BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemÖzel sektörün borcu 224 milyar doları aştı----

Özel sektörün borcu 224 milyar doları aştı

Özel sektörün borcu 224 milyar doları aştı
17 Temmuz 2017 - 10:40 www.finansgundem.com

Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün uzun ve kısa vadeli borcu mayıs ayında toplam 7,3 milyar dolar artarak, 224,4 milyar dolara çıktı. Uzun vadeli borcun yüzde 60,3'ü dolar, kısa vadeli dış borcun ise yüzde 51'i dolar cinsinden oldu.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), mayıs ayına ilişkin özel sektörün uzun ve kısa vadeli borç miktarını açıkladı.

Mayıs sonu itibarıyla, özel sektörün yurtdışından sağladığı kredi borcu gelişmeleri incelendiğinde, 2016 yıl sonuna göre uzun vadeli kredi borcunun 6,2 milyar dolar artarak 209 milyar dolar, kısa vadeli kredi borcunun (ticari krediler hariç) ise 1,1 milyar dolar artarak 15,4 milyar dolar düzeyinde gerçekleştiği gözlendi.

Merkez Bankası'ndan yapılan açıklamada, "Borçluya göre dağılıma bakıldığında, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, bir önceki yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmalarının 57 milyon ABD doları azaldığı, tahvil ihracı biçimindeki borçlanmalarının ise 4 milyar ABD doları artışla 28,3 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Aynı dönemde, bankacılık dışı finansal kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları 709 milyon ABD doları azalmış, tahvil stoku ise 134 milyon ABD doları azalışla 4,4 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleşmiştir. Söz konusu dönemde, finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmalarının 3,1 milyar ABD doları arttığı, tahvil stokunun ise 5,7 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, 2016 yıl sonuna göre bankaların kredi biçimindeki borçlanmaları 68 milyon ABD doları azalışla 10,2 milyar ABD doları finansal olmayan kuruluşların kredi biçimindeki borçlanmaları ise 1 milyar ABD doları artışla 3,2 milyar ABD doları düzeyinde gerçekleşmiştir" denildi.

Açıklamanın devamı şöyle: "Alacaklıya göre dağılım incelendiğinde, uzun vadeli kredi borcuna ilişkin olarak, mayıs sonu itibarıyla tahvil hariç özel alacaklılara olan borç, bir önceki yıl sonuna göre 503 milyon ABD doları azalarak 147,5 milyar ABD doları olarak gerçekleşmiştir. Kısa vadeli kredi borcuna ilişkin olarak ise, tahvil hariç özel alacaklılara olan borcun bir önceki yıl sonuna göre 1,1 milyar ABD doları artarak 15 milyar ABD doları seviyesinde gerçekleştiği gözlenmektedir.

Döviz kompozisyonuna bakıldığında, 209 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli kredi borcunun yüzde 60,3'ünün ABD doları, yüzde 33,8’inin euro, yüzde 4,2’sinin Türk lirası ve yüzde 1,7’sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu ve 15,4 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli kredi borcunun ise yüzde 51’inin ABD doları, yüzde 28,5’inin euro, yüzde 20,3’ünün Türk lirası ve yüzde 0,2’sinin ise diğer döviz cinslerinden oluştuğu görülmektedir.

Sektör dağılımı incelendiğinde, mayıs sonu itibarıyla, 209 milyar ABD doları tutarındaki uzun vadeli toplam kredi borcunun yüzde 52,3’ünün finansal kuruluşların, yüzde 47,7’sinin ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur. Aynı dönemde, 15,4 milyar ABD doları tutarındaki kısa vadeli toplam kredi borcunun yüzde 78,2'sini finansal kuruluşların, yüzde 21,8'ini ise finansal olmayan kuruluşların borcu oluşturmuştur.

Özel sektörün yurtdışından sağladığı toplam kredi borcu, mayıs sonu itibarıyla kalan vadeye göre incelendiğinde, 1 yıl içinde gerçekleştirilecek olan anapara geri ödemelerinin toplam 66,4 milyar ABD doları tutarında olduğu gözlenmektedir."

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Muhammet Cerit17 Temmuz 2017 12:33

    Bu daha iyi günlerimiz ALLAH korusun. Ülkemizi Dünya lideri görmekten vazgeçip doğru ve akılcı politikalar uygulamazsak ekonomik olarak daha kötüleri de olabilri Allah korusun.