BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNorveç Varlık Fonu'nun Türkiye yatırımı 1 milyar doları aştı----

Norveç Varlık Fonu'nun Türkiye yatırımı 1 milyar doları aştı

Norveç Varlık Fonu'nun Türkiye yatırımı 1 milyar doları aştı
02 Mart 2018 - 14:36 www.finansgundem.com

Dünyanın en büyük varlık fonu, 2017 sonu itibarıyla Türkiye'de toplam 1 milyar 299 milyon dolar yatırım gerçekleştirdi. Geçen yıl Norveç Varlık Fonu'nun portföyünde Türkiye'deki 51 şirketin hisseleri de yer aldı.

Norveç'in 1 trilyon dolarlık devlet varlık fonunun, 2017 sonu itibarıyla 1 milyar 299 milyon dolarını Türkiye'deki farklı şirketlerin hisse senetleriyle değerlendirdiği ortaya çıktı.

Norveç Varlık Fonu'nu yöneten Norges Bank verilerinden derlenen bilgilere göre fon, varlığının bir bölümünü geçen yıl çeşitli alanlarda faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul'da işlem gören farklı ölçekteki 51 şirketin hisselerine yatırdı.

Dünyanın en büyük varlık fonu olan Norveç Varlık Fonu'nun söz konusu Türk şirketlerinin hisselerine yaptığı toplam yatırım 1 milyar 299 milyon doları bulurken, portföyünde Aygaz AŞ, Kardemir Karabük Demir Çelik Sanayi ve Ticaret AŞ, Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ, Enka İnşaat ve Sanayi AŞ, Petkim Petrokimya Holding AŞ, Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları ile Ulusoy Elektrik İmalat, Taahhüt ve Ticaret AŞ olmak üzere 7 enerji şirketinin hisseleri de yer aldı. Fonun bu 7 Türk enerji şirketindeki ortaklık hisse değeri 228 milyon dolar olarak kayda geçti.
Varlık fonunun geçen yılın sonunda Türkiye'deki en büyük enerji yatırımı, 86 milyon 235 bin dolarla Tüpraş Türkiye Petrol Rafinerileri AŞ'ye yapılırken, bunu 80 milyon 187 bin dolarlık Ereğli Demir ve Çelik Fabrikaları hissesi izledi.

En büyük yatırım Akbank'a

Norveç Varlık Fonu'nun, Türkiye'deki yatırımlarından en büyük payı ise Akbank aldı. Akbank'ın yüzde 1,38 hissesine sahip olan fonun, söz konusu bankadaki toplam yatırımı 143 milyon 384 bin doları buldu.

Fonun Türkiye portföyündeki en büyük hisse payı ise yüzde 4,93'üne ortak olduğu, Doğtaş Kelebek Mobilya Sanayi ve Ticaret AŞ hisseleri oldu. Söz konusu şirketin hisse senetlerine bağlanan toplam yatırım miktarı 9 milyon doları geçti.

Türkiye'de 2001'den bu yana küçük yatırımlar yapan Norveç Varlık Fonu, 2008'den bu yana kaynaklarının bir kısmını Türk şirketlerinin hisse senetlerinde daha yoğun şekilde değerlendirme stratejisi izliyor.

Norveç Varlık Fonu, 2016 sonu itibarıyla da Türk şirketlerinin hisselerine 936 milyon dolarlık yatırım gerçekleştirmişti.

Fon trilyon dolarlık değere ulaştı

Norveç'in devlet varlık fonu, 1990'dan itibaren ülkenin petrol ve doğalgaz üretiminin getirisiyle yabancı ülkelerde hisse senedi, tahvil ve emlak piyasalarında yatırım yapıyor. Fonun stratejisine göre, yatırımların yüzde 60'ı hisse senetlerine, yüzde 35'i sabit getirili menkul kıymetlere ve yüzde 5'i gayrimenkule yönlendiriliyor. Norveç hükümeti bu yıldan sonra hisse senetlerine yapılan yatırımın payını yüzde 70'e çıkarmayı hedefliyor.

Norveç hükümeti, fon gelirlerinin yüzde 4’ünü kullanabilirken, geriye kalan yüzde 96'lık kısmı biriktiriliyor. Norveç dışında 77 ülkede, 9 bine yakın firmaya biriktirilen yüzde 96'lık kısımla yatırım yapılıyor ve ülkenin fondaki parası sabit kalırken, elde edilen gelir harcanıyor.

Norveç Varlık Fonu, Türkiye'de ilaç sanayii, bankacılık, gıda, iletişim hizmetleri, ulaşım ve beyaz eşya sektörlerinde faaliyet gösteren büyük şirketlerin hisseleriyle de ilgileniyor.

Söz konusu fonun değeri 19 Eylül 2017'de rekor kırarak ilk defa 1 trilyon dolar sınırını aşmıştı.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)