BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in ilk adımı faiz artırımı olacak!----

Merkez'in ilk adımı faiz artırımı olacak!

Merkez'in ilk adımı faiz artırımı olacak!
03 Ocak 2017 - 10:42 www.finansgundem.com

IşıkFX Araştırma Uzmanı Gökhan Özkan, Aralık ayı enflasyon verilerini değerlendirdi

IşıkFX Araştırma Uzmanı Gökhan Özkan, enflasyon canavarının durulmadığını belirterek, 24 Ocak’ta toplanacak Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) ilk adımının faiz artırımı olabileceğini belirtti.

Araştırma Uzmanı Gökhan Özkan Foreks'e yaptığı açıklamada, enflasyonun yeniden canlandığı ve gıda fiyatlarının da yeniden toparlandığı bir hareketin söz konusu olduğuna değinerek, "TCMB'nin de yükseliş beklediği Aralık ayında birikimli olarak gıdadan darbe yedik.

Son yapılan zamların etkisi ve vergi artışlarının etkisi enflasyonda yukarı yönlü hareketi destekliyor. Gıda fiyatlarında Rusya’dan gelen etkinin de başladığı söylenebilir. Turizm sektörünün hafif toparlandığı süreçte son dönemde gecikmeli etki yapan gıdanın, bu ayki rakamda birikimli ve daha şiddetli bir etki yarattığı görülüyor" dedi.

Kurun tepkisi yüksek

Gökhan Özkan, 3.50-3.55 aralığında sıkışıp kalan dolar/TL kurunun açıklanan olumsuz enflasyon datası sonrası yukarı yönlü hareketini artırdığına dikkat çekti ve şu şekilde konuştu:

"2017 yılına da olumsuz haber akışı ile başlayan TL varlıklar enflasyonda da destek bulamadı. 2016 için tahminlerini 6.6 ile 8.4 aralığında orta noktası yüzde 7.5 olacak şekilde tahminin oldukça üzerinde açıklanan rakam merkezin yeniden hedefinden uzakta kaldığını gösteriyor. İlerleyen dönemlerde de ÜFE’de görülen artış maliyetlerin yükselişi ve TL’deki zayıflığın etkisi çift hanelere doğru gidecek
seyrin gündemde olduğunu ortaya koyuyor. Her ne kadar iç talebin zayıf seyri olduğu düşünülse de diğer güçlü değişkenler enflasyondaki yukarı yönlü isteği tetikliyor."

TCMB’nin toplantı tarihi belli oldu

Özkan, 24 Ocak’ta toplanacak TCMB’nin ilk adımının faiz artırımı olabileceğinin altını çizerek, "Hem kurdaki yukarı yönlü hareket hem de fiyat istikrarını savunmak isteyecek merkezin Faiz silahını kullanmak isteyeceği bir dönem görebiliriz. Çekirdek enflasyonda görülen iyimser seyrin de bozulması TCMB’yi rahatsız edecektir. Manşet ile çekirdek arasındaki fark uzun süreden sonra ilk defa bu kadar
açılırken, güç manşet enflasyona dönmüş durumda" dedi.

Kur için 3.5620 seviyesinin önemli olacağı dile getiren Gökhan Özkan, 4 Aralık zirvesinin aşılması durumunda seyrin yeniden 3.60 süresine doğru güçlenmesinin beklenebileceğine değindi ve Fitch’in 27
Ocak’ta vereceği not görünümü öncesinde karar alacak TCMB’nin kura ve enflasyona yönelik hamle yapma isteğinin artabileceğini kaydetti. Özkan, diğer yandan son çeyrek büyümesinde bir miktar toparlanmanın gelmesini beklediklerine işaret etti ve "Özellikle kampanyalar nedeniyle öne alınan konut ve otomobil talebi bir miktar 2017 büyümesinden çaldığımızı da gösteriyor" diyerek sözlerini tamamladı.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)