BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez’in hamleleri düşüşe yeterli değil!----

Merkez’in hamleleri düşüşe yeterli değil!

Merkez’in hamleleri düşüşe yeterli değil!
23 Ocak 2017 - 12:44 www.finansgundem.com

Rekor kıran döviz kuruna Merkez Bankası'ndan gelen müdahaleler yükselişi durdurdu ama düşüş yaşanmıyor

Uzmanlara göre Merkez Bankası sadece kurdaki yükseliş ivmesini azaltacak adımlar atıyor. Dolayısıyla kalıcı bir düzeltme gerçekleşemiyor. Uzmanlar bunun için faiz artışının şart olduğunu söylüyor. Bu durumun en iyi fotoğrafı, yılbaşından beri atılan adımların kura etkisini gösteren grafikte görülüyor.

Döviz kurunda yılbaşından bu yana yaşanan artış, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) müdahalesine yol açtı. Önce haftalık vadede fonlamayı durduran Merkez Bankası ardından gecelik piyasadan borçlanma limitlerini de kısarak bankaları daha yüksek faizli geç likidite penceresinden fon bulmaya zorladı. Böylece de örtülü bir faiz artış gerçekleştirmiş oldu. Merkez Bankası geçen hafta da yeni bir müdahale aracı olarak değerlendirilen döviz takas piyasasını (swap) devreye soktu. TCMB, bu yeni hamlesiyle piyasadaki likiditeyi sıkılaştırarak TL'nin maliyetini artırmayı ve spekülatif olarak değerlendirdiği döviz talebinin önüne geçmeyi amaçlıyor.

Geçen hafta Merkez Bankası'nın yaptığı hamlelerle 3,80 civarında seyreden dolar/TL kuru 3,73'ü test etti. MB'nin bu hamlelerinin sonucu olarak uzmanlara göre iki durum gerçekleşti. Bunlardan ilki kur tarihi zirvesi 3,9422'den uzaklaştı. İkincisi ise piyasada 'örtülü' Faiz artırımı değerlendirmesiyle başlayan geç likidite penceresinden fonlama yapılması normalleştirildi.

FAİZ ARTIŞI BEKLENİYOR

İş Yatırım analistleri, TCMB'nin TL'yi desteklemek amaçlı aksiyonlara devam etmesinin ve TL depoları karşılığı döviz depolan piyasası açmasının piyasayı olumlu etkilediğini söylüyor. Böylece döviz rezervlerinde kayıp olmadan kur oynaklığına müdahale edileceğini belirtiyor.

İş Yatırım analistleri, bu hafta Merkez Bankası'nın faiz oranlarında 50 baz puanlık bir artış yapmasını bekliyor. Öte yandan geç likidite penceresi ve swap uygulamasının gerektiğinde daha fazla sıkılaşma için olanak sunacağını ifade eden İş Yatırım analistleri, "Özellikle swap uygulamasında yüzde 8'den yüzde 8,5'e yükseltilen TL faizinin gerektiğinde daha da arttırılması ve miktarın büyümesi, bu aracın etkinliğini arttırabilir" diyor.

FİTCH ETKİLİ OLDU

Bu ortamda uzmanlar, özellikle Merkez Bankası'nın 24 Ocak'ta vereceği faiz kararına dikkat çekiyor. Uzmanlar 50 baz puan artırım bekliyor. Fakat piyasada MB'nin faiz artırımı yapmasını beklemeyenler de var. Bazı analistlere göre, MB daha bir süre ABD piyasalarını izlemeye devam ederek likidite adımlarıyla faiz artırımı yapmadan yola devam etmeyi tercih edebilir.

"FAİZ YÜZDE 13-15 SEVİYESİNE GİDEBİLİR"

Işık FX Başanalisti/Gizmen Nalbantlı

"Genel olarak siyasi ve jeopolitik gelişmeler sırasında faizler kritik yüzde 11,60 seviyesine gelip geri dönmüştü. Son dönemde ise Gezi Parkı sonrası başlayan yükseliş trendi 17-25 Aralık, 15 Temmuz ve Moddy's not indirimiyle devam etti. Yeni anayasa ve başkanlık referandumunun yanında kurdaki yükseliş ve tahvillerden yabancı çıkışı faizleri yeniden yüzde 11,60 seviyesine getirdi. Yüzde 11,60’ın üzerinde oluşacak bir fiyatlama ise yüzde 13-15 seviyesine doğru gidebilir.”

MB'NİN 5 TEMEL ADIMI

Merkez Bankası geçen iki haftada likidite tarafında beş temel adım attı. Bunlar şöyle: 1-Bankalar arası Para Piyasasında bankaların borç alabilme limitlerinin düşürülmesi, 2-Yabancı para zorunlu karşılık oranlarının tüm vade dilimlerinde 50 baz puan indirilmesi, 3-Bir hafta vadeli repo ihalelerini açmaması, 4-BİST Repo Piyasası’ndaki fonlamanın sınırlandırılması, 5-TL depoları karşılığı döviz depoları piyasasının açılması. (Gözde Yeniova/Ekonomist Dergisi)

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)