BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemPrim borcunu peşin ödeyenler emekli olacak!----

Prim borcunu peşin ödeyenler emekli olacak!

Prim borcunu peşin ödeyenler emekli olacak!
21 Ekim 2016 - 08:27 www.finansgundem.com

Emeklilik yaşını doldurduğu halde prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağ-Kur’lular, borçlarını kapattıkları takdirde hemen aylık bağlatabilecek

Emeklilik yaşını doldurduğu halde prim borcundan dolayı emekli olamayan Bağ-Kur’lular, borçlarını kapattıkları takdirde hemen aylık bağlatabilecek. Şimdiye kadar birikmiş 8 milyar liralık toplam prim borcu için sadece 160 bin Bağ-Kur’lu başvuru yaptı.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı Selim Bağlı’nın verdiği bilgiye göre, 1 milyon 790 bin Bağ- Kur’lunun kuruma 8 milyar lira prim borcu bulunuyor. Borçların yeniden yapılandırılması için tanınan sürenin dolmasına sadece 2 hafta kalmasına rağmen, ödeme kolaylığından yararlanmak için başvuranların sayısı 160 bin kişide kaldı. Bunların yeniden yapılandırma kapsamındaki borç tutarı ise 850 milyon lira. Bir başka ifadeyle, borcu bulunan 10 Bağ-Kur’ludan sadece 1’i 18 taksitle 36 ayda borcunu kapatma hakkını kullandı.

SSK’da ise başvurular nispeten daha yüksek oldu. Toplam 48 milyar lira borcu olan 1 milyon 361 bin mükelleften 400 bini, 12 milyar liralık borçlarını yapılandırdı. Borcu olan her 10 SSK’lıdan 4’ü, yeniden yapılandırma başvurusu yaptı.

Prim borcu olan Bağ- Kur’lular, emeklilik yaşını doldurmuş olsalar da borçlarını ödeyemiyorlar. Hem kendileri hem de aile fertleri sağlık hizmetlerinden yararlanamıyorlar.

KREDİSİ İLE PEŞİN ÖDEME

SGK, borcunu peşin ödeyerek kapatmak isteyen Bağ-Kur’lular için kamu bankaları başta olmak üzere bazı bankalarla anlaşmış bulunuyor. Bu bankalardan kredi kullananlar borcu kapattıkları tarihten itibaren emekliliğe hak kazanıyor. Kredi taksitleri de emekli aylıklarından kesiliyor.

Şirket ortakları, köy ve mahalle muhtarları, tarım Bağ-Kur’luları ve milyonlarca esnaf için bu aydan itibaren yeni bir dönem başladı. Bu kişilerin Bağ- Kur primleri artık prime esas kazançlarının yüzde 34.5’i yerine yüzde 29.5’i üzerinden alınacak. Prime esas kazanç asgari ücret ile bunun 6.5 katı arasında belirlenebiliyor. Bu da 2016 yılı için bin 647 lira ile 10 bin 705 lira arasında paraya tekabül ediyor.

Habertürk

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • prim gün eksiği olan sgk liler adına22 Ekim 2016 16:30

    yaşı ve sigortalılık süresi dolmuş prim gün eksiği olan biz sgk liler için geriye dönük prim borçlanması ne zaman verilecek bizler üvey evlatmıyız lütfen bizlerinde meselesine çözüm getirin yaş ve prim sınırı olmadan lütfen lütfen acilen çok mağduruz bizlerde

  • Hüseyin Cahit Kıroğlu21 Ekim 2016 10:53

    Günü Eksik olan Sigortalılara Geriye doğru gün borçlanma hakkı ne zaman verilecek.