BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasalarda risk iştahı sürüyor----

Piyasalarda risk iştahı sürüyor

Piyasalarda risk iştahı sürüyor
18 Aralık 2017 - 06:44 www.finansgundem.com

Dünya yazarı Serhat Gürleyen, yeni haftada küresel piyasalar ve Borsa İstanbul'un performansı hakkında öngörülerde bulundu. İşte Gürleyen'in o yazısı:

Son yılların en bereketli Aralık aylarından birini yaşıyoruz. Öngörülenden daha güvercin bir FOMC açıklaması ve ABD vergi indiriminin sene sonundan önce yasalaşacağı beklentisi hisse senedine yönelik risk iştahını destekliyor.

FOMC açıklaması beklentilere göre daha az şahin bir tonda yapıldı. Fed beklendiği gibi faizleri 25 baz puan artırırken 2018 yılı için faiz artışını 3 X 25 baz puanda tuttu. Başkan Yellen toplantı sonrasında yaptığı konuşmada Fed’in faiz patikasının vergi indirim paketinin yasalaşacağı senaryosuna göre hazırlandığını açıkladı.

Vergi indirim paketinin sene sonundan önce yasalaşacağı senaryosu ağırlık kazanmaya başladı. Alabama senato seçimini Demokrat adayın kazanması ve sağlık gerekçesiyle bazı Cumhuriyetçi senatörlerin oylamaya katılamayabileceği endişesi vergi paketi ile ilgili çalışmaları hızlandırdı.

Temsilciler meclisi ve senatodan geçirilen vergi paketleri arasındaki farklılıklarda uzlaşmaya varıldığı ve paketin son halinin bu hafta içinde yasalaşacağı konuşuluyor. Demokrat Alabama senatörü göreve başlamadan önce vergi paketinin yasalaştırılması Cumhuriyetçiler için hayati önem taşıyor.

Küresel risk iştahının güçlenmesi ve beklenenden daha güvercin Fed açıklaması nedeniyle Türkiye Merkez Bankası beklenenden daha az şahin davranarak geç likidite Faiz oranını 50bp (beklenti 100bp) artırdı.

Para Politikası Kurulu kararı sonrasında Türkiye piyasalarında bir ayrışma yaşandı. Enflasyondaki yükseliş nedeniyle daha radikal bir faiz artışı isteyen döviz ve tahvil piyasaları karar sonrası sert satışlarla değer kaybetti. Enflasyondan çok büyümeye önem veren hisse senedi piyasası ise yükselmeyi sürdürdü.

Önümüzdeki hafta uluslararası piyasalar için en önemli gündem maddesi ABD vergi paketi üzerinde uzlaşmaya varılması ve Noel tatili öncesi oylamaya sunulması. Vergi indirimi büyüme beklentisini artırarak Wall Street’i yeni zirvelere taşırken doların seneyi yükselişle kapatmasına yol açacak.

Türkiye gibi ABD büyümesinden ziyade Fed’in para politikasını sıkılaştırmasına ve doların güçlenmesine duyarlı bir ekonomi için ABD vergi indirimi iyi bir haber değil. Ancak finansal piyasalar iktisatçı gibi düşünmez. Büyük cisimlerin küçük cisimleri çekmesi misali Wall Street yükselirken Borsa İstanbul da ilk aşamada yükselir. Türk lirasında ve uzun vadeli tahvillerdeki kayıplar yeni pozisyon açmak için fırsat olarak değerlendirilebilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)