BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasaların önündeki belirsizlik bitti----

Piyasaların önündeki belirsizlik bitti

Piyasaların önündeki belirsizlik bitti
21 Eylül 2018 - 05:54 www.finansgundem.com

Yeni Ekonomi Programı ile piyasaların önündeki bir belirsizlik daha ortadan kalktı. Piyasalar program doğrultusunda atılacak her adımda olumlu tepki verecektir.

Milliyet Ekonomi Yazarı Zeynep Aktaş, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak'ın açıklamaları sonrası YEP'in piyasalara etkisini kaleme aldı. İşte Zeynep Aktaş'ın o yazısı...

Yeni Ekonomi Programı (YEP) açıklandı. Merakla ve ilgiyle beklenen program, bir belirsizliği daha ortadan kaldırdı. Bu yılki OVP (Orta Vadeli Program) toplantısı Türkiye’nin son dönem makroekonomik verilerindeki seyir ve buna yönelik atılacak adımlar açısından önceki yıllara göre daha önemliydi. Henüz program açıklanmaya başlamadan programın içeriğine dair çok fazla beklenti dile getirildi.

Güven ortamı

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın dün açıkladığı 2019 - 2021 dönemini kapsayan 3 yıllık program, 3 ana temel üzerine dayanıyor: Ekonomide dengelenme, mali disiplin, üretim ve ihracatta katma değer odaklı değişim... Açıklamalara baktığımızda belirlenen hedefler yapılan tahminlerle uyumlu. Yabancı yatırımcılar açısından da gerçekçi hedeflerin konulması piyasaları rahatlatacak. Piyasalar cephesinde şimdi bakılacak olan YEP hedefleri doğrultusunda uygulamalar...

YEP ile birlikte 2019’da 60 milyar TL’lik tasarruf sağlanacak. Tasarruf adımı piyasaların beklediği bir gelişmeydi. Bu nedenle olumlu karşılandı. Fakat tasarruf konusunda beklentiler daha yüksekti. Büyüme hızının 2019 ve 2020’de sırasıyla yüzde 2.3 ve yüzde 3.5 olması öngörülüyor. Gerçekçi büyüme verilerinin belirlenmesi önemli unsurlardan biri.

Programda, enflasyon bu yılsonunda yüzde 20.8, 2019’da yılsonunda ise yüzde 15.9 olarak öngörülüyor.

En önemli vurgulardan biri ise ihalesi yapılmamış ve ihalesi yapılmış ancak başlanmamış projelerin askıya alınacağının, devam eden projelerden finansman koşulları uygun olanlar için yeni ve daha uzun zamana yayılmış iş planlarının oluşturulacağının açıklanmasıydı.

Para girişi olabilir

Mega-altyapı projelerinin ise doğrudan yabancı yatırım yoluyla, uluslararası finansman ile hayata geçirileceği belirtildi. Bu nedenle piyasalara güven veren gerçekçi bir program olarak algılandı.

Öte yandan bankaların sorunlu kredilerine yönelik atılacak adımların yer almadığı bir ekonomik programın sorunlara çözüm olamayacağı piyasada çok konuşulan noktalardan biriydi. ‘YEP kapsamında bankaların güncel mali yapılarını ve aktif kalitelerini tespit etmek için mali bünye değerlendirme çalışmaları yapılacağı, gerektiğinde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek, böylece reel sektörün uygun maliyetli krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yapılandırılmasını temin edecek bir politika seti devreye sokulacaktır’ açıklaması beklentilere cevap verdi.

YEP’in hayata geçmesi ve her gerçekleşme, şeffaf, net ve soru işaretine yer bırakmayan açıklamalar piyasalardaki güven ortamını beslerken, kurda geri çekilmenin ve borsada çıkışın önünü açabilir. Yeniden para girişi başlayabilir.

Piyasada sakinleşme

YEP öncesi piyasalar güne olumlu başladı. Güne 6.27 seviyelerinde başlayan dolar/TL YEP’den önce 6.13’e kadar geriledi. Programın açıklanması ile döviz kurları ve borsada hareketlilik gözlendi. BIST 100  97 bin seviyelerinden 95.600’e kadar gerilerken, dolar/TL de 6.30’a kadar yükseldi.

Piyasalar üzerindeki YEP etkisini asıl gerçekleşmelerle göreceğiz. Programa ilişkin detayların netleşmesi sakinleşmeyi de beraberinde getirecektir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)