BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiOVP'de 'makyaj' tartışması----

OVP'de 'makyaj' tartışması

OVP'de 'makyaj' tartışması
13 Ekim 2015 - 04:22 www.finansgundem.com

OVP'ye döviz kuruyla kişi başına düşen milli gelir ve GSYİH'nin konulmaması tartışma yarattı. MHP'li Usta: Karartma var. CHP'li Öztrak: Kurnazlık

​Hükümetin, dolardaki dalgalanma nedeniyle orta vadeli programa (OVP) döviz kuruyla kişi başına düşen milli gelir ve gayri safi yurt içi hasıla hedeflerini koymaması tartışma yarattı. 2011 yılında 14 bin dolar olacağı taahhüt edilen kişi başı gelirin bu yıl 9 bin dolarlara, 2016’da 8 bin 744 dolara düşeceği ve bu yüzden de bu rakamların OVP’de yer almadığı iddia edildi.

Bundan önceki 10 OVP’de imzası bulunan eski Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Erhan Usta, “Rakamlarla karartma yapılıyor” derken, CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak ise, “Rakamları saklayarak tutmadıkları sözleri gizlemeye çalışıyorlar” dedi. AK Parti kurmayaları ise sorularımıza cevap vermedi.

OVP'NİN İTİBARI YERLE BİR OLDU

ESKİ Kalkınma Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı ve MHP Samsun Milletvekili Erhan Usta, “Rakamlara karartma yapılıyor” dedi. Eski Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın en güvendiği ve özellikle makro ekonomik dengeler hakkında en çok danıştığı isimlerin başında gelen Erhan Usta’nın 2015 yılına kadar hazırlanan tüm orta vadeli programlarda imzası bulunuyor. Bundan önce 10 tane orta vadeli program yayınlandığına dikkat çeken Usta, “Bundan önceki 10 tane OVP’de yer alan çok önemli bir gösterge bu OVP’de yer almıyor: Dolar cinsinden gayri safi yurt içi hasıla ile dolar cinsinden kişi başı gelir. Nedeni çok basit, bu iki rakam ciddi ölçüde düştü de ondan. 13 yıllık AKP iddiası bu rakamlarla yerle bir olacak da ondan. OVP’de hiç emeği olmayanların bu hile ve aldatmacası OVP’nin itibarını yerle bir etmiştir. Oysa biz bu itibar için çok emek verdik” dedi.

HEDEFİN GERİSİNDE

MHP olarak yaptıkları hesaplamalarda, 2015 yılı gayri safi yurt içi hasılasının 707 milyar dolara, kişi başı gelirin 9 bin 100 dolara düşeceğini tahmin ettiklerini belirten Usta, “Bunlar bu iki göstergeyi ne kadar gizlemeye çalışsalar da diğer rakamlardan kolayca hesap edilebiliyor. Teknik yetersizlikleri de ortada. Bu konuda hiç emeği ve bilgisi olmayanların müsteşar, bakan, başbakan yardımcısı olduğu bir ülkede böyle bir hile yapılması da, beceriksizlik yapılması da normal. Oysa AKP 2011 Seçim Beyannamesinde milli geliri 1,1 trilyon dolara, kişi başı geliri 14 bin dolara çıkarmayı vaat ediyordu. Bunları söyleyerek iktidar olmuşlardı. Vatandaşı bir kez daha kandırdılar. Hedefin yüzde 35 gerisinde kalındı” dedi.

KURNAZLIK YAPILIYOR

CHP Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak da, AK Parti’nin ekonomideki başarısızlığını gizlemek için resmi dokümanlarda karartma uyguladığını belirterek, “2015 için dolar cinsinden GSYH ve kişi başına gelir rakamlarını saklayarak tutmadıkları sözleri gizlemeye çalışıyorlar” dedi. Bu yıl kişi başına gelirin 9 bin dolarlara, 2016’da ise 8 bin 744 dolara düşeceğini ifade eden Öztrak, “Bu gerçeği gizlemek için Orta Vadeli Programda dolar cinsinden milli gelir ve kişi başına düşen gelir ilk kez yayımlanmadı, karartma uygulandı. Bu yapılan AKP kurnazlığıdır” dedi. Öztrak, “AKP, 2011 seçim beyannamesinde, 2015 yılında Türkiye’nin GSYH’sının 1 trilyon doları aşacağını, kişi başına düşen gelirin ise 14 bin dolar olacağını taahhüt etmiştir. Ancak bu taahhütler gerçekleşmemiş, vatandaşın geliri vaat edilenin 5000 dolar altında kalmıştır. ‘Biz sözümüzü tutarız’ diyen AKP, artık bu hedefleri ağzına dahi alamaz olmuş, resmi dokümanlarda karartmadan medet umar olmuştur” dedi. (Hürriyet)
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)