BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisOfluoğlu kayyum ataması istiyor----

Ofluoğlu kayyum ataması istiyor

Ofluoğlu kayyum ataması istiyor
09 Nisan 2017 - 11:04 www.finansgundem.com

2000'li yıllarda özel hastane teşvikiyle hızlı büyüyen Üniversal Grup'ta Azmi Ofluoğlu, kayyum ataması istiyor

Özel hastane teşvikiyle 2000’li yıllarda hızla büyüyen Üniversal Grup, başarısız ortaklık sonucu Taksim Alman Hastanesi de dahil 13 hastanesini kaybetti. Bilmece gibi kurulan ortaklık yapısının çözülmesi, devam eden yaklaşık 2 bin davanın sonucuna bağlı. Hastanelerin ruhsatları kaybetmesine bir yıl kalmışken, Azmi Ofluoğlu, kendi grubuna kayyum atanmasını istiyor!

Bir süredir dizi filmlerin hastane sahnelerinin vazgeçilmez platosu önce Taksim Alman hastanesi oldu, tahliye edilince şimdi de Üniversal Çamlıca Hastanesi.

Son günlerde Anne dizisinde açılışına katıldığım ultra lüks Çamlıca Hastanesi’ni görünce, bir zamanların büyük sağlık kurumu Universal’de neler oluyor merak ettim, araştırdım.

Önce geçmişi özetleyeyim. Bu hastanelerin kurucusu Azmi Ofluoğlu Trabzon’dan geldiği İstanbul’da, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’ni bitiriyor ve doktor oluyor. İlk hastanesini 1976’da Aksaray’da Vatan adıyla açıyor.

1992’de Taksim Alman Hastanesi’ni bünyesine alan Ofluoğlu, yıllar içinde Edirne’den Irak’a kadar yurtiçinde ve dışında onlarca sağlık kuruluşunun sahibi oluyor.

Hastanelerini Vatan ve Üniversal Grup adı altında toplayan Ofluoğlu, 2000’lerden sonra teşvik edilen özel hastaneler rüzgarına kapılarak, büyük bir yatırım atağına girişiyor.

“7 ilde 7 hastane” sloganıyla yaptığı yatırımların finansmanında sıkıntı başlayınca, 2011’de Türkiye’ye akan fonların cazibesiyle yabancı ortaklığa “evet” diyor.

İşte koca bir hastane imparatorluğunu bitiren süreç de böyle başlıyor. Uluslararası yatırımcılar ADM Capital, PGGM ve Dünya Bankası kuruluşu IFC, grubun yüzde 26’sını 140 milyon dolara satın alıyor.

Bir süre sonra ortaklar yönetim konusunda anlaşamıyor, ödenmeyen maaşlar ve yönetim kavgası ile gündeme gelen grubun hastaneleri içinde, ilk kilit Alman Hastanesi’ne vuruluyor. Bugün ise Üniversal Grubun 13 hastanesi kapalı.

YABANCILAR AYRILDI
Yabancı ortakların kısa süre içinde ayrıldığı grupta bugün hastanelerin bünyesinde olduğu Universal Sağlık Yatırımları Holding’de ciddi bir sahiplik savaşı yaşanıyor. Holding’in ticaret sicilde geçen yıl Mayıs ayında yapılan son genel kuruluna göre hisseleri temsilen iki isim yer alıyor. Ünlü avukat Aydoğan Semizer ve Esat Erkuş.

Bu temsilcilerin iddiası, Azmi Ofluoğlu’nun gruptaki payı binde 2. Ofluoğlu ise avukatı Tanıl Mehmet Başkan kanalıyla açtığı davalarla holdingin büyük ortağının yüzde 70 hisse ile kendisinin olduğunu kanıtlamak için mücadele veriyor.

Ruhsatları hala devam eden hastanelerin satılması ya da yeniden ortak alabilmesi için bu anlaşmazlıkların çözümü şart. Ancak 2000’e yakın davanın devam ettiği anlaşmazlık, düğüm değil kördüğüm olmuş.

İPTALE BİR YIL KALDI
Ofluoğlu tarafı gruba kayyum atanmasını istiyor. Sağlık Bakanlığı’nın verdiği ruhsatların iptaline ise bir yıl kalmış. Bu kavgada üzücü olan, doktorundan sağlık personeline on binlerce çalışanın alacaklarını alamadan işsiz ve mağdur olması.

Bir de son teknolojiye sahip sağlık cihazlarına yapılan milyonlarca dolar yatırımın boşa gitmesi. Yani milli servetin heba olması...

Kimin haklı kimin haksız olduğunu ise ancak mahkemelerden çıkacak kararlar belirleyecek!

YENİ YÜZYIL’A KAYNAK MI AKTARIYOR?
Bugünlerde sahibi olduğu Yeni Yüzyıl Üniversitesi ile ilgili de bazı olumsuz haberlerin gündeme geldiği Dr. Azmi Ofluoğlu’nu aradım. Avukatı Tanıl Mehmet Başkan ve yüzlerce dava dosyası ile karşıladı beni Ofluoğlu. Bu duruma neden gelindiğini, nerede hata yaptığını sordum şunları söyledi: “Kurumsallaşalım diye ortak olduk. Ortaklık yapısında IFC’nin olmasına da güvenerek yönetimden çıktım. Ama yönetemediler. Bu süreçte kendi mal varlığımdan 104 parça tapu da Denizbank’ın alacaklarına gitti. 2 hastane satsak bu krizi atlatıyorduk. Engel oldular. Art niyet var. Benim hatam yönetimden çıkmak. 185 milyon dolar para geldi. Nerede?”

Ofluoğlu 2009’da kurulan bugün 9 bin 300 öğrencili 10 fakülteli, 520 personelli bir üniversite olan Yeni Yüzyıl Üniversitesi’nde maaşların ödenmediği, kaynağı üniversiteye aktardığı gibi iddiaları şöyle yanıtlıyor: “Kaynak aktarmadım. Üniversitede bir yönetici krizi oldu, çözüldü. Ayrıca ilk ve orta öğretim de ekleyeceğiz.”

Jale Özgentürk - Hürriyet

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)