BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHızlı kredi artışı Türkiye'yi Yunanistan'a çevirir mi?----

Hızlı kredi artışı Türkiye'yi Yunanistan'a çevirir mi?

Hızlı kredi artışı Türkiye'yi Yunanistan'a çevirir mi?
24 Ağustos 2017 - 08:34 www.finansgundem.com

RenCap baş ekonomisti Charles Robertson Türkiye'de “Yunanistan benzeri bir sıkıntı” uyarısında bulundu

Türkiye'nin kredi büyümesinin sonuçlarını görmesi için uzağa bakması gerekmiyor. Türkiye ile sınır paylaşan Yunanistan, yıllardır borç yapılandırmasının tetiklediği siyasi belirsizlik ile çalkalanıyor ve bu durumun etkileri küresel piyasalarda hafif dalgalara neden oluyor. Türkiye'nin kredi büyüme oranı yıllar boyunca Yunanistan ile yakındı; ta ki Yunanistan 2010 yılında ilk kurtarma paketine sahip olana kadar.

Uluslararası Ödemeler Bankası (Bank or International Settlements - BIS) verilerine göre 2016'ya kadar geçen 15 yılda Türkiye'nin kredi artışı Çin, Brezilya, Rusya ve Hindistan dahil olmak üzere diğer gelişen piyasaları geride bıraktı. Renaissance Capital'a göre bu ciddi bir endişe kaynağı.

Londra'da RenCap başekonomisti Charles Robertson, “Yunanistan, Brezilya ve Rusya, hepsi hızlı kredi artışına sahip ve sonuç olarak krizler ve resesyonlar geçirdiler. Son 15 yılda hızlı kredi büyümesine sahip olan ve krize girmemiş olan tek ülke Türkiye” dedi.

BIS verilerine göre finans kesimi hariç özel sektöre verilen banka kredilerinin GSYİH'ye oranı, 2001 yılındaki yüzde 14.5'ten 2016 sonunda yüzde 62 seviyesine yükseldi.

Diğer gelişen piyasalarla kıyaslandığında Türkiye'nin kredi artışı düşük başladı ve 2016 rakamları benzerlerinin birçoğunun altında bulunuyor.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhammet Cerit24 Ağustos 2017 13:23

    O kadar kötü değiliz ama siyasilerin "çok iyiyiz çok iyiyiz" fikrini pompalaması sonucu farklı yerlere savrulabiliriz. Dikkatli ve temkinli olmak lazım.