BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkPasha Bank Türkiye'de ne hedefliyor----

Pasha Bank Türkiye'de ne hedefliyor

Pasha Bank Türkiye'de ne hedefliyor
27 Mayıs 2016 - 09:04 www.finansgundem.com

Pasha Bank Genel Müdürü Cenk Eynehan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki ticareti destekleyeceklerini söylüyor

Azerbaycanlı yatırım bankası Pasha Bank, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasındaki ticaretin geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedefliyor. Her ne kadar jeopolitik konjonktür ve ekonomik gelişmeler ticaretin yavaşlayacağına yönelik sinyaller verse de Pasha Bank Genel Müdürü H. Cenk Eynehan oldukça iyimser ve zorluklar olsa da sektörün büyüyeceğini söylüyor.

Fortune Türkiye'nin haberine göre,Türkiye’nin ilk yabancı sermayeli bankası olan Pasha Bank’ın geçmişi aslında 1987 yılına dayanıyor. Bahreyn merkezli TAIB Bank’ın iştiraki olarak Yatırım Bank A.Ş. adıyla kurulan bankanın unvanı 1997 yılında TAIB olarak değiştiriliyor. 2000 yılından sonra küçülme politikası izleyen bankanın Türkiye’deki faaliyetlerinin oldukça azaldığı dikkat çekiyor. 2007 yılında bankanın yüzde 58,57’lik kısmı Dubai Şeyhi El Maktum’un sahibi olduğu Dubai Holding’e ait Dubai Financial Group LLC tarafından satın alınıyor. 2013 yılında ise Aksoy Holding, bankanın yüzde 99,9 hissesini devralıyor. Aksoy Holding, iki yıl boyunca bankayı rehabilitasyondan geçiriyor ve hisselerini geçen yıl Azerbaycan kökenli Pasha Bank OJSC’ye satıyor ve banka faaliyetlerine Pasha Bank olarak devam ediyor. Banka, 15 yılın sonunda ilk kez geçen yıl kâra geçiyor. 2015 yılı kârının 9 milyon TL olduğu bilgisini veren Cenk Eynehan, kâra geçmelerinin kendileri için çok önemli olduğunu ifade ediyor. Ödenmiş sermayesini de 255 milyon TL’ye çıkaran bankanın kredi büyüklüğü, sağlanan ek kaynaklarla beraber 400 milyon TL’ye yaklaşmış durumda. Aktif ve kredi büyüklüğünün 2014 yılına göre beş kat arttığı dikkat çekiyor.

“2015 yılını çok iyi geçirdik. Bizim için başlangıç yılıydı” diyen Eynehan, şimdi hedeflerinin bankayı daha da büyüterek, piyasada daha bilinir kılmak olduğunu ifade ediyor. Bu nedenle farklı sektörlerde faaliyet göstermek istiyor Pasha Bank. Bu sektörler arasında inşaat, lojistik, enerji, finans ve imalat yer alıyor. Bu sektörlerde aktif olmaya hazır olduklarını kaydeden Eynehan, diğer bankalarla aralarındaki farkı şöyle özetliyor: “Ana hissedarımızın desteğiyle Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan üçgeninde büyümek isteyen işletmelere ticaretin finansmanı, danışmanlık hizmetleri ve proje finansman desteği vereceğiz. Bizim nişimiz bu.”

Türkiye’de şubeler açmayı planlamayan Pasha Bank, son iki yılda bilgi teknolojileri altyapısında da iyileştirmeler yapmış. Ticari müşterilerine internet bankacılığını sunan Pasha Bank, böylece hizmetlerini hızlandırmış. “Çok fazla müşteriyle çalışma gibi bir isteğimiz ve stratejimiz yok. Müşterilerimize yakın olmak istiyoruz. Teknoloji yatırımlarımızın amacı da müşterilerimizin talep ve ihtiyaçlarını en kısa zamanda karşılamak üzerine” diyor. Ticari bankacılıkta şirketler internet bankacılığını nakit akışının yönetilmesinde kullanıyor. Eynehan’a göre, önümüzdeki dönemde banka şubelerinin sayısı azalacak.

Pasha Bank’ın Türkiye’deki yatırımlarına uzun vadeli baktığını kaydeden Eynehan, “Türkiye ile Azerbaycan arasında yüzlerce yıllık bir ilişki var. Hem kültürel hem de kan bağı anlamında. Azerbaycan, Türkiye’yi dünyada kendine en yakın ülke olarak görüyor. İki ülke arasındaki ilişkileri ifade eden ‘bir millet iki devlet’ sözünü Azerbaycan’a gittiğimizde net olarak görüyoruz. Azerbaycanlıların Türkiye sevgisi inanılmaz, ikinci vatanı gibi görüyorlar” diyor.

Gürcistan’daki büyük enerji projelerini Türk yatırımcıların gerçekleştirdiğine dikkat çeken Eynehan, “Gürcistan 3,7 milyon nüfusuyla küçük bir ülke. Ancak, Türkiye’ye yakın olması ve çok fazla doğal kaynaklarının olması nedeniyle hidroelektrik santrallerinin kurulmasına imkan veriyor” diyor. Gürcistan’da yap-işlet-devret modeliyle 14 hidroelektrik santrali kurulmuş durumda. Buradan özellikle Karadeniz’e enerji ticaretinin söz konusu olabileceği belirtiliyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)