BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in adımları ne kadar etkili olur?----

Merkez'in adımları ne kadar etkili olur?

Merkez'in adımları ne kadar etkili olur?
18 Ocak 2017 - 11:24 www.finansgundem.com

Japan Credit Rating (JCR) Başkanı Orhan Ökmen, Merkez Bankası'nın dolardaki yükselişi önlemek için son attığı adımları değerlendirdi

Japon kredi derecelendirme kuruluşu Japan Credit Rating (JCR) Başkanı Orhan Ökmen, Bloomberg HT'de katıldığı programda soruları yanıtladı.

Ökmen TL'deki değer kaybının geçen yıl küresel koşullarla başladığını son artışların ise siyasi belirsizliklerden kaynaklandığını söyledi. Ökmen, "Dolar endeksi 2016 ortalarından beri sürekli arttı, gelişen ülke paralarının hemen hemen hepsi dolar karşısında değer kaybetti. TL'deki değer kaybını aslında küresel koşullar başlattı. Döviz piyasasının hacimsiz yapısı ve siyasi karışıklıklar değer kaybını daha da artırdı. Son 10 günde de MB'nin tepkilerindeki gecikmeler de önemli bir sebepti" diye konuştu.

"MERKEZ'İN ADIMLARININ ETKİSİ SINIRLI OLUR"

Merkez Bankası'nın dolardaki yükselişi önlemek için son attığı adımlara dair Ökmen, "MB swap olanaklarıyla, borçlanmayı geç likidite penceresine yönlendirmesiyle paranın maliyetinin yukarı çekmeye çalışıyor ama bunların etkisi son derece sınırlı olur. Döviz kısmında geçici rahatlama olsa da TL'de çok faydalı uygulama olacağını düşünmüyorum" değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE EKONOMİSİNDEKİ RİSKLER

Türkiye'nin kredi notuna dair değerlendirmesinde aceleci olmayacaklarını belirten Ökmen ekonomideki olumlu ve olumsuz gelişmelere dikkat çekti.

15 Temmuz darbe girişiminden sonra risklerin politik alanda yoğulaştığını, ekonominin adeta unutulduğunu belirten Ökmen "Türkiye'nin sosyo ekonomik yapısı, yatırım ortamı, reform isteği, demokrasi seviyesi gibi alanların tümünde bozulmalar var. Tüm bunlara bakınca ülkenin yapısal pozisyonu bozuldu. Ancak dış kırılganlıklar yüksek olsa da borç ödeme esnekliğini büyük ölçüde koruyor. Politik yapısı büyümede baskı kursa da dış şoklara karşı dayanma gücü etkilenmedi.

Türk bankacılık sisteminin refinansman sıkıntısı yok. Maliye kısmında bozulma yok. Türkiye'nin yatırım yapılabilir notunu koruyup korumama, tutunup tutunmama seviyesine geldiğini görüyoruz.

Ancak gündemdeki konular netleşmeden not aksiyonu alırsak aceleci davranmış oluruz. Referandumun neticesini görmeden, özellikle ABD'de yeni yönetimin Türkiye ile ilişkilerinin içeriğini görmeden not değişikliğine dair aksiyon almayı doğru bulmayız." yorumunu yaptı.

Ökmen 27 Ocak'ta not değerlendirmesi yapacak Fitch'in de aceleci olmayacağını düşündüğünü sözlerine ekledi.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)