BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPiyasa faizleri neden yükseliyor, TL niçin düşüyor----

Piyasa faizleri neden yükseliyor, TL niçin düşüyor

Piyasa faizleri neden yükseliyor, TL niçin düşüyor
17 Mart 2018 - 10:45 www.finansgundem.com

Türk Lirası cinsi faizler şubat başından bu yana getiri eğrisinin her noktasında yükseldi. Üstelik yükselişler oldukça yüklü oldu.

Kritik soruyu soran Gökhan Şen, piyasaları analiz masasına yatırdı, neden'leri, niçin'leri ve yanıtları Habertürk'teki köşesinde yazdı. İşte o yazı...

Türk Lirası cinsi faizler şubat başından bu yana getiri eğrisinin her noktasında yükseldi. Üstelik yükselişler oldukça yüklü oldu. Gösterge olarak izleyebileceğimiz 10 yıllık tahvilin bileşik faizi 110 baz puan (1.1 puan) yükseldi ve % 12.80’e dayandı.

Bu süre içinde gelişen ülkelerde (EM) önemli bir faiz trendi oluşmazken, Amerikan 10 yıllık tahvil faizi ise 8 baz puan düşerek % 2.80’e kadar indi. Merrill Lynch Bono Oynaklık Endeksi bu süre zarfında geriledi. Diğer bir deyişle, bono faizlerinde küresel olarak sakin bir seyir yaşandı. Faizdeki hareket bize özgü oldu.

Türk Lirası bu süreçte yarım Euro ve yarım dolara karşı oluşturulan hayali sepete karşı % 4 değer yitirdi. Yıl başından bu yana ölçtüğümüzde, 31 majör para birimi içinde dolar karşısında değerini koruyamayan ve % 1’den fazla düşen sadece 5 para birimi var. Paramız % 3’e yakın kayıpla 3. sırada. Türk Lirası olumsuz ayrışıyor.

Rakamlar ve kıyaslamalarla resmi net şekilde ortaya koyduğumuza göre, henüz hayatını kaybeden Stephen Hawking’i ALS hastalığına rağmen 76 yıl hayatta tutan soruyla devam edelim: Neden?

Yurtdışı koşullarda bir bozulma yok. Öyleyse yerel ekonomik şartları ve politik gelişmeleri izlemek gerekiyor. ABD ile zoraki bir dipten dönüş ve uygun adımlar olumlu. AB ile mart sonundaki Varna görüşmeleri öncesi ılımlı bir hava var. Yerel politikaya gelince, erken seçim olmayacağı sıklıkla açıklandı. Öyleyse ne?

TCMB’ye göre de yapışkan ve yüksek olan enflasyon bir sorun. Bu arada uzun vadeli kredi notumuzun Moody’s tarafından bir kez daha indirilmesi ve cari açığın hem çekirdekte hem de altın ve enerjiyi içine alan manşette genişlemeyi sürdürmesi birer veri. Bu durumda enflasyon beklentilerinde bir bozulma var mı? Getiri eğrisine bakınca, 2-10 yıllık tahvil faizi farkının korunduğunu görüyoruz. Yani piyasa burada herhangi bir görüş değişikliğine gitmemiş. Üstelik 2 yıllık tahvilin reel faizi neredeyse son 10 yılın zirvesinde. Oldukça çekici. Ayrıca kısa vadeli faizler uzunlara göre daha dolgun. Bunun anlamı, “piyasa, para politikasının enflasyonu düşürebileceği kanaatinde” demek. Bugünün faizleri yarının enflasyonunu kısmen aşağı çekebilecek.

Birçok parametre sabitken faizler 1 puan yukarıda oluşuyorsa likidite primi artmış olabilir. Enflasyonun yapışkan olduğu fiyatlanıyor olabilir. İki durumda da satışların sürmesi beklenmez. Başka türlüsünü bu verili metinden çıkarmak güç.

“Buna ne yanıt verilmeli?” konusu ise önemli. Önemli, çünkü doların düşük, faizin sakin olduğu bir ortamda olaylar cereyan ediyor. FED hızlansa, ABD’de enflasyon çabuklaşsa ve uzun vadeli faizler yeniden ayarlansa... O zaman derdimizi anlatmak güç olabilir. Dalgalı kur, serbest piyasa hepsi tamam. Ancak kur tek bir yöne dalgalanıyor ve birikimli değer kayıpları enflasyonu yeni bir rejime doğru ittiriyor. Son 10 yıldır unuttuğumuz çift haneli ve karmaşık düzene doğru.

Piyasanın bir aktarım mekanizması var. Buna uygun yönlendirmelerle aşırılıkları törpülemek mümkün. Mali politikaların gerçekçi ve tatmin edici açıklaması, Merkez Bankası’nın iletişim politikasını güçlendirmesi ve rehberliğin gerçeğe dönüşmesiyle sorunlar aşılabilir. Ancak o zaman kafalardaki acabalar giderilir. Geç olmadan değerlendirmeliyiz.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • hala17 Mart 2018 12:29

    cok basıt fedde faız yıllarca 0 dı sımdı yukseldıkce bızım faız de yukselıyo .

  • turan17 Mart 2018 11:28

    Borç çok...bunu anlayamayacak ne var hala da milleti borca yönlendiriyorsunuz deniz falan yok hep bitik...kına yakarsınız artık...borç yiğidin kamçısı dediniz ya alın size piyasa...o fakirler için verdiğiniz toki konutlarındakiler bile yetti dedikten sonra iş bitmiştir....anlayana...