BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in hamlelerinin ardından faiz artırımı mı geliyor----

Merkez'in hamlelerinin ardından faiz artırımı mı geliyor

Merkez'in hamlelerinin ardından faiz artırımı mı geliyor
19 Ocak 2017 - 06:06 www.finansgundem.com

Merkez Bankası, 10 Ocak'tan bu yana doları frenlemek için hamleler yapıyor. Analistler, 24 Ocak'taki PPK toplantısından bu hamleleri destekleyecek faiz artırma kararı gelebileceği görüşünde

Merkez Bankası, 10 Ocak'tan bu yana TL'y değerlendirmek için yaptığı hamlelerin ardından 24 Ocak'tak PPK'da faiz artırımına gidecek mi? Şebnem Turhan, Hürriyet'teki habernde bu sorunun yanıtını veriyor. İşte o haber: 


Merkez Bankası, 24 Ocak’taki Para Politikaları Kurulu öncesinde döviz kurlarındaki aşırı harekete karşı yeni hamleleriyle öne çıkıyor.

10 Ocak’tan beri limit indirme ve sınırlandırma, repo ihalelerini açmama gibi adımlar atan Merkez Bankası önceki gün de döviz swap’ı (para takası) aracını kullanacağını açıkladı. Dün de bu araç için ilk ihaleyi açan Merkez Bankası 1 hafta vadeli Türk Lirası karşılığı 500 milyon doları piyasaya verdi. 611 milyon dolarlık teklif gelen ihalede faiz oranı dolar için yüzde 0.75, Türk Lirası için yüzde 8 oldu. Güne 3.77 lira seviyelerinden başlayan dolar ihale sonuçları sırasında 3.76 liraya geriledi, öğleden sonraki işlemlerde ise 3.79 lira aşıldı. Dolarda bankalararası piyasada son işlemler 3.7805 liradan yapıldı.

Analistler Merkez Bankası’nın Türk Lirası’nın aşırı değer kaybı ve içeride düşük maliyetle borçlanıp döviz talep eden piyasa oyuncularına prim vermemek adına gerekli adımların attığını vurgularken bu önlemlerin 24 Ocak toplantısında faizde artırım kararı ile desteklenebileceği görüşünde. Bu arada bankalar dün Merkez Bankası’nın geç likidite imkanından yüzde 10 faizle 26.3 milyar lira kullandı.

'DÖVİZ SWAP'I NEDİR?

Döviz swap’ı (para takası) olarak bilinen araç uluslararası para piyasalarında yaygın şekilde kullanılıyor. Bu yöntemle Merkez Bankası kendi bünyesinde bir döviz-TL swap mekanizması kuruyor. Merkez Bankası açtığı ihaleyle Türk Lirası karşılığı bankalara 1 hafta vadeli ve belli Faiz oranında döviz veriyor. Belli bir vadeyle yapılan swap işlemlerinde ki Merkez Bankası 1 hafta olarak belirledi vade sonunda taraflar birbirlerine aldıkları mevduatı iade ediyor. Bu yöntemle Merkez Bankası’nın piyasadan TL çekip piyasaya döviz veriyor. Merkez Bankası’nın dün bankalara gönderdiği talimatta uygulama detaylarına da yer verildi. Buna göre ihale yöntemi ile gerçekleştirilecek işlemler Merkez Bankası bünyesindeki döviz piyasalarında işlem yapmaya yetkili bankalar ile yapılacak. Depo işlemleri karşılıklı olarak 1 hafta vade ile gerçekleştirilecek ve depolara ilişkin faizler Merkez Bankası tarafından belirlenecek. İhale duyuruları saat 11:00’de açıklanacak ve sonuçlar saat 11:45’te yayınlanacak.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)