BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaMerkez'in adımları ne derece etkili olacak?----

Merkez'in adımları ne derece etkili olacak?

Merkez'in adımları ne derece etkili olacak?
16 Ocak 2017 - 12:07 www.finansgundem.com

Meksa Yatırım Merkez Bankası'nın aldığı önlemlerin ne derecede etkili olacağını konu alan bir analiz yayınladı. Merkez ne gibi önlemler aldı etkileri ne oldu? İşte yanıtı;

Geçtiğimiz hafta TCMB’nin para politikasına yönelik önlemlerini sıklıkla tartışmış ve bu adımların TL’de bir miktar değerlenmeleri beraberinde getirdiğini görmüştük. Yeni haftada da TCMB’nin müdahaleleri devam ediyor fakat etki gücünün sınırlı olduğunu görmekteyiz. Gün içi TL analizine geçmeden önce TCMB’nin politik adımlarını kısaca hatırlayalım:

İlk müdahalesi bankalararası para piyasasında borçlanma limitini 22 Milyar TL’ye indirerek TL’nin likiditesini kısmayı ve bu sayede TL’yi desteklemeyi amaçlamaktı. Banka, geçtiğimiz hafta bu rakamı 11 milyar TL’ye indirdi.

Zorunlu para karşılık oranları her vadede 50 baz puan düşürülerek döviz likiditesini yükseltmek hedeflendi.

TCMB’nin piyasalardaki hareketleri izlediği, fiyat istikrarı ile birlikte finansal istikrarı sağlamaya yönelik gerekli adımları atacağını belirtildi.

Bu müdahalelerin ardından haftalık repo ihaleleri açılmayarak bankaların fonlanma ihtiyacını %8.50 olan gecelik borç verme ve asıl politik hedef olarak da %10 oranında bulunan geç likidite penceresinden karşılamaktı. Yalnız henüz GLP üzerinde fonlamanın oluşmadığını görüyoruz. Zaten bu o kadar da kolay olmayacak.

Bu adımlar TCMB’nin gölgesinin piyasanın üzerinde olduğu izlenimi oluşturdu ve USD/TL paritesinde 3.94 seviyelerinden 3.72 seviyesine doğru gevşeme yaşandı. 2017 yılına 8.28 oranında bulunan ağırlıklı
ortalama fonlama maliyeti %8.39 seviyesine yükseltildi. Koridor uygulaması gereği yükselişin yaşanacağı yer maksimum %8.50 olacak.

Bundan sonrası marjinal fonlama maliyetinde faiz artırım adımı… 24 Ocak tarihinde piyasada ortak konsensüs TCMB’nin faiz artırımına gideceği yönünde. Fakat hangi ölçüde bu artarımı gerçekleştirecek asıl soru bu. Piyasaları tatmin etmeyen bir oran TL’de yeniden stresin artmasına neden olabilir. Sonuçta TL’de yaşanan keskin negatif ayrışmasının nedenleri ortadan kalmış değil.

Yeni haftada TCMB haftalık repo ihalelerini açmamaya devam ediyor. Bu politikanın bir süre daha uygulanmasını beklemek gerekiyor. Bunun yanında BİST gecelik repo piyasasında bankalara 34 milyar TL limit getirildi. Bu sayede bankalararası piyasada sıkılaşan likiditenin sonucu olarak BİST repo pazarına olan talebi düşürmek ve bankalara %10 olan GLP’yi işaret etmek.

Peki, bu önlemler ne kadar etki eder?

1.Öncelikle merkez bankalarının en önemli görevinin beklentileri yöneterek piyasaya yön vermesi ve piyasanın önünde hareket etmesi beklenir. Dolayısıyla kredibilite merkez bankaları için olmazsa olmaz unsurdur. Mevcut durumda TCMB’ye yönelik gerektiğinde önden yüklemeli Faiz artırımı gerçekleştirebilme konusunda raporlarını okuyoruz. Yabancının bakış açısını bu raporlar yansıtıyor.

2.Siyasi arenada tansiyon bir hayli yüksek… Anayasa görüşmeleri referanduma gidilip gidilmeyeceği - referanduma gidilmesi durumunda gerçekleştirilecek süreç ve sonrası konusunda piyasada belirsizlik
bulunuyor. Bu belirsizliğin acil olarak kalkması gerekiyor.

3.Ekonomik aktivite zayıf seyrediyor. Ekim ayı işsizlik oranı %11.8 ile Mart 2010’dan bu yana en yüksek seviyede. Tüketici ve reel sektör güven endeksleri de olumlu sinyaller üretmiyor. 2016 yılı genelinde
ise büyüme beklentisi yaklaşık %2. Yani potansiyel büyüme oranının çok altında.

Yukarıda saydığımız ve TL’yi benzerlerine göre negatif ayrıştıran unsurların en azından hafiflemesi ana şart. Yoksa para politikası adımları kısa vadeli etkiden öteye geçmeyebilir.

Teknik olarak yeni haftaya 3.7500 üzerinde başlayan USD/TL paritesinde TCMB’nin açıklandığı önlemlere karşılık bu seviyenin altında kalıcılığın sağlanamadığını görmekteyiz. 3.7500 üzeri fiyatlamalarda ilk olarak 3.8000 ve arkasından 3.8530 dirençlerini takibe alacağız. 3.7500 altında oluşacak fiyatlamalarda ise ilk olarak 3.7200 desteğini izleyecek olsak da 3.7000 desteğini 3.6500 gerilemesinin başlayabilmesi adına çok daha önemli görüyoruz.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)