılmasında rejime yardım eden Moskova, peşinden Türkiye ve İran'la birlikte çatışmasızlık bölgeleri ilan etti. Daha sonra üç ülkenin öncülüğünde çatışmasızlık bölgelerinde ateşkes ilan edildi.

Türkiye, Rusya ve İran, muhaliflerin elindeki en büyük kent olan İdlib'e gözlemci statüsünde askeri birlikler gönderiyor.

.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)