BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkMevduat faizi yüzde 25'e mi gidiyor----

Mevduat faizi yüzde 25'e mi gidiyor

Mevduat faizi yüzde 25'e mi gidiyor
03 Ağustos 2018 - 09:46 www.finansgundem.com

Mevduat faizlerinde artış eğilimi sürüyor

Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş, mevduat faizlerinin artış eğilimiyle ilgili düşüncelerini köşesinde yazdı.

İşte Aktaş'ın o yazısı:

Mevduat faizinde biraz da kafa karıştıran iki veri seti var. Bu setlerden biri tüm bankaların vadelere göre ortalama faizini gösteriyor. Son oran 20 Temmuz’a ait ve bütün vadelerin ortalamasına göre faiz yüzde 16.38. Bu tüm bankaların ve tüm vadelerin ortalaması.

Diğer veri setiyle ise bankaların mevduata fiilen uyguladıkları en yüksek faizi görme olanağımız var. Bu oranları yalnızca bir banka, yalnızca bir mudiye de uygulamış olabilir, birden fazla banka da aynı oranı uygulamış olabilir. O detayı bilmiyoruz. Ama bildiğimiz, haziran ayı itibarıyla hangi vadede en yüksek hangi faizin uygulandığı...

Merkez Bankası’nın bankalardan derlediği oranlara göre mayıs ayında yüzde 18.40 olan bir aya kadar vadeli mevduata uygulanan en yüksek faiz haziranda yüzde 21’e çıktı.

Mayısa göre en yüksek artış 3.50 puanla üç aya kadar vadeli mevduatta görüldü. Bu vadede en yüksek Faiz haziranda yüzde 21.50 olarak uygulandı.

Bankalar haziran ayı ortalamasında altı aya kadar vadeli mevduata en yüksek yüzde 20.20, bir yıla kadar vadeli mevduata yüzde 21, bir yıldan uzun vadeli mevduata ise yüzde 20.35 faiz uyguladı.

Ortalama yüzde 15.09

Bir kez daha vurgulamakta yarar var; aktardığımız bu oranlar haziran ayı ortalamasını gösteriyor. Haziran ayı ortalamasında tüm bankacılık sisteminin uyguladığı ortalama faiz yüzde 15.09 olmuştu.

Haziran ayı için en yüksek faize ilişkin bir ortalama veremiyoruz ama en azından şu gerçek ortada. Haziranda fiilen uygulanan en yüksek faiz tüm vadelerde yüzde 20’nin üstünde.

Bankalar bir yandan yüzde 20’nin üstüne çıkmışlar, ama diğer yandan da “sessiz sedasız bir şekilde hesap açtıran, pazarlık etmeyen” mudilere çok düşük faiz uygulamışlar.

Uygulamışlar ki en yüksek faiz yüzde 20-21 dolayında salınırken ortalama faiz yüzde 15.09’da kalmış.

Yüzde 25’e doğru mu?

Para artık o kadar değerli ki bankalar şu günlerde hiç sesini çıkarmayan mudiye bile yüzde 20’ye yakın faiz teklif ediyorlar. Fiilen uygulanan en yüksek faizde haziranda bile yüzde 20 aşıldığına göre içinde bulunduğumuz dönemde herhalde en yüksek faiz çok daha yukarılara gitmiştir.

Temmuz verileri açıklandığında yüzde 23-24’leri, ağustos verileriyle birlikte ise yüzde 25’leri görürsek hiç şaşırmayalım.

Merkez Bankası bankaların fiilen uyguladıkları en yüksek faizi aylık bazda ve biraz gecikmeli açıkladığı için temmuz ve özellikle ağustos verisini görebilmemiz biraz zaman alacak.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)