BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaPara piyasası MB'den BIST'e taşınacak!----

Para piyasası MB'den BIST'e taşınacak!

Para piyasası MB'den BIST'e taşınacak!
21 Ekim 2016 - 09:58 www.finansgundem.com

Borsa İstanbul Başkanı Himmet Karadağ, "Para piyasasını Merkez Bankası'ndan BIST'e taşımayı" planladıklarını söyledi

Gayrimenkul alım satım işlemlerinin Borsa İstanbul (BIST) üzerinden dolandırıcılığa meydan vermeden sağlıklı işlemesini sağlayan BIST A.Ş, şimdi de ödenmediği zaman piyasada ticari zararlara yol açan çeklerin BIST A.Ş üzerinden ödenmesine ve takibine talip. BIST Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, “Şu an çekteki ciro edenler, keşide edenler, sahiplik ve borç bilgisi otomatik olarak izlenemiyor. Herkes yazıyor kağıda. BIST'te şu an fiili olarak kağıt yok. 'Parasını verdim, hisseyi alamadım' şeklinde bir problem de çıkmıyor. Günde 1 milyar adet işlem yapılıyor hisse de ve hiçbir problem yok. Aynı sistemi çeke taşımaya talibiz” dedi.

HEDEF 3 YILDA 3 MİLYAR DOLAR

Yeni Şafak'a konuşan Karadağ, Borsa İstanbul'a 6 ay önce başkan olduğunda 100 milyon dolarlık konsolide gelirlerinin bulunduğunu kaydederek, şöyle devam etti: “Bunu 3 yıl içinde 200 milyon dolara çıkarmayı hedefliyoruz. Şu an itibariyle 6 ay gibi bir süredir yüzde 30'unu geçmiş durumdayız. Yani 130-140 milyon dolar bandındayız. BIST A.Ş.'nin değerini ise 1 milyar dolardan 3 milyar doların üzerine taşımayı hedefliyoruz."

SIRA OTOMOTİV VE ÇEKTE

BIST A.Ş'nin hangi eksenlerde para kazanabileceği alanları belirlemeye çalıştıklarını da ifade eden Karadağ, menkul kıymet ticaret sistemindeki uygulamayı, gayrimenkul sisteminde uyguladıklarını söyledi. Karadağ, bunu çek, otomotiv gibi bir dizi diğer alanlarda genişletmeyi planladıklarını ve altyapı çalışmalarını sürdürdüklerini ifade etti.

ÇEK BAŞINA 2 LİRA KOMİSYON

Çek sistemine yönelik çalışmalarının nedenlerini de belirten Karadağ, şöyle konuştu: “Mal alımlarında piyasadaki çeklerin ödenmemesi halinde hapis, teminat gibi uygulamalar var, ama bu ticari faaliyetleri de kısıtlayabiliyor. Şimdi tıpkı hisse senedindeki on-line sistemi çeklere getirmeye talibiz. BIST olarak takas sisteminin daha sağlıklı işlemesini sağlamış oluruz. Merkez Bankası da bankacılık sistemini kullandığı için çeklerden komisyon alıyor. Biz de çek başına 2 lira komisyon öngörüyoruz."

Elektronik ciranta olacak

Çeklerde elektronik kayıt izleme dahil, sahiplik değişikliğini izleme anlamında BIST'ten daha profesyonel sistemin bulunmadığını ifade eden BIST Başkanı Karadağ, “Aynı sistemi çeke taşıyabiliriz. Yüzde 100 güvenli. Elektronik ciranta koyabileceğiz bir sonraki aşamada” değerlendirmesini yaptı. Kuracakları çek sistemine yatırım gerekmediğini de anlatan Karadağ, BIST bünyesindeki Takas Bank'ta tüm bankaların ve sistemin üyeliklerinin bulunduğunu ayrıca, bu üyelerin zorunlu olarak teminatının sistemde bulunduğunu hatırlattı.

Yeni strateji geliştiriliyor

BIST A.Ş'nin önümüzdeki dönem çalışmaları hakkında bilgi veren Himmet Karadağ, ay sonunda Sapanca'da 3 günlük bir toplantı yapacaklarını belirterek, “Stratejik alanlarda yapacağımız çalışmaları masaya yatıracağız. Takas Bank'ta BIST'te, Merkezi Kayıt Kuruluşu'nda iş sunumunu daha yönetilebilir, daha entegre, çözüm üretebilen durumları tek merkezde toplayacak yöntemler geliştireceğiz” diye konuştu.

'TL+Libor' piyasası olacak

Para piyasasını Merkez Bankası'ndan BIST'e taşımayı planladıklarını anlatan BIST Başkanı Karadağ, "LİBOR'un alternatifi olarak TL+LİBOR gibi bir piyasa oluşturmaya çalışıyoruz” dedi. Öte yandan hali hazırda kamu kağıtlarının Merkez Bankası ve BIST bünyesine dağıldığını da ifade eden Karadağ, “Onların tamamını Takasbank, Borsa ve MKK'ya alacağız. Buna benzer sanki burada olduğu düşünülen birçok alan var. Dağınık halde. Onu topluyoruz” diye konuştu.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)