BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat faizlerinde savaşa girmek zararlı!----

Mevduat faizlerinde savaşa girmek zararlı!

Mevduat faizlerinde savaşa girmek zararlı!
29 Eylül 2016 - 12:58 www.finansgundem.com

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu, bankalar arasında yaşanan mevduat faizi rekabetine dikkat çekti ve çarpıcı açıklamalarda bulundu

FINANSGUNDEM.COM

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu bankanın yeni reklam kampanyasına ilişkin düzenlenen basın toplantısında bankacılık sektörüne ve Türkiye ekonomisine ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

Taşkesenlioğlu, 2016 yılsonunda kredilerde yüzde 16 ,mevduatta ise yüzde 17 büyümeyi hedeflediklerini açıkladı. Bankalar arası mevduat faizlerindeki rekabete de dikkat çeken Taşkesenlioğlu, "Mevduat faizlerinde savaşa girmek hepimiz için zararlı. Bankalar rekabeti artırmamalı vatandaşımız da bunu kızıştırmamalı. Vatandaş 15 Temmuz darbe girişiminde ekonomiye gösterdiği tutumu bundan sonra da devam ettirmeli.

Halkbank Genel Müdürü Ali Fuat Taşkesenlioğlu da Moody's'in 21 Eylül Çarşamba günü "Türkiye ekonomisindeki başarısız darbe girişiminden kaynaklı şokun büyük ölçüde ortadan kalktığını” ifade ettiğini anımsatarak, "Aynı kuruluşun, cuma günü aynı ülkenin notunu bu kez 'dış finansman ihtiyaçlarına ilişkin risklerdeki artış' gerekçesine dayandırması bizim nazarımızda ciddi bir inandırıcılık problemi yaratıyor." dedi.

Sadece iki gün arayla aynı kuruluş tarafından yapılan bu iki farklı açıklamanın kararların ekonomik değil, siyasi olduğunu gösterdiğini kaydeden Taşkesenlioğlu, Türkiye ekonomisinin istikrarlı yapısını hedef alan tüm iç ve dış gelişmelere karşın dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında yüzde 3,9 büyümeyi başarmışken bu kararı objektif bulmanın mümkün olmadığını vurguladı.

Halkbank Şahank Gökbakar ile anlaştı

Taşkesenlioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ekonomisi, 27 çeyrektir kesintisiz olarak büyüyor ve dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ile büyümenin zayıflaması gibi gerekçelerin bu gözle yeniden gözden geçirilmesi gerekiyor. Geride bıraktığımız dönemde hem cari açığımız düşürülmüş hem de birçok ülkede bütçe açığı olurken, bütçe fazlası verilmiş olmasına rağmen Moodys'ten böyle bir değerlendirme gelmişse bu kuruluşların güvenilirliği elbette sorgulamaya açılır.

Finans piyasalarını etkileme gücü olan kuruluşların, kendi itibarlarını da riske atacak kararlar vermekten imtina etmeleri gerekiyor. Rusya krizi başladığında yapılmayan not indirimi, bu ülkeyle ilişkilerin düzeldiği bir dönemde yapılıyorsa verdikleri kararda bir hata olduğunu anlamaları gerekirdi. Üstelik bu değerlendirmeleri yaparken, muhatap ülkedeki ekonomik konjonktürü olumsuz etkilememeleri gerektiğini hesaba katmazlarsa bu güvenilirlik daha da azalır."

"Derecelendirme kuruluşlarının aldığı kararlar yeterince denetlenmiyor"

Ali Fuat Taşkesenlioğlu, borçlanma maliyetlerinde kısıtlı da olsa bir artış olacağını, ancak bu sürecin daha yüksek getiri arayan yatırımcılar için Türkiye'yi daha cazip bir ülke kılacağını, bu noktada süreci fırsata dönüştürecek hamleler yapmak gerektiğini, yabancı yatırımcıların bu yıl tahvil-bono piyasasında 5,8 milyar dolarlık net alım yaparak Türkiye ekonomisine güvendiklerini gösterdiğini kaydetti.

Taşkesenlioğlu, "Ekonomi yönetiminin alacağı yeni tedbirlerin ve hayata geçmesine hepimizin destek vereceği reformların da etkisiyle süreci hasarsız yöneteceğimize inanıyorum. Bu dönemde hükümetin yatırım ortamının iyileştirilmesi ve bireysel tasarruf artışı gibi konular başta olmak üzere yapacağı tüm çalışmaların da ekonomimize olumlu etkileri olacak." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ABD temasları kapsamında dünyanın önde gelen şirketlerinin yöneticilerinin kendilerine Türkiye ekonomisine güvendiklerini belirttiğini ifade eden Taşkesenlioğlu, "Küresel şirketlerin yöneticileri bu değerlendirmeleri yapabiliyorsa derecelendirme kuruluşlarının aldığı kararların yeterince denetlenmediği sonucu ortaya çıkıyor." dedi.

Taşkesenlioğlu, Türkiye gibi hızlı büyüyen ülkelerin, bu kuruluşların negatif yönlü değerlendirmelerine verebileceği en iyi cevabın, mali disiplini koruyarak yapısal reformları hızlandırmak olacağını vurguladı.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)