BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaNavarro galiba saçmalıyor----

Navarro galiba saçmalıyor

Navarro galiba saçmalıyor
07 Şubat 2017 - 08:19 www.finansgundem.com

ABD Başkanı Trump'ın baş ekonomi danışmanı Navarro'nun Almanya'nın ihracatına ilişkin açıklamalarını Akşam Gazetesi yazarı Deniz Gökçe kaleme aldı

ABD Başkanı Trump'ın ekonomi baş danışmanı Navvaro'nun Almanya'ya ilişkin yaptığı açıklamalar gündeme oturdu. Almanya'nın euroyu dolara karşı düşük değerli tutarak ihracatını artırmayı hedeflediğini belirten Navvaro'ya ilk sert yanıt Almanya Başbakanı Merkel'den gelmişti. Akşam Gazetesi yazarı Deniz Gökçe konuyu köşesine taşıdı. İşte o yazı:

Peter Navarro, Bay Trump’ın baş ekonomi danışmanı ve resmi unvanı da 'ABD Yeni Ticaret Konseyi Başkanı! Bay Navarro sahneye çıkalıdan beri bir iddiayı sürekli gündeme getiriyor. Ona göre Almanya AB'nin parası euroyu dolara karşı düşük değerli tutuyor ki Almanya ABD’ye ihracatını artırabilsin ve ABD’ye deflasyon, yani durgunluk ihraç edebilsin.

Angela Merkel ise bu teze sert bir cevap veriyor. 'Almanya ABD değildir' diyor. Avrupa Merkez Bankası tüm Avrupa’da fiyatları stabil tutmak çabasındadır. Avrupa Merkez Bankası bağımsız bir kuruluştur diyor. Yani dolar ve euronun ilişkisi ile oynayamaz diyor.

Navarro tabii Avrupa Merkez Bankası'nın bağımsızlığını biliyor. Ama diyor ki, Güney Avrupa’daki ülkelerin zayıflığı doları euro karşısında değerli tutuyor. Eğer Alman parası Deutsche Mark olarak tek kalsaydı ABD Almanya karşısında ticaret açığı vermeyecekti, çünkü doların euro karşısındaki değeri ABD’ye ticaret açığı verdirmeyecekti diye ekliyor.

Bay Navarro ABD’nin diğer euro bölgesi ülkeleri ile ticaretini unutuyor. İtalya, Fransa ve İspanya gibi ülkelerin paraları da o zaman, yani Euro Bölgesi'nde beraber olmasalardı, dolara karşı bugünkünden çok daha fazla düşük bir değerde olacaktı diyor. Bu durumda da bu ülkeler ABD’ye daha fazla ihracat yapar ve de ABD’den daha az ithal ederlerdi diyor.

Bu nedenle Bay Navarro’nun aslında varması gereken sonuç euronun varlığı ABD’nin bugün Güney Avrupa’dan daha az ithalat yapmasını getirir. ABD Güney Avrupa’dan şimdiki durumda daha az ithalat yapıyor, çünkü şimdi Almanya’dan ithalat yapmakta.

Bugünkü durumda Navarro saçma bir teze abone olmuş oluyor, yani Euro Bölgesi krize kasten girdi ki, büyümesi yavaşlayınca Almanya’nın ithalatları azaldı ve ihracatı arttı.

Gerçek şu ki, Almanya’nın ihracat fazlası euro doğduktan sonra, Alman halkı da yaş olarak iyice yaşlandığından ve tasarruf yaklaşımları arttığından ve de bu durumda Alman şirketleri Almanya dışında yatırım yapmaya başladığından ortaya çıkmış bulunuyor.

Navarro’nun tezine karşı çıkan Alman iktisatçılarının arasında en başta Münich kökenli IFO Enstitüsü Başkanı olan Clemens Fuest var. Eğer Bay Trump Avrupa Merkez Bankası'nı yaklaşımını değiştirmeye ikna edip parasal genişlemeyi durdursa idi, bundan en çok Almanya memnun olacaktı diyor. Çünkü bu durumda euro kuru değer kazanacak ve de Almanya’dan ABD’ye ihracat azalacaktı. Ama diyor Mario Draghi bizim işimiz tüm Avrupa’da stabiliteti sağlamak. Üstelik merkez bankası bağımsızdır ve de sadece Euro Bölgesi'nin menfaatini düşünür.

Bay Navarro eskiden hiç tanınmazdı, Trump ile iki hafta yakından çalıştıktan sonra, iktisatçıların arasında epey kötü şöhret sahibi olacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)